Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 8. 2015,
20.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

fizika vesolje

Torek, 18. 8. 2015, 20.06

8 let

Kako s fiziko pojasniti nevidne stvari v vesolju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je ta teden mednarodna konferenca visokih energij Lepton photon 2015, na kateri ugledna imena s področja fizike predstavljajo najnovejše znanstvene dosežke.

Glavna tema letošnje konference je fizika onkraj standardnega modela, je dejal britanski teoretični fizik John Ellis. Veliko tem konference se po besedah Ellisa vrti okoli fizike, ki bi pojasnila temno snov, astrofizikalnih dokazov zanjo in okoli vprašanja, kako lahko z njihovo pomočjo ali s trkalnikom v švicarskem Cernu te delce dokažemo.

"Standardni model opisuje vidne stvari v vesolju, vemo pa, da so v vesolju tudi nevidne stvari, na primer temna snov. Upamo, da bomo s posodobljenim trkalnikom te delce odkrili," je dodal priznani britanski fizik.

Vodja slovenskih znanstvenikov na japonskem inštitutu za jedrsko fiziko KEK Peter Križan je na novinarski konferenci ob robu dogodka opozoril na nedavno odkritje pentakvarkov.

Nestrpno pričakujejo tudi novice o rezultatih osnovnega zagona velikega hadronskega trkalnika, s katerim so leta 2012 odkrili sloviti Higgsov bozon.

Slovenska politična volja za članstvo v Cernu Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Benčič pa je spregovorila o intenzivnih pogovorih o postopku za pridobitev članstva Slovenije v Cernu, ti so od leta 2009 zastali. Dodala je, da so oblikovali delovno skupino, ki bo nadaljevala pogovore tudi po konferenci, o konkretnih datumih pa za zdaj še ne morejo govoriti.

Slovensko članstvo v Cernu je bilo sicer glavna tema današnjega obiska direktorja Cerna Rolf-Dieterja Heuerja pri predsedniku DZ Milanu Brglezu. Kot so sporočili iz DZ, sta se sogovornika strinjala, da je treba spodbujati globalno sodelovanje na področju znanosti ter težiti k tesnemu povezovanju naravoslovne in družboslovne znanosti.

Brglez je poudaril politično voljo Slovenije za članstvo v Cernu in izrazil pričakovanje, da se po okrevanju Slovenije zaradi posledic krize vendarle najde način za okrepitev znanstvenega sodelovanja. Predavanje o tem, ali živimo v vzporednem vesolju Na konferenci, ki bo trajala do sobote, bo med drugim v četrtek predavanje ameriškega teoretskega fizika Alana Gutha, znanega po teoriji kozmološke inflacije. Na predavanju z naslovom Kozmološka inflacija: Je naše Vesolje le eno od vzporednih vesolj? bo Guth predstavil širjenje zgodnjega vesolja in utemeljil svoje prepričanje, zakaj moramo resno jemati možnost, da živimo v enem od vzporednih vesolj.

Ne spreglejte