SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaško zapusti več ljudi, kot se jih tja priseli

1

termometer

Skoraj dvakrat več ljudi je lani zapustilo Hrvaško, kot se jih je tja naselilo, je pred dnevi objavil hrvaški statistični urad.

Iz Hrvaške se je namreč odselilo 9860 oseb, 4985 pa se jih je priselilo, med njimi 809 tujih državljanov. Ostali priseljenci so hrvaški državljani, kar pomeni, da gre za povratnike, ugotavljajo v uradu.

Zabeležili negativen trend Poudarili so, da je bilo lansko leto drugo zapored, v katerem so zabeležili negativen trend. Leta 2009 se je na Hrvaško priselilo 8468 oseb, medtem ko je 9940 prebivalcev odšlo v tujino.

V sporočilu so kot primer pozitivnega trenda posebej poudarili leto 2001, ko se je na Hrvaško priselilo 24.415 oseb, medtem ko je 7488 prebivalcev zapustilo državo. Pozitivni trend so sicer beležili od leta 1998 do leta 2008.

Več kot polovica vseh priseljencev je bila lani iz BiH, medtem ko je med 809 tujimi državljani, ki so lani prišli na Hrvaško, 530 oseb prišlo iz držav, ki so nastale po razpadu bivše Jugoslavije. Iz Slovenije se je na Hrvaško lani preselilo 36 oseb, medtem ko se je pet prebivalcev Hrvaške preselilo v Slovenijo.

Statistika pravi, da se je večina lanskih emigrantov s Hrvaške naselila v sosednih državah, predvsem v BiH (36 odstotkov) in Srbiji (31 odstotkov). Podatki so sicer tudi posledica usklajevanja policijske evidence bivališča z resničnim stanjem bivanja oseb na določenih naslovih.

Pri emigrantih gre namreč večinoma za osebe srbske narodnosti, ki so v času vojne zapustile državo kot begunci ter živijo zunaj Hrvaške, imajo pa stare naslove, kot tudi za Hrvate iz BiH, ki nikoli niso živeli na Hrvaškem, imajo pa naslove v tej državi.

V notranjih hrvaških migracijah je sodelovalo nekaj manj kot 67.000 oseb, med katerimi se jih je večina preselila v Zagreb, kar potrjuje nadaljevanje trenda priseljevanja mladih v hrvaško prestolnico. Sicer pa je Zagreb tudi prvo hrvaško mesto, ko gre za izseljevanje prebivalcev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin