Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
14. 11. 2013,
12.45

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

metan krava

Četrtek, 14. 11. 2013, 12.45

5 let

Bomo v prihodnosti avtomobile "tankali" na pašnikih?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Argentinski znanstveniki so našli rešitev, kako metan iz prebavil govedi predelati v gorivo. Inovacija naj bi hkrati močno prispevala k zmanjšanju onesnaževanja s toplogrednimi plini.

Krave, ovce in koze, ki se hranijo pretežno s travo, zaradi počasne prebave iz črevesja izločajo toplogredni plin metan, ki močno prispeva k globalnemu segrevanju. Metan naj bi k segrevanju Zemljine atmosfere pripomogel celo triindvajsetkrat bolj kot ogljikov dioksid. Vpliv na okolje, ki ga ima govedo, je bolj škodljiv kot emisije avtomobilov in tovornjakov skupaj.

Znano je že, da so kmetje iz kravjih iztrebkov in vetrov začeli pridelovati bioplin. Znanstveniki z argentinskega nacionalnega inštituta za kmetijsko tehnologijo (INTA) pa so šli še korak dlje. V luči zmanjševanja toplogrednih plinov so s poskusnim sistemom razvili postopek, ki prebavne pline iz kravjega želodca skozi cevi transportira neposredno v zunanji rezervoar.

Sistem ventilov in črpalk omogoča, da prebavne pline nato obdelajo in ločijo na metan in ogljikov dioksid. Metan je glavna sestavina zemeljskega plina, ki se vse bolj uporablja za ekološko čista goriva na vse več področjih, od poganjanja avtomobilov do plinskih elektrarn.

Po besedah vodje inštituta Guillerma Berre je tako pridelan in primerno stisnjen metan povsem enakovreden zemeljskemu plinu. Hkrati priznava, da morda danes še ni toliko primeren za uporabo. Ob vse manjših zalogah fosilnih goriv pa lahko za množično uporabo postane zanimiv že kmalu.

Vsaka krava lahko po tem postopku proizvede med 250 in 300 litri metana dnevno, kar zadostuje za dnevno porabo energije hladilnika v gospodinjstvu.

Argentina je sicer z 51 milijoni glav goveda ena izmed največjih izvoznic govejega mesa na svetu. Toplogredni plini iz teh živali predstavljajo 30 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov v državi. Po podatkih Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo živina izloča okoli devet odstotkov ogljikovega dioksida in 37 odstotkov metana.

Ne spreglejte