Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 6. 2018,
6.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča MKGP

Video: Rok Tajnikar, Blaž Gregorič
Montaža: Miha Koželj

Natisni članek

advertorial mleko recept izbrana kakovost - Slovenija

Sobota, 30. 6. 2018, 6.00

2 meseca, 2 tedna

Lahka poletna večerja po predlogu Mojce Mavec #video

Vsebino omogoča MKGP

Video: Rok Tajnikar, Blaž Gregorič
Montaža: Miha Koželj

Mojca Mavec nas je povabila v svojo kuhinjo in nam predstavila dve svoji kulinarični uspešnici, s katerima rada popestri svoj poletni jedilnik: sendvič z domačo skuto in sirom ter prav posebno ju ju juhico.

Domači okusi za vse priložnosti

"Pri nas doma smo bili vedno dobri jedci in vedno smo imeli vrt, tako da nam je v bistvu narava sama določala, kaj bomo jedli. Danes pa živim v središču Ljubljane, kjer nimam niti poličke za sveža zelišča, kar zelo pogrešam." Kljub temu Mojca ostaja zvesta okusom iz otroštva, zato sestavine za svoje jedi izbira in kupuje premišljeno. Sadje in zelenjavo naroča pri kmetih, pri nakupu mesnih in mlečnih izdelkov pa gleda, da imajo znak "izbrana kakovost – Slovenija".

Mojca Mavec | Foto:

Hrana povezuje ljudi

"Hrana je lepa tema, ki združuje ljudi," pravi Mojca, ki tudi na svojih potovanjih odkriva, da se največ lepih trenutkov zgodi ravno za lepo obloženo mizo. Tudi ko gosti kakšnega tujca, ima kulinarika posebno vlogo pri spoznavanju naše države: "V kuhinji lahko občutimo najrazličnejše vplive, ki jih imamo v Sloveniji. Naša država je res neverjetna. Imamo štiri popolnoma raznolike geografske regije in to se še kako pozna v naši kuhinji. Z vsakim tujcem grem vedno tudi čez tržnico, kjer resnično lahko doživi, kaj je Slovenija."

Na njene okuse v kuhinji so močno vplivala tudi potovanja v najrazličnejše kotičke sveta. V svoji kuhinji tako vedno zelo rada primeša okuse, ki jih je poskusila na poti. Vendar so ti okusi vedno prepleteni s tistimi iz našega okolja.

Tako je tudi pri osvežujočem sendviču, ki ga je spoznala na Kreti in ki je resnično prava poletna malica. Ta vas bo že po nekaj grižljajih z mislimi popeljala v bližino morja. Pri svoji različici je seveda namesto grške fete uporabila slovensko skuto in sir v slanici ter tako pričarala pravo ravnovesje Mediterana in slovenskosti.

Recept za bistro juhico pa je podedoval po svoji babici. Pravi, da je zelo okusna in predvsem nadvse preprosta za pripravo.

Mojca Mavec | Foto: Kruhek s slovenskim sirom in skuto

Sestavine:

4 večje hrske al bagete

15 češnjevih paradižnikov

olivno olje

150 g sira v slanici z znakom "izbrana kakovost – Slovenija"

50 g skute z znakom "izbrana kakovost – Slovenija"

10 črnih oliv

1–2 žlici kaper

origano

sol in sveže mleti poper

Postopek:

Paradižnik, olive in kapre narežemo na majhne koščke. Paradižniku dodamo olivno olje, sol in poper ter sveži origano. Kruh lahko popečemo ali ga uporabimo svežega in po želji nekoliko pokapljamo z olivnim oljem. Na kruhke nato razporedimo paradižnike. Dodamo kapre in olive ter še nekoliko pokapljamo z oljem. Okrasimo še z nekaj ščepci origana.

Mojca Mavec | Foto: Ju ju juhica po receptu babice

Sestavine:

2 korenčka

1 čebula

1 stebelna zelena

1 žlička limoninega soka

poper v zrnju

2 lovorjeva lista

pečene piščančje kosti

Postopek:

Zelenjavo narežemo na poljubno velike kose – velikost ni pomembna, saj se juha zaužije bistra. Vržemo jih v lonec, dodamo kosti, sol, poper, dva lovorjeva lista in limono. Zalijemo z vodo in počakamo, da zavre. Ogenj nato zmanjšamo in pustimo, da se počasi kuha od šest do sedem ur.

Zakaj Mojca Mavec prisega na znak "izbrana kakovost – Slovenija"?

Kmetijstvo je zelo močno zasidrano v našo kulturo in našo tradicijo, zato je prav, da ga podpremo in poskrbimo, da se bo ta tradicija nadaljevala v prihajajočih generacijah, je trdno prepričana Mojca Mavec. "Slovenci smo v osnovi kmečki narod, imeli smo veliko avtohtonih sort. Danes pa živimo v državi, kjer nismo samozadostni s hrano, zato se mi zdi zelo pomembno podpirati projekte, ki so kakorkoli povezani z domačim kmetijstvom," prav Mojca, ki se je zato odločila sodelovati pri akciji ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

mleko, farma | Foto:

"Bistvo te akcije je, da opozarjamo na to, da če že jemo in kupujemo meso in mlečne izdelke, preverimo, da so res pridelani in predelani pri nas. In to znak 'izbrana kakovost' tudi zagotavlja. Ob poplavi podobnih znakov iz preteklosti, ki so potrošnika samo zmedli, smo končno dobili edinega, ki stoodstotno zagotavlja slovensko poreklo in kontrolirano kakovost."

Mojca se je v okviru te akcije odpravila na teren in na lastne oči preverila, kako potekajo vsi procesi znotraj te sheme, ki so zares zelo natančni. Bistvo so tudi redne kontrole, ki zagotavljajo upoštevanje strogih določil. "Teh kontrol je resnično ogromno in veliko več, kot sem si predstavljala. To je tista prava in edina interakcija, ki zagotavlja, da res kupujemo in jemo slovensko."

Ne spreglejte