Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2011,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Facebook starši otrok

Sreda, 11. 5. 2011, 8.31

8 let

Vedno več staršev brezbrižnih do otrokovih dejavnosti na spletu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kljub temu da je starostna meja na najbolj priljubljenem družabnem omrežju Facebook 13 let, je vse več staršev, ki otrokom, mlajšim od 13 let, dovolijo imeti račun na Facebooku.

Starostnim omejitvam na nekaterih družabnih straneh navkljub se je delež ameriških staršev, ki bi 10- do 12-letnikom dovolili imeti lasten uporabniški račun na Facebooku ali MySpacu, podvojil v pičlem letu. Na pozitivno mnenje anketiranih staršev najverjetneje vpliva dejstvo, da je med tisoči ameriških staršev, kolikor jih je zajela raziskava, kar 90 odstotkov takšnih, ki redno uporabljajo Facebook.

Številni mlajši od 13 let prirejajo svojo letnico rojstva za ustvarjenje računa na Facebooku. Takšnih je bilo v Ameriki lani glede na izsledke raziskave Consumer Reports kar 7,5 milijona, od tega kar pet milijonov mlajših od deset let. Raziskava ugotavlja še, da je najbolj zaskrbljujoče dejstvo to, da starši teh otrok v tem ne vidijo prav nič slabega.

Ameriški starši liberalni Sedemnajst odstotkov staršev, anketiranih v raziskavi organizacije Liberty Mutual's Responsibility Project (LMRP), je odgovorilo, da ne vidi nič spornega, če otrok uporablja družabne spletne strani. Lani jih je tako odgovorilo zgolj osem odstotkov. Enajst odstotkov staršev je priznalo, da eno od družabnih spletnih strani uporablja v imenu svojega otroka. V raziskavi je sodelovalo tisoč staršev. "Vedno več staršev dovoli svojim otrokom imeti lasten uporabniški račun na Facebooku. Otrokom na splošno dovolijo, da več časa preživijo na svetovnem spletu," je dejala predstavnica LMRP Janet Taylor. "Ne gre za alarmantne podatke. Predvsem se moramo zavedati, kaj se dogaja, in družabne medije čim bolj izkoristiti v otrokovo korist," je po poročanju Reutersa dodala Taylorjeva.

Večina staršev sicer še vedno meni, da otroci, mlajši od 18 let, ne bi smeli uporabljali družabnih spletnih strani brez nadzora. Tretjina pa jih otrokovo dejavnost na spletu tudi nadzoruje. Štiriinštirideset odstotkov staršev otrokom tudi omeji čas, ki ga lahko potrošijo za svetovni splet in pisanje tekstovnih sporočil.

Na vprašanje o nadlegovanju prek spleta je večina staršev odgovorilo, da morajo starši razrešiti težavo, če je žrtev njihov otrok. Triinšestdeset odstotkov jih meni, da bi o nevarnosti svetovnega spleta morale otroke osveščati tudi šole.

Francozi prepovedujejo Eden od petih evropejskih otrok, starih med 9 in 12 let, ima Facebook račun. Najbolj je priljubljen med britanskimi otroci, kjer ga ima vsak četrti otrok, star med 9 in 12 let, najmanj pa med francoskimi otroci, na kar najverjetneje vpliva prepoved obiskovanja družabnih omrežij s strani staršev, ugotavlja raziskava EUKidsOnline, ki je zajela 25 tisoč evropejskih otrok, starih med devet in 16 let. Facebook sicer v zasebni politiki opozarja, da bodo profile, za katere se bo izvedelo, da so njihovi lastniki osebe, mlajše od 13 let, nemudoma izbrisali.

Številni mlajši od 13 let prirejajo svojo letnico rojstva za ustvarjenje računa na Facebooku. Takšnih je bilo v Ameriki lani glede na izsledke raziskave Consumer Reports kar 7,5 milijona, od tega kar pet milijonov mlajših od deset let. Raziskava še ugotavlja, da je najbolj zaskrbljujoče, da starši teh otrok v tem ne vidijo prav nič slabega.

Ne spreglejte