Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 10. 2014,
12.46

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

penis laboratorij organ Matic Tomšič

Sreda, 8. 10. 2014, 12.46

1 leto, 3 mesece

Kako bodo laboratorijski penisi reševali moško čast

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na ameriškem inštitutu za regenerativno medicino Wake Forest so napovedali, da bodo moškim z genitalnimi poškodbami ali anomalijami v petih letih ponudili novo upanje - v laboratoriju vzgojene penise.

Znanstveniki inštituta Wake Forest se lahko pohvalijo s številnimi pionirskimi dosežki na področju regenerativne medicine. Leta 1999 so kot prvi na svetu uspešno presadili v laboratoriju vzgojeni človeški organ – mehur, uspešno pomagali več ženskam, ki so se razvile bodisi z nerazvitimi bodisi celo brez zunanjih spolnih organov, zdaj pa so dokazali, da je v teoriji mogoča tudi presaditev moških spolnih udov iz epruvete.

Kako v laboratoriju zraste penis? Prvi korak do uspešno laboratorijsko vzgojenega moškega spolnega uda je pridobitev nepoškodovanega penisa od umrlega darovalca. Z njega znanstveniki s posebno tehniko odstranijo vse celice, dokler jim ne ostane le kolagensko ogrodje. Tega nato "oblečejo" v mišične, žilne in limfne celice, ki jih prispeva prejemnik spolnega uda. S tem preprečijo imunološko reakcijo, s katero bi telo zavrnilo nov presajen organ.

Majhen organ za ogromno izboljšavo kakovosti življenja V ciljni skupini ljudi, ki jim želi pomagati inštitut Wake Forest, so moški z resnimi poškodbami genitalij (vojaki, žrtve terorističnih napadov), pri katerih rekonstruktivna kirurgija ne pride v poštev, moški s prirojenimi genitalnimi težavami ali anomalijami in novorojenčki, ki na svet privekajo kot dvospolniki – imajo tako ženske kot moške spolne organe. V veliki večini primerov se zdravniki predvsem pri dečkih odločijo za operativno spremembo spola, ki lahko pozneje povzroči hude duševne motnje, pojasnjujejo na inštitutu Wake Forest.

Trenutne rešitve so daleč od optimalnih Najboljša možnost, ki jo ima posameznik s hudo poškodovanim, nedelujočim ali celo neobstoječim spolnim udom danes, je konstrukcija novega iz stegenskega ali podlaktnega tkiva, v katerega zdravniki oziroma plastični kirurgi vstavijo protezo, ki omogoča spolno občevanje. Pacient lahko izbira med rigidno in napihljivo protezo, a sta obe možnosti nepraktični – prvo je težko skriti, uporaba druge pa je pogojena s črpalko.

Zajci z laboratorijskimi penisi so se začeli množiti kot … zajci Ekipa Wake Foresta je prve preizkuse v umetno vzgojenih spolnih udov opravila na dvanajstih laboratorijskih zajcih. Po presaditvi so se vsi poskusili pariti s samicami – uspešno jih je ejakuliralo osem, štirje pa so poskrbeli celo za naraščaj. Čeprav rezultati govorijo zase, je treba zdaj dokazati, da ista tehnika deluje na ljudeh, pravi vodja ekipe znanstvenikov Wake Foresta Anthony Atala. Če dokažejo, da je zadeva varna, jim bo FDA (Zvezni urad za hrano in zdravila, ki v ZDA skrbi za javno zdravstvo) zeleno luč prižgal v manj kot petih letih, je prepričan Atala.

V Wake Forestu imajo sicer že pripravljenih šest v laboratoriju sestavljenih človeških penisov. Anthony Atala meni, da bi lahko postopek presaditve brez zdravstvenih zapletov opravili takoj, a se bodo najprej najbrž morali zadovoljiti z manjšimi posegi, kot je pomoč posameznikom, ki ne morejo doseči erekcije.

Ne spreglejte