Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
21. 1. 2014,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delfini Japonska

Torek, 21. 1. 2014, 13.11

8 let

Japonci branijo pobijanje delfinov (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Številnim ogorčenim pozivom h končanju vsakoletnega pobijanja delfinov v zalivu Taiji se je pridružila ameriška ambasadorka na Japonskem. Japonci vztrajajo, da gre za njihovo tradicijo.

"Globoko sem zaskrbljena zaradi krutega ubijanja delfinov. Ameriška vlada nasprotuje skupinskemu pobijanju," je na družabnem omrežju objavila Caroline Kennedy. Hči nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedyja je na Japonskem zelo priljubljena, kljub temu pa so odzivi na njen tvit kritični.

Japonski mediji, ki po večini niso poročali o lovu na delfine, so poročali o zapisu ameriške ambasadorke. Bolj ostri so bili Japonci na družabnih medijih. Eden od njih je zapisal, da se Kennedyjeva zgraža nad krutim ravnanjem z delfini in sprašuje. "Kaj pa atomske bombe (ZDA so ob koncu 2. svetovne vojne nad Hirošimo in Nagasakijem odvrgle atomski bombi, op. a.)? Kaj pa oranžni agent (John Kennedy je dovolil uporabo herbicidov v Južnem Vietnamu, op. a.)? Kaj pa izstrelki, ki padajo na civiliste na Bližnjem vzhodu?"

Kennedyjeva je le ena izmed številnih, ki so ogorčeni zaradi pobijanja delfinov. Japonski ribiči vsako leto v zaliv Taiji ob japonski tihomorski obali zvabijo večje število delfinov, ki jih nato pobijejo, najlepše pa prodajo vodnim parkom.

Letos naj bi pobili ali prodali sto delfinov Letos so v zalivsko smrtno past zvabili okoli 500 delfinov, kar je več kot ponavadi. Od tega naj bi jih po zagotovilih lokalne ribiške zveze, ki jih je dala ameriški televizijski hiši CNN, ubili ali pa prodali manj kot sto.

Vsakoletni dogodek številni v skupnosti na jugozahodu Japonske vidijo kot dolgoletno tradicijo, ki ni nič drugačna od ubijanja drugih živali za meso in se ji ne nameravajo odpovedati. Malo razumevanja za tradicijo imajo okoljski aktivisti, ki v živo prenašajo, kako se obupani delfini v strahu za življenje poskušajo uiti.

Ne spreglejte