Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
19. 4. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

4

Natisni članek

nasvet pametni telefon Chrome Android Google

Petek, 19. 4. 2019, 4.00

5 let

Ogromno Evropejcev bo na telefonih kmalu videlo ta zaslon: kaj pomeni?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,85

4

Pametni telefon, Android | Google Chrome je daleč najbolj priljubljeni spletni brskalnik na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android, ima namreč skoraj 90-odstotni tržni delež. Pomemben dejavnik za takšno premoč je dejstvo, da je na napravah z Androidom nameščen že privzeto, obenem pa je za povprečnega uporabnika dovolj kakovosten, da drugega pravzaprav ne potrebuje oziroma ga niti ne želi preizkusiti, pa čeprav bi mu bil morda bolj všeč.  | Foto Matic Tomšič

Google Chrome je daleč najbolj priljubljeni spletni brskalnik na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android, ima namreč skoraj 90-odstotni tržni delež. Pomemben dejavnik za takšno premoč je dejstvo, da je na napravah z Androidom nameščen že privzeto, obenem pa je za povprečnega uporabnika dovolj kakovosten, da drugega pravzaprav ne potrebuje oziroma ga niti ne želi preizkusiti, pa čeprav bi mu bil morda bolj všeč.

Foto: Matic Tomšič

Google bo številnim evropskim uporabnikom pametnih telefonov z njegovim operacijskim sistemom Android v prihodnjih dneh in tednih pokazal menija, v katerih bo mogoče izbrati drug iskalnik in spletni brskalnik od privzetih, ki jih ponuja Google. Novost je posledica lanske milijardne denarne kazni, ki jo je Googlu zaradi kršenja konkurenčnih pravil EU naložila Evropska komisija

Naslovna slika
Novice Počasen računalnik? Poskusite to rešitev, ki vzame eno sekundo.

Google je z izdajo posodobitev, ki bodo po namestitvi na okrog 73 odstotkov pametnih telefonov, toliko mobilnih naprav v Evropi ima namreč nameščen Googlov operacijski sistem Android, uporabniku ponudile možnost izbire tako privzetega spletnega iskalnika kot spletnega brskalnika, začel v četrtek.

Kdaj bo uporabnik lahko izbiral privzeti spletni iskalnik in brskalnik, ne bo odvisno le od tega, kdaj bo naslednjič odprl Google Play Store, temveč tudi od tega, kdaj bo proizvajalec njegovega telefona izdal Googlovo posodobitev, ki bo to izbiro omogočila. | Foto: Google Kdaj bo uporabnik lahko izbiral privzeti spletni iskalnik in brskalnik, ne bo odvisno le od tega, kdaj bo naslednjič odprl Google Play Store, temveč tudi od tega, kdaj bo proizvajalec njegovega telefona izdal Googlovo posodobitev, ki bo to izbiro omogočila. Foto: Google

Zgornja menija se bosta uporabniku pokazala po tem, ko bo po namestitvi posodobitve odprl trgovino z aplikacijami Google Play ali spletni brskalnik Chrome. 

Levi meni bo uporabniku ponudil izbiro privzetega spletnega iskalnika. Ob prvem zagonu naprave z Androidom je to Google, a lahko se bo odločil in nemudoma namestil tudi za katerega od drugih. 

V desnem meniju bo lahko uporabnik privzeti spletni brskalnik Chrome nadomestil s Firefoxom, Edgeem, Opero, Puffinom ali katerim tretjim, ki ga morda že ima nameščenega.

Google je v četrtkovem sporočilu za javnost poudaril, da bodo predlagane alternative razvrščene v naključnem vrstnem redu, izbrane pa bodo glede na priljubljenost med uporabniki. 

Googlovo prilagajanje zakonom EU bo sicer morda imelo še eno posledico:

Pametni telefon
Novice Se bodo zaradi tega za večino Slovencev podražili telefoni?

Preberite tudi:

Google
Novice "Večmilijardna evropska kazen je za Google kot plačilo kazni za napačno parkiranje"
USB ključ
Novice Konec večne dileme, ki že dolgo muči uporabnike USB-ključev #video
Huawei P30 Pro
Novice Huawei P30 Pro: tudi v temi vidi podrobnosti, ki očesu zlahka uidejo
Google
Novice Še ena visoka kazen za Google: Bruselj želi skoraj 1,5 milijarde evrov
Noa, pametni telefon, Hrvaška
Novice Na Hrvaškem nastaja novo veliko ime mobilne telefonije, širi se tudi prek nas

 

 

Ne spreglejte