Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
27. 8. 2015,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Telekom Slovenije poslovni rezultati Rudolf Skobe

Četrtek, 27. 8. 2015, 11.43

8 let

Za prevzem v Srbiji bi pomagali tudi zasebni vlagatelji (video)

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob čistih prihodkih na ravni načrtovanih je Skupina Telekom Slovenije v prvih šestih mesecih letos dosegla sedem odstotkov več dobička pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo kot načrtovano.

"Proces privatizacije je zaznamoval naše poslovanje zadnji dve leti, a smo v Skupini Telekom Slovenije ves čas uresničevali vse naše strateške projekte," je poslovne rezultate prvega letošnjega polletja komentiral predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. "Širimo vsa naša omrežja, optimiramo vse segmente poslovanja, nadaljujemo konsolidacije doma in na tujih trgih, kjer smo prisotni. Umikamo se s trgov, kjer ne vidimo napredka, in spremljamo priložnosti v regiji. Telekom Slovenije je uspešna družba in tako bo tudi ostalo." Ugodna ponudba krči prihodke Čisti prihodki od prodaje Skupine Telekom Slovenije so v prvem letošnjem polletju dosegli 364,6 milijona evrov, to je na ravni načrtovanih in obenem štiri odstotke nižji kot v primerljivem obdobju lani, dobiček pred obrestmi, davki, odpisi in amortizacijo pa 104,4 milijona evrov, kar je sedem odstotkov nad načrtovanimi. Ob izločitvi učinkov družbe Gibtelecom, katerega delež je Telekom Slovenije prodal, in makedonske družbe One, ki je v procesu združevanja z makedonskim operaterjem v lasti Telekoma Austria, je omenjeni dobiček na ravni enakega lanskega obdobja.

Pri Telekomu Slovenije ugotavljajo, da so glavni razlog za padec prihodkov predvsem nižje cene zaključevanja klicev na veleprodajnem trgu, ugodni paketi mobilnih storitev z zakupljenimi količinami storitev, zaradi česar je občutno nižja poraba nad temi zakupljenimi količinami, in dolgoletni strmo padajoči trend uporabe stacionarne govorne telefonije.

Načrti Skupine Telekom Slovenije za letos ostajajo nespremenjeni: 66 milijonov evrov čistega poslovnega izida, do 198 milijonov evrov EBITDA ter do 107 milijonov evrov naložb. "Ambiciozna družba z vrhunskimi strokovnjaki" Skobe je spomnil, da je na poslovanje zelo vplival tudi proces privatizacije, ki se je končal 4. avgusta. "Ob vseh obremenitvah zaposlenih smo ves čas uresničevali vse svoje strateške cilje in se maksimalno usmerjali na doseganje zastavljenih rezultatov," je poudaril prvi mož Telekoma Slovenije. "Spremljali smo vse priložnosti in aktivno upravljali družbo. Smo ambiciozna družba z vrhunskimi strokovnjaki, v tem času smo okrepili svoj položaj na vseh segmentih trga."

Dodal je, da bodo stroške, ki jih je Telekom Slovenije imel s privatizacijskim postopkom, približno dva milijona evrov, zaračunali konzorciju prodajalcev. "Prav je, da delničarji ne nosijo stroškov za postopek, ki ga družba sama ni začela." Pri nakupu v Srbiji se za sodelovanje s Telekomom Slovenije zanimajo zasebni naložbeniki Kot eno od zelo pomembnih priložnosti za krepitev svoje regionalne vloge pa Telekom Slovenije vidi morebitni nakup Telekoma Srbije, a se zavedajo, da sami, celo s podporo lastnikov, tega finančnega bremena, vrednost je ocenjena med eno in poldrugo milijardo evrov, ne bi zmogli. Skobe pojasnjuje, da zanimanje za sodelovanje s Telekomom Slovenije v tem prodajnem postopku obstaja pri več različnih zasebnih investitorjih, vendar več o tem ne more komentirati.

"Ali bomo konsolidator ali bomo konsolidirani" Smiselnost sodelovanja Telekoma Slovenije v tem prodajnem postopku vidi predvsem z vidika ekonomije obsega: "Telekom Slovenije bo postal regionalni konsolidator ali pa bo sam konsolidiran, prodaja Telekoma Srbije pa je ena od zadnjih priložnosti, da postanemo regijski konsolidator." Poudarja, da udeležba v prodajnem postopku Telekoma Srbije ni povezana s prodajo Telekoma Slovenije: "Prodaja ni povezana s priložnostmi, ki jih nenehno spremljamo v regiji."

Na vprašanje, ali bo Telekom Slovenije v tem postopku sodeloval do konca, Skobe odgovarja: "Obstaja razmeroma velika verjetnost, da bomo podali zavezujočo ponudbo za Telekom Srbije. Na to pot se bomo podali samo s polno podporo večinskega lastnika." Po trenutni časovnici bodo zavezujoče ponudbe zbirali predvidoma novembra. "Dokler sem na Telekomu Slovenije, svojih delnic ne bom prodajal" Predsednik uprave Telekoma Slovenije je tudi sam delničar te družbe – ali razmišlja o prodaji svojih delnic ali morda nakupu novih? "O prodaji svojih delnic Telekoma Slovenije ne razmišljam, dokler sem zaposlen v Telekomu Slovenije," je odgovoril in dodal, da o nakupu razmišlja, uresničil pa ga bo, ko mu bo lahko namenil ustrezna sredstva.

Ne spreglejte