Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
12.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prihodnost znanstvena fantastika

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 12.43

8 let

Človeštvo bo najbolj trpelo od dolgčasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Koliko se je pisec znanstvene fantastike Isaac Asimov pred 50 leti zmotil glede tega, kakšen bo svet leta 2014.

Isaac Asimov, eden najbolj znanih piscev znanstvene fantastike, sicer pa profesor biokemije, se je leta 1964 med predavanjem na bostonski univerzi vprašal, kakšen bo svet leta 2014. "Seveda s predpostavko, da bo svet preživel grožnjo jedrske vojne," je zapisal v New York Timesu, kjer je objavil predavanje.

Velika večina Asimovih napovedi se je, morda v nekoliko drugačni obiki, a vendarle, uresničila. Kaj je torej leta 1964 Asimov napovedal za čas, v katerem živimo zdaj?

Majhne naprave in pripomočki bodo ljudem še naprej lajšali neprijetna opravila. Asimov je napovedal kuhinjske aparate, grelce vode, opekače za kruh in pekače za cvrtje jajc, ki bodo sami pripravljali obroke. Predvideval je, da bodo ljudje tem napravam zvečer naročili zajtrk, ki jih bo potem zjutraj ob uri čakal v kuhinji. Napovedal je videotelefonijo. Komunikacija bo postala avdio-vizualna. "Med telefoniranjem bomo lahko videli sogovornike," je zapisal. Napovedal je zaslone, s katerimi bodo ljudje ne samo telefonirali, ampak z njimi tudi pregledovali dokumente, fotografije in brali odlomke iz knjig. "Sinhroni sateliti bodo omogočali pregled nad vsakim koščkom Zemlje, tudi vremensko postajo na Antarktiki."

"Človek se bo še naprej oddaljeval od narave, da bi si ustvaril okolje, v katerem bi se najbolje počutil," je napovedal Asimov. Napovedal je tudi elektro-luminiscenčne panele. "Stropi in zidovi se bodo svetili v različnih barvah, ki jih bo mogoče zamenjati s pritiskom na gumb."

"Roboti leta 2014 ne bodo dobri, prav tako ne bodo pogosto v uporabi, a bodo obstajali."

Za napeljavo ne bodo potrebne električne žice, naprave bodo napajale dolgotrajne radio-izotopne baterije.

V razvitem svetu bo še poseben poudarek na transportu. Ta bo temeljil na najmanjšem mogočem stiku z zemljo. "Ne bodo obstajala samo letala, tudi zemeljski promet bo nekaj centimetrov nad zemljo."

Obstajala bodo prevozna sredstva z možgani robotov, ki jim bomo naročili cilj potovanja in nas bodo tja pripeljala brez ali z minimalnim vložkom voznikov.

Stenski zasloni bodo nadomestili navadne, prozorne kocke pa bodo omogočale gledanje v treh dimenzijah. Na svetu bo sedem milijard ljudi in pol, samo v ZDA 350 milijonov. Asimov je opozoril, "če bo prebivalstvo nenadzorovano naraščalo, bo leta 2450 svet en sam Manhattan. Družba se bo sesula že veliko pred tem, zato se bodo razširili propaganda in različne metode za nadzor rojstev".

Običajno kmetijstvo se bo spopadalo z velikimi težavami. Obstajale bodo farme, ki bodo temeljile na proizvodnji učinkovitih mikroorganizmov. Na voljo bo veliko izdelkov iz procesiranih kvasovk in alg različnih okusov.

Obstajalo bo malo rutinskih del, ki jih bo človek opravil bolje od stroja. Človeštvo bo zato v stalni tekmi z "upravitelji strojev", temu se bo moral prilagoditi tudi izobraževalni sistem. Vsi višješolski študentje bodo znali osnove računalniške tehnologije, popolnoma bodo izurjeni v uporabi računalniških jezikov, ki se bodo razvili iz Fortrana (najstarejši programski jezik).

Človeštvo bo zelo trpelo od dolgčasa. Bolezen se bo širila in stopnjevala. To bo imelo resne duševne in čustvene, pa tudi sociološke posledice za ljudi. "Upam si trditi, da bo psihiatrija najpomembnejša medicinska veja."

Na koncu pa: "V svetu vsiljenega prostega časa bo najveličastnejša beseda delo," je leta 1964 dejal Asimov.

Ne spreglejte