Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 11. 2022,
13.27

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Koper Lokalne volitve 2022

Sreda, 16. 11. 2022, 13.27

1 leto, 5 mesecev

Predvolilna kampanja v Kopru brez ekscesov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Aleš Bržan | Foto STA

Foto: STA

V Kopru je aktualnemu županu Alešu Bržanu uspelo večino projektov zastaviti tako, da so jih dokončali tik pred volitvami, zato se bolj ali manj pomembne otvoritve kar vrstijo. Nekdanji župan Boris Popovič kritizira vse poteze svojega naslednika, a ga ne napada na osebni ravni. Preostali štirje kandidati se strinjajo, da imajo vsi podobne cilje.

Predvolilno dogajanje v Kopru je kar presenetljivo umirjeno, ni glasnih prepirov, žaljivk na plakatih in podobnih ekscesov, ki smo jih lahko videli v zadnjih dvajsetih letih.

Županski kandidati so se soočili večkrat, na pobudo medijev in drugih organizacij. Večkrat je bil odsoten Boris Popovič, ki pojasnjuje, da se raje neposredno na terenu pogovarja z volivci.

Bržan je zahvaljujoč svojemu položaju lahko ves čas pred očmi javnosti. V času uradne volilne kampanje je občina pripravila slovesna odprtja prenovljene tržnice, nove garažne hiše, prostorov podjetniškega inkubatorja in vodovoda v Abitantih. V mesecu pred volitvami je izšlo tudi občinsko glasilo z intervjujem z županom, čeprav je bil Bržan med kritiki Popoviča, ko se je ta tako predstavljal volivcem na občinske stroške. Bržan se v zadnjih tednih bodisi v vlogi župana bodisi v vlogi kandidata udeležuje tudi velikega števila drugih dogodkov.

Medtem ko Bržan trdi, da je bilo v času njegovega mandata narejeno več kot v prejšnjih, Popovič pravi, da ni bilo nič narejenega. Pogosto ponavlja trditev, da je po njegovem odhodu mesto umazano in smrdi ter da občina močno nazaduje. Bivši župan je sicer s kampanjo začel razmeroma pozno, najprej z zabavno prireditvijo, nato s srečanji z zvestimi volivci širom občine, še precej kasneje pa je predstavil podroben program.

Bržanu očitajo neuspeh pri prostorskem načrtu

Vsi drugi kandidati Bržanu najbolj očitajo neuspeh pri izdelavi občinskega prostorskega načrta. Občina je namreč spomladi letos razgrnila predlog, ki je med drugim predvideval gosto stanovanjsko gradnjo v Bertokih in Pradah, s čimer bi vasi v bistvu postale del Kopra. Osnutek je naletel na ostro nasprotovanje krajanov, ki so omenjali tudi možnost ustanovitve ločene občine, če bi načrt sprejeli. Po tem, ko je v javni obravnavi občina prejela več kot dva tisoč pripomb, je Bržan postopek ustavil.

Kandidatka SD Jadranka Šturm Kocjan ima v kampanji kot edina za seboj resno organizacijsko strukturo stranke. Poleg tega se udeležuje skoraj vseh kulturnih prireditev in okroglih miz. O aktualnem županu ne želi reči ničesar, razen ocene, da bi lahko naredil več. Več pripomb ima na delo njegovega predhodnika. Poudarja svoje izkušnje v šolstvu, politiki in diplomaciji.

Predstavnik SDS Igor Colja se v javnosti pojavlja manj. V izjavah za medije in na soočenjih vladam Janeza Janše in Borisu Popoviču pripisuje velike zasluge za razvoj Kopra, hkrati pa poziva volivce, naj ga ne ocenjujejo na podlagi mnenj o Janši ali SDS. Zagotavlja, da je pripravljen sodelovati z vsemi.

Kandidat Levice Alan Medveš vsa stališča predstavlja mirno in preudarno, kar ne pritegne zanimanja širokega kroga ljudi. Večkrat je na koprskih ulicah, za stojnicami ali pred vrati sedeža stranke. Kot pravi, Bržan ni izpolnil pričakovanj, zaradi katerih ga je Levica podprla pred drugim krogom prejšnjih volitev, in ni končal spornih praks predhodnika.

Peter Bolčič se giblje predvsem v krogih obrtnikov in malih podjetnikov. Sicer se mora predvsem braniti pred obtožbo, da je izdajalec, ker je bil na prejšnjih volitvah izvoljen kot član Popovičeve stranke, potem pa je štiri leta podpiral Bržana. Razlaga, da je Popoviča podpiral, dokler je delal v korist občine. Poudarja, da pozna delovanje občine, ker je že dvajset let v občinskem svetu.

Ne spreglejte