Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 10. 2015,
10.12

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karierni sejem služba razgovor zaposlitev delodajalci

Petek, 9. 10. 2015, 10.12

5 let, 5 mesecev

Kako do 40 zaposlitvenih razgovorov v enem dnevu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsak aktiven iskalec zaposlitve se zaveda, kako težko je v današnjih časih priti do zaposlitvenega razgovora. Da bi lahko opravili kar 40 razgovorov v enem dnevu, je zato toliko bolj nepredstavljivo.

A časi se spreminjajo in tako delodajalci kot iskalci zaposlitve iščejo načine, kako prihraniti čim več dragocenega časa. Zato so se v zadnjih letih uveljavili karierni sejmi, ki so stičišča ponudbe in povpraševanja na trgu dela. Tu se podjetja predstavijo bodočim sodelavcem na malo drugačen način. Za tak pristop iskanja potencialnih kandidatov se odločajo tudi vodilna podjetja v slovenskem gospodarstvu, med katerimi so tudi Lek farmacevtska družba, Coca-Cola HBC Slovenija, Atlantic in mnogi drugi.

Komu so karierni sejmi namenjeni?

Sejmi so namenjeni prav vsakemu, ki razmišlja o svoji prihodnosti in karierni poti, po kateri bi želel stopati, pa najsi bo to šele začetek poti, ali pa bi radi stopili stopničko višje in izkoristili ves še neodkrit potencial. Veliko obiskovalcev je zato nadobudnih mladih iskalcev prve zaposlitve, ki šele spoznavajo trg dela. Prav tako pa je dogodek primeren za tiste, ki bi radi zamenjali službo zaradi neizpolnjujočega trenutnega delovnega mesta ali pa, ker preprosto mislijo, da je čas za nove izzive. Najboljši kadri namreč vedno iščejo nove priložnosti ter razvijajo svoj potencial. Tu pa lahko spoznajo delodajalce, ki jim bodo morda omogočili tako osebno kot poslovno rast in razvoj v prihodnosti.

Kako nastopiti na sejmu?

Ključ do nove zaposlitve se ponavadi skriva v nas samih, zato je zaželeno, da se na sejem dobro pripravite. Delodajalci si ustvarijo prvi vtis že ob pozdravu. Če boste prišli poslovno urejeni, je več možnosti, da se bo razgovor nadaljeval v pozitivni smeri. K temu pripomore tudi urejena mapa z življenjepisi.

Delodajalci iščejo kader, ki bo samoiniciativen in bo doprinesel nekaj novega v njihovo delovno okolje. Temu pa je treba prilagoditi tudi življenjepise. Tu se za še kako uporabnega izkaže splet, kjer najdemo vse informacije o tem, s čim se podjetje ukvarja, kakšnih načel se drži in kakšen je njihov pogled na prihodnost. Po natančni raziskavi se torej pripravi informativen življenjepis, ki izpostavlja posameznikove prednosti, uspehe in morebitne rešitve, ki bodo doprinesle k večji profitabilnosti podjetja.

A tu dela še ni konec. Razgovori na sejmih se izvajajo v posebni obliki, kjer delodajalci komunicirajo z velikim številom kandidatov in tako ne morejo opraviti vseh razgovorov. Ti so rezervirani le za tiste najbolj prepričljive. Zato je ključnega pomena 30-sekundni govor, v katerem kandidat strnjeno pove, zakaj je on tisti, ki lahko ponudi veliko več od konkurence. Govor je priporočljivo vaditi že doma in tako preprečiti, da bi trema vplivala na potek razgovora.

Kratek povzetek najpomembnejših nasvetov, s katerimi je uspeh zagotovljen: - Oblecite se dogodku primerno in upoštevajte poslovni kodeks. - Raziščite delodajalce, ki se bodo predstavili na sejmu, in si pripravite seznam najzanimivejših. - Preuredite in prilagodite svoj življenjepis. Naj vas predstavi v najboljši luči. - Strnite vašo predstavitev v 30-sekundni govor. In seveda vadite.

Razširite svoja obzorja in izkoristite vse, kar vam sejem ponuja.

Zaposlitveni razgovori so osrednja tema kariernih sejmov, a verjemite, da to ni vse, kar vam lahko ponudijo. V številnih kotičkih lahko pridobite koristne nasvete, ki vam bodo pomagali pri gradnji vaše kariere. V karierni svetovalnici profesionalci delijo nasvete, kako primerno oblikovati življenjepis, ki bo ustrezal vašim željam in ciljem in vam z nekaj truda priskrbel želeno zaposlitev.

Uspešni poslovneži se predstavijo na kariernih predavanjih, kjer govorijo o svojih osebnih izkušnjah na poti do uspeha. Odprti pa so tudi za morebitna vprašanja obiskovalcev, ki jim s svojimi nasveti prihranijo marsikatero neprespano noč.

Del vsakega ciljno usmerjenega iskalca zaposlitve naj bi bilo nenehno izpopolnjevanje, zato so na sejmih stalnica tudi številna izobraževalna podjetja, ki svetujejo o pridobivanju jezikovnih, poslovnih, prodajnih ter drugih formalnih in neformalnih znanj, ki odpirajo nova vrata.

Za tiste, ki so se znašli na križpotju svoje kariere in ne vedo, kako naprej, so tu tudi brezplačna psihometrična testiranja. Podjetje Shelby & Mills je eno izmed vodilnih na tem področju, ki testirancem omogoča vpogled v njihove karakterne lastnosti in kaj z njimi sporočajo delodajalcu. Mnogim ravno ti rezultati pomagajo do novih usmeritev na karierni poti.

Pri podjetju Moje delo se trudijo izboljšati stanje na trgu dela in letos že 13. zapored organizirajo karierni sejem MOJE DELO. Da je dogodek dostopen čim večjemu številu obiskovalcev, so vstop na sejem ter vsa vzporedna dogajanja popolnoma brezplačna. Kaj vas torej loči od vaše sanjske službe?

Ne spreglejte