Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
5. 6. 2015,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google nasveti zasebnost Matic Tomšič

Petek, 5. 6. 2015, 16.08

8 let

Uporabnik Googla lahko vajeti zasebnosti zdaj vzame v svoje roke

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Google na enem mestu, v nadzorni plošči Moj račun, po novem ponuja hiter in preprost dostop do vseh pomembnih nastavitev uporabniškega računa in zasebnosti. Kaj vse lahko tam postorimo?

Pri Googlu kot glavni razlog za združitev pomembnih nastavitev računa Google navajajo željo uporabnikov po boljšem nadzorovanju vsebine in zasebnosti. Kot kažejo izsledki raziskave podjetja Pew Research, ki jih je v uradni predstavitvi novosti predložil Google, namreč le devet odstotkov uporabnikov meni, da dejansko znajo nadzorovati podatke, ki jih pošiljajo v splet. Delno zaradi tega, delno pa najbrž tudi zaradi skrbi EU glede tega, kako ameriški tehnološki velikani obravnavajo osebne podatke evropskih državljanov, je nastala nadzorna plošča Moj račun (My Account), ki je uporabnikom na voljo od začetka meseca. Moj račun je univerzalen vmesnik za dostop do nastavitev uporabniškega računa Google, kot so upravljanje gesel, osebnih podatkov in povezanih naprav ter shranjevanje zgodovine. Od leve proti desni (glej sliko zgoraj) smo se sprehodili po najpomembnejših.

Prijava in varnost Prvi razdelek nastavitev uporabniškega računa Google je namenjen predvsem varnosti. Uporabnik lahko doda telefonsko številko in vklopi preverjanje v dveh korakih (s kodo PIN, ki jo Google ob vsakem poskusu prijave pošlje na njegov telefon) ter spreminja skrivno vprašanje za dostop do računa, če smo pozabili geslo.

Mogoče je preveriti tudi vse naprave, tako osebne računalnike kot pametne telefone in tablice, prek katerih smo se v zadnjem mesecu dni prijavili v Google. Če opazite neznano napravo, je mogoče, da do vašega uporabniškega računa dostopa kdo drug. V tem primeru zamenjajte geslo. Nastavite lahko tudi varnostno opozorilo, ki ga boste prek e-pošte ali sporočila SMS prejeli ob nepooblaščenem poskusu dostopa do vašega računa Google.

Osebni podatki in zasebnost Za mnogo uporabnikov daleč najpomembnejša kategorija. Tukaj je mogoče nastavljati dovoljenja za shranjevanje zgodovine pri uporabi Googlovih storitev, kot so: - iskanje ključnih besed in brskanje po spletu, - zemljepisna mesta, ki jih prek GPS zabeležijo mobilne naprave, - podatki s telefonov in tablic (stiki, koledarski zaznamki, aplikacije, nameščene prek Google Play),

- glasovna iskanja in ukazi (prek Google Now),

- iskanje in gledanje videoposnetkov na YouTubu.

Upravljate lahko tudi nastavitve za prikazovanje oglasov oziroma izrazite željo, da ne želite več videti oglasov, ki so prilagojeni vašim zanimanjem. Prikazovanju se sicer ni mogoče izogniti brez posebne programske opreme.

Vsebino, ki jo delite z Googlom in na Googlu, je mogoče videti na tej nadzorni plošči, ki vključuje podatke o računu, povezanih napravah, datotekah v oblaku Google Drive, pogovorih prek Gmaila in početju v drugih Googlovih storitvah.

Nastavitve računa V Nastavitvah računa lahko spremenite jezik računa Google, upravljate posebne nastavitve dostopnosti, kot je bralnik zaslona za uporabnike s posebnimi potrebami, zakupite dodaten prostor za shranjevanje vsebine v oblak Google Drive in album Google Foto ali pa izbrišete uporabniški račun.

Razdelek Brisanje računa ali storitev sicer omogoča tudi umik posameznih prvin uporabniškega računa, kot je skrivanje ali odstranitev profila na YouTubu, brisanje vsebin na družbenem omrežju Google+ in celo trajno odstranitev predala elektronske pošte Gmail. Mogoč je tudi izbris celotnega računa Google, pred katerim pa lahko ustvarite varnostno kopijo vseh podatkov.

Ne spreglejte