Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 1. 2014,
14.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

igrače

Torek, 28. 1. 2014, 14.59

8 let

Ali igrače iz otroštva vplivajo na izbiro poklica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Izbira igrač naj bi predvsem škodovala karierni možnosti deklet, saj naj se ne bi odločale za t. i. moške poklice, kot sta inženir ali šofer.

Vsakdo ima spomine na priljubljene igrače iz otroštva. Fantje se navadno igrajo z avtomobilčki in sestavljajo kocke, medtem ko dekleta oblačijo dojenčke in se igrajo gospodinje.

Vendar pa vsi fantje ne postanejo gradbeni delavci ali šoferji, dekleta pa ne gospodinje.

Razpravo je pred časom odprla britanska ministrica za izobraževanje Elizabeth Truss, ko je dejala, da izbira igrač dekleta odvrača od znanosti in inženiringa.

Še vedno velike razlike med ženskimi in moškimi poklici V zadnjih desetletjih se je razmerje moških in žensk v poklicih nekoliko bolj približalo skupnemu povprečju. Vendar v nekaterih poklicih še vedno obstajajo razlike. Po podatkih, ki jih navaja BBC, je več kot 80 odstotkov znanstvenikov, raziskovalcev in tehničnih strokovnjakov moških.

Nasprotno pa je 78 odstotkov administrativnih in tajniških uslužbenk ženskega spola.

Fantje se igrajo z izobraževalnimi igračami, deklice z domiselnimi Trženje igrač po mnenju strokovnjakov izkorišča stereotipe o spolih. Za punčke lutke, kuharske komplete, rožnate princeske in za fantke akcijske figurice in gradnja.

Profesorica na univerzi Roehampton Becky Francis poudarja, da različne vrste igrač dajejo različna sporočila o tem, kaj je primerno za fante in dekleta, imajo pa tudi različne izobraževalne vsebine. In kot zatrjuje, sta oba elementa pomembna in lahko vplivata na šolanje in izbiro poklica.

Francisova še trdi, da so stereotipno "fantovske igrače" bolj izobraževalne, saj navadno vsebujejo didaktične informacije in tehnična navodila, medtem ko so "dekliške igrače" bolj domiselne in ustvarjalne in razvijajo različne spretnosti.

Kako igrače vplivajo na izbiro poklica? Raziskava, ki jo je opravil eden od največjih prodajalcev igrač v Veliki Britaniji Argos, je pokazala, da se je več kot 60 odstotkov tistih, ki delajo v poklicih, kot so arhitekti ali projektanti, v otroštvu igralo predvsem s sestavljanjem različnih elementov. Zanimivo je tudi, da je 66 odstotkov tistih, ki so bankirji ali računovodje, v otroštvu prednostno reševalo uganke.

Družinska psihologinja Margaret McAllister se sicer strinja, da obstaja več pomembnih vplivov na otrokovo poklicno izbiro, med drugim tudi igrače. Vendar pa izbiro igrač kot pomemben dejavnik označuje kot površen pristop. Preveč preprosto je reči, naj se dekleta spodbuja, da se igrajo z avtomobili in tovornjaki, in bo tako bolj verjetno, da postanejo inženirji, zatrjuje, saj po njenih besedah za zdaj ni pravih dokazov za to.

Otrok naj ima na voljo več igrač, izbere naj sam Ena od možnosti, ki jo predstavljajo strokovnjaki, je, da otroku starši ponudijo košaro, ki vsebuje različne igrače, od avtomobilčkov, sestavljank, punčk do miselnih iger. Otrok naj sam izbere igrače, s katerimi se želi igrati, saj je otroštvo pomembno obdobje, ko se razvija otrokova osebnost.

Velika težava staršev je, da pozabljajo, da ni pomembno, da je vse rožnato ali modro, ampak da je pomembno, da otrok spoznava svet okrog sebe tudi skozi igro. Zato ni nič narobe, če se fant želi igrati s punčkami in obratno – deklice s tovornjaki. Precej verjetno je, da izbira igrač v otroštvu ne bo vplivala na izbiro poklica.

Ne spreglejte