Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 10. 2015,
12.41

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

smrt strah bolečina možgani

Četrtek, 29. 10. 2015, 12.41

4 leta, 4 mesece

Kaj čutimo ob smrti?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kemiki so v videu razložili kemične reakcije v telesu v času smrti.

Znanstveniki na vse mogoče načine raziskujejo smrt, a je ta še vedno skrivnostna. Pred prihajajočo nočjo čarovnic in vseh svetih pa so v ameriškem združenju kemikov objavili video, ki razlaga, kakšne kemične reakcije nastanejo v telesu in še posebej v možganih v času smrti.

Da bi znanost približali mladim, so situacijo v posnetku priredili s pomočjo prizorov iz priljubljenih grozljivk. Torej, kaj se zgodi v telesu človeka, če ga nekdo lovi z nožem in ubije. Ob tem so poudarili, da ljudje ob gledanju grozljivk doživijo podobne kemične reakcije kot tisti, ki ga lovijo, le da so precej manj intenzivne.

Strah Prva reakcija je občutek strahu, ki je v telesu pravzaprav budilo za um in telo in opozorilo, da smo v nevarnosti. Kemična reakcija strahu telo pripravi na akcijo. Senzorično informacijo centralni živčni sistem pošlje v talamus, to je predel, ki prevaja senzorične in motorične signale v možgansko skorjo ter uravnava zavest, spanje in budnost. Talamus deluje kot nadzorna plošča. Od tam signal potuje v druge predele možganov. Posledica te informacije je, da oseba nemudoma postane prestrašena, kar izzove reakcijo bodisi boja bodisi bega. Zaradi tega se telo napolni z adrenalinom, v kri se izloči glukoza. Zaradi intenzivne kemične reakcije lahko nastopi tudi omrtvelost, zato prestrašeni ljudje lahko otrpnejo.

Krik Če napadeni ne more ubežati napadalcu, navadno začne kričati. Zanimivo je, da kričanja ne zaznamo v centrih možganov za govor, temveč v drugih predelih, ki se aktivirajo v nevarnosti. Krik nastane instinktivno. Če drugi ljudje slišijo krik, reagirajo podobo kot napadeni: ustrašijo se in kričijo.

Bolečina Ko napadalec napade, nastopi bolečina. Nevroni, imenovani nociceptorji, pošljejo informacijo v talamus, ki možganom naroči, naj storijo vse, da se poškodba ne bi ponovila. Tudi po klinični smrti možgani še nekaj časa pošiljajo signale, kot da bi šli za zadnji val impulzov, ki bi bili v živem stanju povezani z zavestjo. Znanstveniki menijo, da je ravno to delovanje tisto, kar opisujejo ljudje, ki so doživeli izkušnjo smrti. Iz te dejavnosti možganov po klinični smrti verjetno izhajajo opisi luči ali popolnega miru, ki ga opisujejo ljudje, ki so bili klinično mrtvi. Znanstveniki pa še vedno ne vedo, zakaj se zgodi ta zadnji val in kaj pomeni.

Nato nastopi biološka smrt in nihče ne ve, kaj se zgodi.

Ne spreglejte