Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
27. 8. 2015,
14.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mreženje networking

Četrtek, 27. 8. 2015, 14.25

7 let, 2 meseca

Za zveze in poznanstva ob iskanju nove službe smo odgovorni sami

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Vsak kadrovski direktor, lovec na kadre, delodajalec vam bo povedal enako: najboljši način, da najdete delo, je s pomočjo mreženja, ki vključuje tudi družbene medije."

Pravijo, da je brez zvez in poznanstev težko dobiti službo. A za zveze in poznanstva je odgovoren vsak posameznik sam. Če želi biti uspešen, se mora čim več povezovati z ljudmi.

Kako si zgraditi mrežo zvez in poznanstev Prek prijateljev, sošolcev, družine, poslovnih stikov lahko izveste za (neobjavljena) delovna mesta, hkrati ti ljudje vedo, da ste aktivni, kaj ponujate in kaj iščete, ter vas tako lahko priporočijo naprej. Vsak kontakt lahko prinese nova znanstva, znanja, informacije, ne nazadnje tudi poslovne kontakte in ponudbe, ki jih niti ne predvidevate, pravi svetovalka za uporabo LinkedIna Brigita Lazar Lunder.

Zato svetuje, da se – tudi če ne iščete dela – čim bolj povezujete v neformalna, strokovna, poslovna društva, klube, ne nazadnje tudi v spletna družbena omrežja. "Vsak kadrovski direktor, lovec na kadre, delodajalec vam bo povedal enako: najboljši način, da najdete delo, je s pomočjo mreženja, ki vključuje tudi družbene medije."

Uporaba spletnih družbenih omrežij v kadrovske namene raste zelo hitro, predvsem na Facebooku, LinkedInu, Twitterju in tudi Pinterestu. "Tu velja nasvet, da jih uporabljate več, ne le enega," pravi Lazar Lundrova, ki še svetuje, da se povezujte premišljeno, ob zavedanju tega, v kakšne kroge se želite povezovati in kakšne koristi želite imeti od tega.

Ključi do uspešnega (spletnega) mreženja A zgolj to, da ste član neformalnih združenj ali imate urejen profil na določenem spletnem omrežju, še zdaleč ne bo prineslo uspehov, ki bi vplivali na vašo poslovno pot. Potrebno je precej več, od tedenskih srečanj in obveznosti članstva do aktivnega sodelovanja, saj brez aktivnosti ni rezultatov.

Enako velja tudi za družbena omrežja, katerih stebri uspeha so: - dobra osebna poslovna vizitka – sebe predstavljajte kot blagovno znamko, saj se morate zavedati, da je to prvi vtis, ki ga boste naredili na druge, predvsem delodajalce; - doslednost pri objavah – posodabljanje statusa in objavljanje vsebin, s katerimi boste pokazali svojo strokovnost in kredibilnost; - pogosto objavljanje povezav do zanimivih vsebin – raziskave so pokazale, da so ljudje, ki vsebine delijo 2,5-krat dnevno, vidno povečali ogled svojega profila in angažiranost.

Kako se nam dobro mreženje obrestuje Aktivno mreženje z ljudmi, tako v živo kot prek spleta, se vam lahko bogato obrestuje tako z novimi poznanstvi in znanjem kot z novimi poslovnimi priložnostmi in novo kariero (zaposlitev ali delo), pravi Lazar Lundrova.

Pri tem posebej omenja profil na LinkedInu in pravi, da je, če imaš na tem omrežju ustvarjen profil, "zelo verjetno, da ti bo kdo ponudil delo". Pri tem omenja tako osebne izkušnje kot izkušnje drugih Slovencev.

Vse več Slovencev delo dobi prek spletnih omrežij "Ko sem svoje staro omrežje kontaktov s platforme Ecademy prenesla na LinkedIn, sem v 24 urah že dobila prvo ponudbo za sodelovanje v Avstraliji," pripoveduje Lazar Lundrova, ki danes predvsem po zaslugi LinkedIna sodeluje s podjetji iz ZDA, Avstralije, Nemčije, Anglije, jadranske regije in Slovenije. Sogovornica je na omenjenem omrežju prvo leto pridobila tri tisoč kontaktov, zdaj jih ima že več kot 18.500 in prek teh je povezana s 30,5 milijona ljudi po vsem svetu.

Tudi sicer po njenih navedbah vse več Slovencev zaposlitev najde prek LinkedIna. "Zaposlitev so našli v Sloveniji, pa tudi Avstriji, Nemčiji in drugje, in sicer tako mladi, starejši, brezposelni, študenti kot tisti, ki si želijo spremeniti svojo kariero." Dodaja, da podobne informacije dobiva celo od svetovalk na zavodu za zaposlovanje.

Ne spreglejte