Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
5. 12. 2014,
15.52

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

digitalno oglaševanje Matic Tomšič

Petek, 5. 12. 2014, 15.52

1 leto, 11 mesecev

Že prihodnje leto več digitalnega kot klasičnega oglaševanja

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Oglaševanje na spletu in digitalnih platformah naj bi v nekaterih razvitih državah že leta 2015 prehitelo oglaševanje s tradicionalnimi mediji - televizijo, tiskom, radiem in plakatiranjem.

Glede na raziskavo podjetja za analizo trga eMarketer bo oglaševalska industrija v letu 2015 na nekaterih trgih več kot polovico sredstev prvič v zgodovini namenila internetu in digitalnim medijem. Prva država, kjer se bo digitalno oglaševanje prerinilo pred "analogne" medije, kot so televizijski programi, radio in tisk, bo po podatkih eMarketerja postala Velika Britanija.

Vrednost britanskega oglaševalskega trga naj bi prihodnje leto dosegla 15,7 milijarde funtov oziroma skoraj 20 milijard evrov, predvidevajo pri mednarodnem oglaševalskem gigantu GroupM. Delež sredstev za digitalno oglaševanje naj bi dosegel kar osem milijard funtov (10,1 milijarde evrov), kar pomeni, da bo od vsakih dveh funtov tradicionalnim oglaševalskim platformam namenjen manj kot en. Britanci so nori na sodobno tehnologijo, česar se oglaševalci zelo dobro zavedajo Potrošniki na razvitih trgih, med katerimi še posebej izstopajo Britanci, so praviloma zelo zavzeti uporabniki interneta, mobilnih telefonov in tablic. Oglaševalci v Veliki Britaniji zato dobro vedo, na katere platforme in medije je treba preusmeriti največ sredstev, njihovi vložki pa se hitro vračajo, saj so britanski potrošniki zelo aktivni tudi v spletnih trgovinah, je za The Guardian povedal predstavnik družbe GroupM Adam Smith. Najhitreje rastoči panogi digitalnega oglaševanja v Veliki Britaniji sta prikazovanje (ciljanih) oglasov na spletnih straneh in oglaševanje z rezultati spletnega iskanja (na Googlu se ob iskanju ključnih besed praviloma pojavlja na vrhu seznama). Čedalje več oglaševanja s prikazovanjem oglasnih pasic se sicer seli na mobilne naprave – pri eMarketerju pričakujejo, da bo njihov delež že prihodnje leto presegel 40 odstotkov. V zadnjih letih se je sicer zelo uveljavilo tudi javno oglaševanje na digitalnih in velikih zaslonih.

V ZDA še vedno prednost tradicionalnemu oglasu Med državami, ki so ob Veliki Britaniji glede na delež digitalnega oglaševanja v samem svetovnem vrhu, so po raziskavi GroupM še Švedska, Danska, Avstralija in Norveška. Za oglaševanje sicer daleč največ zapravijo Združene države Amerike (letos predvidoma 145 milijard evrov, prihodnje leto pa že več kot 150), a tradicionalnemu televizijskemu in časopisnemu oglasu še vedno dajejo veliko prednost. Digitalno oglaševanje v ZDA bo v letu 2015 doseglo vsega 31-odstotni tržni delež, piše eMarketer.

Ne spreglejte