SiolNET. Novice Lokalne volitve
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrnitev odpisanih: v Mariboru Kangler, v Tržiču razvpiti Pavel Rupar

0,62

termometer

Vse kaže, da bodo letošnje lokalne volitve minile tudi v znamenju vrnitve odpisanih. Za župane namreč kandidirajo številni obrazi, ki so občine vodili že v preteklosti. V Mariboru se želi na županski stolček znova zavihteti Franc Kangler, na Ptuju kandidira Štefan Čelan, v Kamniku Tone Smolnikar, v Tržiču pa se želi na čelo občine vrniti razvpiti Pavel Rupar.

Ko je Marjan Šarec leta 2010 prevzel kamniški županski stolček, je stopil v čevlje starega županskega mačka, so poročali v oddaji Planet Danes na Planet TV. "Šestnajst let je bila res dolga doba," je pripovedoval nekdanji dolgoletni župan Kamnika Tone Smolnikar.

Smolnikar Kamničanom obljublja gradnjo nove šole

Če je Smolnikar sprva še želel usmerjati Šarca, mu je ta kmalu pojasnil, da ne želi delati s stricem iz ozadja. S Šarčevim delom v Kamniku je Smolnikar zadovoljen, a ne povsem. "Zagotovo sem razočaran, da ni bila zgrajena nova šola Frana Albrehta," je dejal Smolnikar, ki Kamničanom obljublja, da bo to zdaj storil on. 

Na letošnjih lokalnih volitvah se bo za županske stolčke potegovalo kar nekaj nekdanjih županov. Razlog bi bil lahko v uživanju posebnega ugleda, je prepričan politični analitik Igor Pribac: "Morda je to na lokalni ravni oziroma na ravni županovanja še bolj očitno kot na državni ravni, ker je ugled tistega, ki župansko funkcijo zaseda, pravzaprav vsak dan viden na ulici."

Franc Kangler Novice Kangler po oddaji kandidature računa na še širšo podporo

Kangler se v Mariboru ne boji nasprotnikov

Županom namreč ni treba zastopati neke ideološke smeri, ampak morajo le reševati vsakdanje težave ljudi. Ti lahko na določene zadeve tudi pozabijo, kot na primer na pretekle afere nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki v štajerski prestolnici po aferi radarji znova kandidira za županski stolček.

"V mojih kazenskih zadevah je 19 zadev pravnomočno končanih v mojo korist. Do tega trenutka mi sodniki niso izločili niti ene zadeve, ampak so vedno presodili, da Kangler ni kriv," je pojasnil nekdanji mariborski župan. Kangler pravi, da se nasprotnikov ne boji, saj meni, da njegovo preteklo delo govori samo zase: "20 let smo se v Mariboru preigravali, kdo bo zgradil zavetišče za živali. Jaz sem ga zgradil."

Saša Arsenovič Novice Je to kandidat, ki bi lahko premagal Fištravca in Kanglerja?

V Tržiču bo kandidiral tudi razvpiti Pavel Rupal

S Kanglerjevo tezo se delno strinja tudi Pribac, ki je poudaril, da ima tudi sedanji župan Andrej Fištravec svoje grehe: "Pri Kanglerju je treba upoštevati, da ga je nadomestil kandidat, ki se tudi ni pretirano izkazal."

Kangler sicer ni edini, ki ga bodo med kampanjo zaznamovale pretekle afere. Svojo kandidaturo je v Tržiču napovedal tudi nekdanji župan in nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar, ki se ga med drugim spomnimo tudi po aferi verbalnega in fizičnega obračuna s svojo ljubico.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin