Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
26. 10. 2015,
15.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

znanost zanimivosti Matic Tomšič

Ponedeljek, 26. 10. 2015, 15.22

6 let, 6 mesecev

Foto: Neverjetni prizori izpod mikroskopa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Človeški vid je razmeroma omejen, zato smo razvili naprave, ki nam omogočajo vpogled v najosnovnejše gradnike vsega, kar nas obdaja. To so prizori, ki jih lahko vidimo samo z elektronskim mikroskopom.

Dokaz, kako majhno je lahko življenje

Na nekaj milimetrov velikem vodnem členonožcu, ki ga človek s prostim očesom komaj opazi, se je zaredila enocelična planktonska alga (ali diatom), na kateri je elektronski mikroskop odkril še precej manjšo bakterijo.

Hladno varjenje Hladno varjenje je proces, ki se lahko zgodi le v vakuumu ob odsotnosti oksidiranega materiala (zraka, vode). Atomi dveh kovinskih objektov, ki se stakneta, v takšnih pogojih ne vedo, da pripadajo ločenima predmetoma, zato se povežejo v enega samega. Na zgornji fotografiji se na ta način stakneta nanožički iz zlata. Hladno varjenje je sicer tudi eden od dejavnikov, na katere morajo paziti snovalci vesoljskih plovil.

Obrazni parazit To je ena od dveh vrst pršic, ki živijo na obrazih praktično vseh ljudi na svetu. Ti paraziti so tako majhni, da jih je nemogoče videti s prostim očesom, s svojim obstojem pa nam pravzaprav delajo uslugo, saj se prehranjujejo z mrtvimi kožnimi celicami in maščobo, ki mezi iz kožnih por. Kako nastaja gramofonska glasba Brazde na vinilni glasbeni plošči, po katerih potuje gramofonska igla, povzročajo tresljaje, ki v elektromagnetni tuljavi igle ustvarjajo električni tok. Ta potuje do ojačevalnika, ki ga prevede v glasbo in napoti do zvočnika oziroma slušalk.

Rezanje jekla Na zgornji fotografiji lahko vidimo, da rezilo pravzaprav stoji pri miru, večino dela oziroma rezanje pa opravlja premikajoče se jeklo. Površina odrezanega jekla se zaradi pritiska ob tem naguba, zaradi česar jo je pozneje treba dodatno obdelati.

Pik meduze Površina lovk meduz je prekrita s posebnimi celicami, ki ob dotiku proti plenu ali nesrečnemu plavalcu sprožijo na desetine mikroskopskih vitic, te pa predrejo njegovo kožo in izločijo strup. Še enkrat, tokrat malce hitreje:

Krila metulja Krila metuljev in vešč so velik nič, dokazuje zgornja animacija. Ob mikroskopski povečavi lahko namreč dobro vidimo, da imajo ogromno površino, a zelo majhno gostoto, saj so sestavljena iz poroznega hitina. Ta je sicer tudi glavni gradnik eksoskeletov (ali zunanjih oklepov) členonožcev in žuželk.

Naravni zobniki Bolhi podobna žuželka Issus coleoptratus naj bi bila edina do zdaj odkrita žival, ki jo je evolucija opremila s skakalnim mehanizmom, ki zelo spominja na strojne zobnike. Ti ji pomagajo razviti močnejši odriv in ji omogočajo višje skoke.

Ne spreglejte