Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
26. 4. 2016,
12.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Natisni članek

Černobil Jedrska elektrarna Krško

Torek, 26. 4. 2016, 12.24

6 let, 7 mesecev

Tehnični direktor NEK: Imamo eno najvarnejših jedrskih elektrarn v Evropi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Kako varni smo pred nesrečo v edini domači jedrski elektrarni Slovenci, je razložil Predrag Širola, tehnični direktor Nuklearne elektrarne Krško. 

Predrag Širola, tehnični direktor NEK | Foto: Predrag Širola, tehnični direktor NEK

Kakšna je možnost, da se v Krškem zgodi podobna nesreča kot v Černobilu?
Rekel bi, da so možnosti za to enake ničli. Proizvodnja električne energije v Nuklearni elektrarni Krško temelji na drugačni tehnologiji jedrskega reaktorja, ki je veliko bolj zanesljiva. V Černobilu je nesrečo povzročila tudi huda (morda celo namerna, op. p.) človeška napaka. Podobna se pri nas ne more zgoditi, ker najbolj kritične komponente varnosti upravlja elektronika.

Kako dobro je v Nuklearni elektrarni Krško poskrbljeno za varnost reaktorja, delavcev in okolice elektrarne?
Zelo dobro. Kar se tiče protokolov in ukrepov za zaščito elektrarne in človeškega zdravja, imamo zagotovo eno najvarnejših elektrarn v Evropi. Nič ni prepuščeno naključju. 

Ste v elektrarni pripravljeni na vse? Tudi dejavnike, ki pri gradnji elektrarne niso bile predvideni? Jedrsko elektrarno v Fukušimi je leta 2011 zalil cunami, na primer.
Fukušima nas je naučila ogromno. Že naslednje leto smo v elektrarni zato začeli posodabljati nekatere varnostne ukrepe. Med drugim smo zvišali nasip na levem bregu Save, da elektrarne ne more ogroziti niti največji pretok vode. Vgradili smo tudi dodaten dizelski agregat za proizvodnjo elektrike za primer odpovedi drugih sistemov, da infrastruktura, ki hladi jedrski reaktor, ne ostane brez elektrike. To je treba namreč početi ves čas - hladiti jedrski reaktor. 

Radioaktivno sevanje, ki ga oddaja Nuklearna elektrarna Krško, je približno tisočkrat šibkejše od naravnega sevanja in sevanja v urbanem okolju.  | Foto: Radioaktivno sevanje, ki ga oddaja Nuklearna elektrarna Krško, je približno tisočkrat šibkejše od naravnega sevanja in sevanja v urbanem okolju.

Se je v NEK že zgodil kakšen incident, ki bi sprožil jedrski preplah?
Ne. Smo pa nanj dobro pripravljeni. V primeru odpovedi katere od kritičnih komponent elektrarne ali nesreče bi na pomoč prišlo dodatno tehnično osebje, ki je ves čas v pripravljenosti. Redno sodelujemo tudi z državnimi organi za zaščito pred tovrstnimi dogodki. 

Ne spreglejte