Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
6. 7. 2015,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Grčija Matic Tomšič

Ponedeljek, 6. 7. 2015, 12.31

8 let

V Grčiji je danes težko biti digitalni potrošnik

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Grška vlada je, da bi zajezila odtekanje kapitala iz države, prepovedala transakcije v tujino. S tem je grškim uporabnikom interneta onemogočila tudi plačevanje in nakupe prek spleta.

To pomeni, da grški uporabnik, ki želi danes s kreditno kartico kupiti izdelek na Amazonu ali podaljšati naročnino na računalniško shrambo v oblaku, tega ne more storiti. Transakcija bo zavrnjena, saj ponudnik storitve ali izdelka, ki ni v Grčiji, ne bo mogel zakonito bremeniti uporabnikovega računa. Grški uporabniki Applovega oblaka že čutijo posledice varčevanja Kot piše Bloomberg, je Apple konec junija, ko je grška vlada postavila jez, ki preprečuje odtekanje grškega kapitala v tujino, že začel spreminjanje mesečnih naročnin na iCloud tistih uporabnikov, ki jih niso podaljšali pravočasno. S plačilom, jasno. Dvajset gigabajtov prostora v oblaku je skrčil na pet. Če naročnina ne bo plačana tudi konec julija, naj bi sledili nadaljnji ukrepi.

S PayPalom lahko plačajo le, če imajo dobroimetje že od prej Tudi iz Paypala so sporočili, da grškim uporabnikom trenutno ne morejo pomagati pri prenosu sredstev spletnim prodajalnam ali ponudnikom storitev. Prav tako denarja ne morejo nalagati na svoje račune Paypal. V praksi to pomeni, da so grškim uporabnikom onemogočeni nakupi na vseh spletnih straneh, ki sodelujejo s Paypalom, teh pa je seveda ogromno. Izjema so tisti uporabniki, ki so imeli na svojem računu PayPal dobroimetje že prej.

Težko je biti tudi grški popotnik Ker je elektronska potrošnja globalizirana, imajo težave s plačevanjem s kreditnimi karticami tudi grški državljani, ki trenutno niso v domovini. Gizmodo piše, da terminali za plačevanje s kreditnimi karticami v drugih državah zavračajo transakcije Grkom, ki denarja niso prenesli na račun v tujini, temveč še vedno uporabljajo domačega.

Lahko pomaga bitcoin? Decentralizirana digitalna valuta bitcoin je vsekakor medij, s katerim bi lahko Grki svoj denar odnesli iz države, a jo je treba prej kupiti. V Grčiji so avtomati bitcoin, a so redko posejani in za nakup valute zaračunavajo provizijo, ob tem pa imajo zelo omejeno zalogo bitcoinov. Nakup internetnega denarja prek ene od spletnih borz, kot je slovenski Bitstamp, pa seveda ne pride v poštev, saj je treba zanj plačati s "pravim" denarjem, ta pa iz države ne sme.

Ne spreglejte