Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 3. 2015,
12.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

kemija mali junaki ZOTKS

Sobota, 7. 3. 2015, 12.02

8 let

S tekmovanjem iz kemije nad novinarske nesmisle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uveljavljeni profesor Saša A. Glažar poudarja pomen tekmovanj iz kemije tudi zato, da bomo med vsakodnevnim prebiranjem člankov lažje ločili med tem, kaj je prav in kaj narobe.

Profesor Saša A. Glažar je na OŠ Milana Šušteršiča, na eni izmed 15 šol iz vse Slovenije, kjer je potekalo 49. državno tekmovanje iz kemije za osnovnošolce, poudaril pomen znanja iz kemije predvsem za vsakdanjo rabo.

Ali lahko zdravnik pacientu injicira kalij? "V učnih načrtih za poučevanje kemije v osnovnih šolah je poudarek na kemiji, ki je koristna v vsakdanjem življenju, da bodo učenci pozneje v življenju lažje razumeli članke in ocenili, kaj je tisto, kar je res, in tisto, kar ni. V aferi z evtanazijo so vsi govorili o kaliju, dejansko pa gre za kalijev klorid. Kalij je namreč zelo reaktiven element, ki ga hranimo v petroleju, saj v stiku z vodo burno odreagira. In pisanje novinarjev, kako je zdravnik pacientu dal kalij, je nesmisel. Učenci pa bodo tudi skozi učenje kemije vedeli, da je to novinarska napaka."

1.815 učenk in učencev osmih in devetih razredov, ki so si pravico do udeležbe na tekmovanju iz kemije zagotovili na šolskih tekmovanjih, se je danes pomerilo za srebrna in zlata Preglova priznanja ter seveda za naslove državnih prvakov v posamezni skupini.

Kemija je lahko tudi zanimiva V sprejemnici šole se je gnetlo veliko radovednih in znanja željnih obrazov in vsi po vrsti so potrjevali, da je kemija pravzaprav zanimiva veda. "Tekmujem zato, ker mi je prav zaradi tega tekmovanja kemija ljubša tudi pri osnovnem predmetu. Všeč mi je, ker je logična in uporabna v vsakdanjem življenju," meni Manca, Juš pa dodaja: "Pri kemiji so mi najbolj všeč poskusi, sploh če nam gre kdaj kaj narobe."

Ker še nikoli nič ni nastalo iz nič, je treba za uspehe trdo delati. Učenci se z mentorji pripravljajo na popoldanskih urah. Marku in Mihi na dodatne ure ni bilo težko iti, čeprav jih je bilo kar nekaj skozi vse šolsko leto.

Poleg tega pa so učenci in učenke znova potrdili, da tisti, ki hodijo na tekmovanja iz kemije, hodijo na razna druga tekmovanja, ki jih imajo na šoli in tudi zunaj nje. Po njihovih razposajenih obrazih ni bilo čutiti, da je to kakšen prevelik napor.

"Na tekmovanju merim na najvišje priznanje in upam, da mi bo pomagalo pri tem, da bom dobil Zoisovo štipendijo. V šoli mi gre dobro pri vseh predmetih, zato se udeležim vseh tekmovanj. Mogoče bom celo študiral naravoslovne vede," dodaja Mark.

Neutrudno delo mentorjev Med pisanjem nalog smo v zbornici ujeli mentorje, pomemben člen, ki učence lahko navduši za kemijo ali jim vzame zanimanje. A čeprav se velikokrat kritizira novodobno šolstvo in pogosto izpostavlja, da učitelji ne delajo prav veliko, mentorice Violieta Stefanovik, Magda Možina in Nataša Pozderec Intihar tudi z uspehi svojih učencev dokazujejo nasprotno.

"Če si ti kot učitelj entuziast in če ti verjamejo, da so lahko uspešni, potem se potrudijo. Učenci začutijo tvojo energijo in voljo ter to tudi vračajo. Nekako z njihovimi uspehi in zadovoljstvom nam te ure dodatnega prostovoljnega dela niso težavne."

Saša A. Glažar pa meni, da se tudi zaradi takšnih tekmovanj število vpisov na naravoslovne fakultete povečuje. Za konec pravi: "Učencem želimo, da bi jim znanje kemije čim bolj koristilo v njihovem življenju."

Ne spreglejte