Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
23. 11. 2015,
13.45

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZRSZ GZS zaposlovanje mladi

Ponedeljek, 23. 11. 2015, 13.45

3 leta, 5 mesecev

Kako mlade prepričati tudi za manj znane, a zaposljive poklice

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na slovenskem trgu dela obstajajo hitro zaposljivi poklici, za katere med mladimi ni dovolj zanimanja. Da bi jim jih približali, slovenska podjetja za učence in dijake pripravljajo dan odprtih vrat.

Učenci devetega razreda in njihovi starši ter dijaki bodo v četrtek, 26. novembra, lahko vstopili v številna slovenska podjetja in spoznali njihovo delo. Gre za dogodek Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ki ga Zavod za zaposlovanje (ZRZS) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju s Centrom za poklicno izobraževanje (CPI) in Zavodom za šolstvo organizirajo že drugo leto.

"Lani smo takoj po dogodku zbrali odzive otrok in staršev in kar 95 odstotkov jih je menilo, da je dogodek izpolnil njihova pričakovanja, 98 pa jih je dejalo, da bi se takega dogodka še udeležili. Zato smo ga letos ponovno organizirali," nam je povedala Tanja Podobnik Zec z ZRSZ.

Potrebe po tehničnih in naravoslovnih poklicih Glavni namen dneva za kariero je mladim in njihovim staršem približati manj znane poklice in poklice, ki so jim manj blizu, a jih slovensko gospodarstvo nujno potrebuje.

"Gre predvsem za poklice v tehničnih in naravoslovnih smereh," pravi Podobnik Zec.

Skladno s potrebami je GZS k sodelovanju povabila različna slovenska podjetja, odzvalo se jih je prek 170 iz vse Slovenije, ki so skupaj udeležbo omogočila več kot pet tisoč učencem in dijakom. Lani je podjetja obiskalo več kot 2500 mladih.

Takšni dogodki nujni za ohranitev določenih poklicev Dogodek pozdravljajo tudi gospodarstveniki. V podjetju Steklarna Rogaška, ki so sodelovali že lani, pravijo, da je to odlična priložnost za mlade, da se iz prve roke srečajo s poklicem.

Takšna sodelovanja izobraževanja in gospodarstva pa so nujna za ohranitev določenih poklicev. Sami so sicer v sodelovanju s Šolskim centrom Rogaška Slatina uspeli doseči, da je po dolgih letih v program tehnik steklarstva spet vpisanih nekaj dijakov, nam je povedal njihov vodja kadrovske službe Klemen Žibret. Prav tako pogrešajo tudi drug tehnični kader, predvsem orodjarje.

Steklopihalci in steklobrusilci sicer v steklarstvu ostajajo bazični kader, a poleg tega potrebujejo tudi vedno več predvsem mahatronikov, strojnikov, kemijskih inženirjev.

V mlekarnah ne potrebujejo le živilskih tehnikov Svoja vrata odpira tudi največja mlekarna v Sloveniji, ki prav tako zaposluje različne profile in ponuja priložnosti za nadaljnji razvoj. V Ljubljanskih mlekarnah bodo mladim predstavili delo in razvoj podjetja ter samo mlekarsko dejavnost.

Podrobneje jim bodo prestavili poklice: - mehatronik, - strojnik, - elektrotehnik in - živilski tehnik.

"To so kadri, po katerih najpogosteje povprašujemo na trgu," je povedala Maja Kalan Pogranc. Mladi obiskovalci bodo imeli tudi možnost ogleda proizvodnega obrata in bodo tako od blizu lahko spoznali, kaj pomeni delo prej omenjenih poklicev v praksi.

Poklici, ki jih primanjkuje tako v Sloveniji kot Evropi Odločitev za nadaljnje šolanje in ustrezno poklicno pot želijo mladim olajšati tudi v podjetju Kolektor, kjer bodo učencem in dijakom predstavili delovanje podjetja, jim pokazali dva oddelka (laboratorij in elektroniko) ter jih seznanili s procesi dela v podjetju Kolektor Orodjarna.

Poudarek bo na strojnih in elektrotehničnih poklicih. "Govorimo o kadru, ki ga primanjkuje povsod, ne samo v Idriji oziroma v Sloveniji, ampak tudi v Evropi. Zato so naša vrata za strokovnjake s področja strojništva in elektrotehnike vedno odprta, ne glede na razpise za prosta delovna mesta. Seveda pa morajo imeti ti strokovnjaki znanje, kompetence in osebnostne vrednote, ki ustrezajo zahtevnim kriterijem koncerna Kolektor," nam je sporočila Polona Rupnik.

Težava ne reguliranih poklicev, ki jih lahko opravlja kdorkoli Predstavljeni bodo tudi nekateri manj tehnični kadri, v računovodski hiši Unija želijo mladim približati delo računovodje. Kot pravijo, ta poklic v Sloveniji ni reguliran, saj ni potrebno imeti primerne izobrazbe ali določenih licenc, zato ga lahko opravlja kdorkoli.

"Posledično zato primanjkuje dobrih kadrov. Na področju računovodstva se dogajajo nenehne spremembe s področja zakonodaje, zato je potrebno spremljanje aktualnih novosti in se permanentno izobraževati," opozarja Polona Kovač Pikovnik.

Zaradi pomanjkanja dobrega kadra računovodij se tako ne le priključujejo omenjenemu dogodku, temveč v sodelovanju z ljubljansko ekonomsko fakulteto izvajajo program usposabljanje za začetnike, s čimer želijo vzgojiti dober računovodski kader, ki ima večje zaposlitvene možnosti in jim tako v podjetju lahko tudi ponudijo redno zaposlitve.

Šolski sistem naj se prilagodi potrebam na trgu Z dogodkom si organizatorji tudi prizadevajo, da bi se šolski sistem vendarle s časom prilagodil potrebam na trgu dela. A kot pravi Podobnik Zec, tega ni mogoče doseči "čez noč, saj so potrebni napori z vseh smeri". Pri tem zato tudi ves čas že sodelujejo tudi z ministrstvom za izobraževanje.

Ne spreglejte