Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
10.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

mreženje Siemens NetPRO

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 10.49

8 let

Direktorica Siemensa: S stiskom roke je lažje uspeti kot s klikom na miški

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub množici spletnih omrežij ima osebna komunikacija še vedno večjo težo, saj z njo lažje pokažemo osebni stil in način razmišljanja, ki sta v poslovnem svetu zelo pomembni, meni Medeja Lončar.

Medeja Lončar je v Siemensu zaposlena že 12 let, najprej je prevzela področje komunikacij ter korporacijskega razvoja, s spreminjanjem podjetja pa se ji je ponudil direktorski položaj. Vodenje družbe je prevzela leta 2007. V korporaciji Siemens vodi strateško koordinacijo razvoja poslovanja v regiji Adriatic, je pa tudi predsednica nadzornega odbora Nemško-slovenske gospodarske zbornice.

Tako kot nam pri iskanju službe zelo koristi široka mreža osebnih poznanstev so ta pomembna tudi za uspeh podjetja. Širjenje mreže zvez in poznanstev so precej olajšala spletna družbena omrežja. Kakšno je vaše priporočilo za dobro poslovno mreženje? Še vedno dam veliko na osebno komunikacijo. Srečevanje na različnih poslovnih dogodkih se mi zdi pomembno, saj je takrat priložnost za obravnavanje tem, ki niso neposredno povezane s poslom. Velikokrat se izkaže, da se ravno v takšnih neobremenjenih diskusijah pojavijo dobre pobude, do katerih morda na sestanku na točno določeno temo niti ne bi prišli. V osebni komunikaciji tudi najlažje pokažeš svoj avtentični stil, način razmišljanja – to pa je izjemno pomembna informacija, velikokrat odločilna za ohranjanje poslovnih stikov.

Omenjate, da ima za vas oseben stik prednost pred spletnimi družbenimi omrežji. Pa vendar imate na LinkedInu več kot 500 stikov. Omrežje LinkedIn mi predstavlja predvsem orodje za povezovanje z ljudmi, s katerimi se sicer osebno ne srečujem pogosto, pa tudi vse pomembnejši informacijski vir pri preverjanju različnih poslovnih stikov.

Svoj profil ima na tem omrežju tudi matično podjetje Siemens, ne pa tudi slovenska podružnica. Zakaj? Siemens je globalno močno prisoten na LinkedInu, vendar pa na slovenskem trgu tega orodja za zdaj še ne uporabljamo. Ugotavljamo namreč, da so za komunikacijo z našimi slovenskimi kupci bolj primerna druga orodja, predvsem tehnološki roadshowi in strokovni dogodki, ki nam omogočajo poglobljeno podajanje sicer tehnično zelo kompleksnih vsebin.

Slovenski trg za uspešnejša podjetja hitro postane premajhen, zato je za dolgoročen razvoj ključna širitev v regiji zunaj državnih meja. Kakšno vlogo ima tu mreženje? Kako najti, izbirati in pridobiti stike v regiji? Ker delujemo na medpodjetniškem trgu, so poslovni stiki naše osnovno bogastvo. Opažamo, da tudi naši kupci razmišljajo zelo regionalno in zato smo tudi sami začeli načrtovati in izvajati dogodke, ki njim in nam omogočajo regionalno mreženje. Povezovanje naših partnerjev in kupcev je tudi ena izmed dodanih vrednosti, ki jim jo lahko kot mednarodno podjetje ponudimo, saj imamo dober pregled nad različnimi poslovnimi področji tako v Sloveniji kot v širši regiji. Na tem področju sicer uspeh ni sam po sebi zagotovljen, tudi mi se vsakič znova kaj naučimo, vendar pa brez tega ne gre – tudi zato, ker je Siemensova organizacijska struktura vedno bolj regionalizirana.

Kakšne pa so "obveznosti" do mreže stikov, ki jih imamo, če jih želimo ohraniti in od njih tudi imeti koristi? Če naj bo stik ohranjen, je zelo pomembno, da je recipročen, torej da vsak partner vlaga približno enako in da je vsebina sodelovanja kakovostna.

Ljudje smo postali zelo občutljivi na svoj čas, zato nam ni všeč, če nam ga nekdo krade po nepotrebnem. Če pa nekdo pride na sestanek z dobro pobudo, zanimivim predlogom ali z vsebinami, ki jih še ne poznam in so zame lahko koristne, ga z veseljem sprejmem.

Kako to uspeva vam in vašemu podjetju? Trudimo se razumeti potrebe in interese tistih, s katerimi imamo opravka. Spoštujemo njihov čas in razumemo, da nismo edini, ki si želimo njihove pozornosti. Razmišljamo, kako lahko ustvarimo win-win situacijo in kako lahko v odnos prispevamo nekaj dobrega. Ostajamo pozitivni, tudi kadar je treba rešiti kakšen problem ali nesporazum.

Ne spreglejte