Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 3. 2019,
10.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

1

Natisni članek

Samsung Galaxy S10e Samsung Galaxy S10+ Samsung Galaxy S10 pametni telefon Samsung prvi vtisi Vtisi Vtisi

Sobota, 16. 3. 2019, 10.00

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: serija pametnih telefonov Samsung Galaxy S10

Tri desetke, za katere je edina sprejemljiva ocena deset

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,57

1

samsungs10 | Že napovedi letošnje desete obletnice linije Galaxy S so nam jasno nakazovale vroč izdelek, ki naj bi več kot upravičil svoj ugled. | Foto Peter Susič

Že napovedi letošnje desete obletnice linije Galaxy S so nam jasno nakazovale vroč izdelek, ki naj bi več kot upravičil svoj ugled.

Foto: Peter Susič

Vsako leto je Samsung eden prvih, ki nam predstavi svojo novo mobilno napravo ter začrta nekakšno mejo, ki jo morajo drugi preseči, če ne vsaj doseči. Letos nam je postregel s tremi in lahko rečemo, da mu je (tudi tokrat) uspelo.

Že napovedi letošnje desete obletnice linije Galaxy S so nam jasno nakazovale vroč izdelek, ki naj bi več kot upravičil svoj ugled. Oblika je že na prvi pogled prepričala z dovršenostjo, ki ji lahko rečemo, da je skladna z letom 2019, ali mu enako lovoriko pripišemo tudi za delovanje, pa smo preverili med zbiranjem prvih vtisov.

Samsung Galaxy S10
Novice Prve Samsungove desetke pohitele pod soj žarometov

Dobrote iz škatle

Odpiranje škatle poleg samega telefona razkrije še nekaj uporabnih dobrot. Povezovalni kabel iz moškega USB-A v moški USB-C ter polnilni adapter, ki omogoča hitro polnjenje (Fast Charging), manjši ženski USB-A v moški USB-C za primere, ko želimo telefon povezati z USB-ključkom ali pa računalniško miško. Domišljija je tu edina meja.

Pozabiti ne smemo niti na zelo dobre slušalke, ki jih je uglasil AKG in so proti slušalkam, ki se praviloma znajdejo v škatlah drugih pametnih telefonov, ogromna nadgradnja v kakovosti. Samsung je že vedel, zakaj se mu splača pridobiti AKG v svoje roke.

Tako smo odpirali škatle z novimi Samsungovimi desetkami.

Edino, kar nas je pri prvem odpiranju ločilo od popolnega navdušenja, je malce zapleta pri notranji škatlici z navodili in z orodjem za odpiranje utora za kartico SIM. Morali smo se namreč malo bolj namučiti, pravzaprav skoraj raztrgati pokrovček, kamor je bila umeščena. Še dobro, da to naredimo samo enkrat in da nas ne bo več motilo.

Visoka kakovost upravičuje visoko ceno

Slovenska podružnica Samsunga nam je za zbiranje prvih vtisov hkrati dostavila vse tri za zdaj dostopne nove modele Galaxy S: S10e, S10 in S10+ (sledil bo še model s podporo za omrežja 5G, a kaj ko praviloma še ne bo omrežij 5G).

Pri sami izdelavi vseh treh je korejsko podjetje tudi tokrat stavilo na dobri stari preverjeni sendvič stekla in aluminija. V nasprotju s prejšnjimi serijami Galaxy S je pri družini S10 aluminij poliran in sijoč ter na pogled zelo vabljiv.

Samsung Galaxy S10+ zunaj škatle. | Foto: Peter Susič Samsung Galaxy S10+ zunaj škatle. Foto: Peter Susič

A ima lepota tudi hrbtno stran: vemo že, da se na sijajnih površinah telefonov prstni odtisi nabirajo kot za šalo. Še dobro, da svoje pametne digitalne ljubljenčke pogosto skrbno spravimo v bolj oprijemljive ovitke in da nas tudi to tveganje pravzaprav ne bo motilo.

Prav vsi se zlijejo z dlanjo, velikost pa je vprašanje okusa

Vsi trije družinski člani desetke lepo sedejo v dlan in nikoli nismo imeli občutka, da bi kateri od telefonov bil pretežek, saj je teža lepo porazdeljena.

Galaxy S10+ v vsej svoji veličini. | Foto: Peter Susič Galaxy S10+ v vsej svoji veličini. Foto: Peter Susič

Seveda pa ima vsak uporabnik svoje preference glede velikosti: kdor je vesel vsakega milimetra več dragocenega zaslonskega prostora, se bo odločil za največjega, S10+, komu bo pa že S10 dovolj velik in se mu bo zdelo, da se mu še lepše prilega v dlan, medtem ko bo nežnim ženskim rokam morda že S10e ravno prav velik (podrobneje o velikostih zaslona pri posameznih desetkah malce pozneje). Naj živijo razlike!

Samsung Galaxy S10, predstavitev
Novice Tri desetice, s katerimi Samsung želi prepričati tudi Slovenijo

Ni pa nas najbolj očarala izbira lokacije gumba za vklop, ki je pri vseh modelih postavljen višje kot denimo pri predhodnikih iz serije S9. Nekako se nam zdi, da bi gumb za vklop raje videli kakšen poldrugi centimeter nižje, očitno nam že prsti nekako sami rinejo na to višino.

Precej visoka lokacija gumba za vklop. | Foto: Peter Susič Precej visoka lokacija gumba za vklop. Foto: Peter Susič

Vsi plusi desetke s plusom: začnimo z zaslonom

Ravno pri zaslonu se začnejo kazati majhne razlike med posameznimi člani družine Samsung Galaxy S10, zato se bomo od tu naprej z nadaljnjimi vtisi lotili vsakega posebej.

Pa začnimo s največjim, Galaxy S10+. Zaslon se je letos povečal še za dodatnega pol centimetra in zgoraj sega povsem do roba, medtem ko imamo spodaj še vedno malce črnine. Ker Samsung ne mara zloglasnega zavihka (notch), so v zaslonu raje dobesedno naredili luknjo, skozi katero kuka prednja kamera. Ta je na zgornji desni strani zaslona in nam ukrade manj vsebine, kot nam jo ukrade zavihek. Položaj sprednje kamere nas v resnici ne moti, bi jo pa nekateri raje prestavili na sredino.

Dvojna selfie kamera na Galaxyju S10+. Da ne bo pomote, dejanska kamera je samo ena, druga meri globino. | Foto: Peter Susič Dvojna selfie kamera na Galaxyju S10+. Da ne bo pomote, dejanska kamera je samo ena, druga meri globino. Foto: Peter Susič

Lep kot še nikoli

Ekran je tipično samsungovski z vsemi presežniki, ki nas vedno obdajo pri prvih vtisih zmogljivejših samsungov. Saj veste, o čem teče beseda: barvit, oster, zaradi OLED-zasnove tudi izjemnega kontrasta in dober tudi za gledanje z vseh strani – tudi ko pogledamo s strani ali če držimo telefon v roki precej vodoravno.

Zdi se nam celo to, da so barve na zaslonu letos še bolj natančne in kot nalašč za hitro urejanje fotografij, ki bodo letele na izbrano družbeno omrežje. Ker zmore zaslon letos preseči svetilnost tisoč nitov, gledanje nanj ne zmoti niti neposredno sijanje sonca. Skratka, gledanje videoposnetkov in slik na njem je pravi užitek.

Spremenjena podoba novega grafičnega uporabniškega vmesnika One UI. | Foto: Peter Susič Spremenjena podoba novega grafičnega uporabniškega vmesnika One UI. Foto: Peter Susič

Velikost je lahko težava

Ima pa model S10+ zaradi svoje velikosti že rahle težave. Zaslon ima tako majcene robove, da včasih zazna nezaželen dotik. Ko na primer gledamo posnetek na YouTubu v ležečem položaju, se rado zgodi, da nam posnetek nehote preskakuje naprej ali nazaj ker aplikacija misli, da pritiskamo na ekran.

Za tiste, ki kratka sporočila (SMS) ali kaj drugega pišejo samo z eno roko, je velikost zaslona na plusu lahko izziv, saj izraba vseh tipk na virtualni tipkovnici morda le ne bo možna samo z eno roko. Takrat se nam mora na poti do zaključka opravila obvezno pridružiti še druga roka.

Samsung Galaxy S10 zunaj škatle. | Foto: Peter Susič Samsung Galaxy S10 zunaj škatle. Foto: Peter Susič

Dobri zvočniki in odličen avdioizhod

Omembo si zaslužijo tudi zvočniki, ki so super dodatek k vrhunskemu zaslonu. Zvok daje prijeten prostorski občutek, govor je odlično razumljiv in čutiti je nekaj nizkih tonov.

Morda le škoda, ker niso oba zvočnika preusmerili na sprednji del, temveč je eden še vedno usmerjen navzdol. Zaradi tega ga s prsti ali dlanjo hitro pokrijemo. Za avdiofilske navdušence lahko dodam še, da ima S10+ (na žalost ne tudi S10 in S10e) odličen pretvornik DAC za slušalke. Zvok skozi 3,5-milimetrski vhod (da, kot eden redkih ga Samsung še vedno ima!) je zato (brez pretiravanja) fenomenalen in mu nekje blizu pride le kakovost zvoka, ki smo ga slišali na telefonu iPhone Xs.

Enojna luknja v zaslonu Galaxyja S10. Enako najdemo na Galaxyju S10e. | Foto: Peter Susič Enojna luknja v zaslonu Galaxyja S10. Enako najdemo na Galaxyju S10e. Foto: Peter Susič

Tri kamere za več zabave

Kamere so na Samsungu Galaxy S10+ kar tri zadaj in še dve na zaslonu. Skupno torej kar pet.

Tri glavne kamere na hrbtni strani prinašajo večjo fleksibilnost za tiste, ki želijo dobre (predvsem panoramske) fotografije s potovanj ali pa nočejo iti na drugo stran ulice samo zato, da ulovijo vse ljudi na gasilsko sliko. Da, običajni in telefoto kameri se je končno pridružila še ultra široka kamera, s katero bo slikanje pokrajine in večjih mestnih trgov mala malica.

Trojne kamere, ki si jih lastita tako S10 kot S10+. | Foto: Peter Susič Trojne kamere, ki si jih lastita tako S10 kot S10+. Foto: Peter Susič

Kar je najbolj všečno, je to, da vsi trije senzorji fotografije obdelujejo enako, z enakimi barvami in dinamičnim razponom. Seveda je kamera normalne povečave še vedno najbolj ostra izmed trojice, a preostali dve ne zaostajata preveč. Preklapljanje med njimi je brezšivno in intuitivno, kar je dodaten razlog, zakaj je S10+ pravi užitek za ljubiteljske fotografe.

Fotogalerija
1 / 7
Oglejte si fotografije, posnete s privzetimi nastavitvami pametnega telefona Samsung Galaxy S10+.

Kje je bilo pri kameri malo manj navdušenja

Morda zaradi visokih pričakovanj na celi črti pa je bilo navdušenja nekaj manj pri nočnih posnetkih, predvsem zato, ker ima glavna kamera res dobro optično stabilizacijo (najbolj smo dobrote te stabilizacije zaznali pri snemanju videoposnetkov). Da ne bo pomote, nočni posnetki so bili dobri ali celo zelo dobri, a smo na kakšnem prejšnjem pametnem telefonu že videli boljše.

Samsung Galaxy S10e zunaj škatle. | Foto: Peter Susič Samsung Galaxy S10e zunaj škatle. Foto: Peter Susič

Nekaj bi porekli še čez uporabniški vmesnik aplikacije za kamero. Ta je postal zelo podoben tistemu, ki ga navadno vidimo na jabolku (ter pri nekaterih drugih proizvajalcih). Namesto da enkrat s prstom potegnemo iz leve in enostavno izberemo želeni način fotografiranja (panorama, hitri posnetek, počasni posnetek, pro itd.), moramo tokrat večkrat s prstom švigati sem ter tja in iskati želeni fotografski način. To zna biti zamudno in uporabnik vedno le ugiba, kje točno je iskana nastavitev.

Vmesnik One UI je preprosto boljši

Stari vmesnik TouchWiz je zamenjal novi uporabniški vmesnik One UI. Sprememba je bila nujna, saj je stari vmesnik povzročal preveč težav z gladkim delovanjem in kvaril splošen vtis sicer odličnih predhodnikov.

Najmanjši Galaxy S10e v dlani. | Foto: Peter Susič Najmanjši Galaxy S10e v dlani. Foto: Peter Susič

Vmesnik One UI je bolj preprost in bolje optimiziran. Prvo, kar smo opazili, je bila ravno ta boljša odzivnost. Privzete ikone so morda res malce risankaste, ampak smo se jih kmalu navadili. Malo manj na njihovo velikost, ki je privzeto iz škatle zelo velika, a je tudi to mogoče spremeniti. Ravno to je lepota androida: personalizacija.

Ultrasonični bralec prstnih odtisov

Ena izmed največjih novosti, ki so jo napovedali za Samsung Galaxy S10+ (in tudi navaden S10, ne pa tudi za S10e) je povsem nova metoda čitalnika prstnega odtisa – ultrasonični čitalnik. Njegovo tridimenzionalno branje obljublja predvsem boljšo zanesljivost, a tudi visoko odzivnost.

Ultrasonični čitalec prstnih odtisov, ki je na spodnjem delu zaslona. | Foto: Peter Susič Ultrasonični čitalec prstnih odtisov, ki je na spodnjem delu zaslona. Foto: Peter Susič

Med našim preizkusom smo se ga postopoma le lepo navadili, a je v primerjavi z navadnimi bralniki prstnega odtisa (takšen je še vedno na S10e) novi ultrasonični vendarle počasnejši. Razlika je sicer (le) nekaj desetink sekunde, a je pri ultrasoničnem treba prst pridržati malce dlje in čim bolj v pravilni legi, medtem ko je pri navadnem dovolj že rahel dotik iz več (registriranih) kotov.

Kaj pravzaprav sploh manjka desetki brez plusa?

Razlik med pametnima telefonoma Samsung Galaxy S10 in S10+ pravzaprav ni veliko. Najbolj opazni poleg cene sta velikost zaslona, enojna sprednja kamera na S10 (kot smo zgoraj pojasnili, ima S10+ dve sprednji kameri) ter seveda manjša baterija.

Galaxy S10 v dlani. | Foto: Peter Susič Galaxy S10 v dlani. Foto: Peter Susič

Desetko s plusom je mogoče nadgraditi do 12 gigabajtov delovnega pomnilnika in zadnjo stekleno stran zamenjati za premijsko keramično. Zvok iz zvočnikov ostaja enako poln, se pa čuti razlika pri zvoku ob priklopu slušalk, kjer je S10+ občutno boljši. To je pravzaprav tudi vse, kar smo v času našega preizkusa ujeli.

Galaxy S10e: še vedno v najvišjem razredu

Najmanjši bratec iz družina Galaxy S10 je še občutno cenejši od obeh desetk, a zato nima vsega, kar imata starejša. Ni pa to nujno slaba novica, kar se vidi že po velikosti – ta je enaka zdaj že tri leta staremu modelu Samsung Galaxy S7 in zato med vso trojico tokratnih desetk deluje kompaktno in najbolje sede v roko.

Čitalnik prstnih odtisov je na Galaxyju S10e navaden in vgrajen v gumb za vklop. | Foto: Peter Susič Čitalnik prstnih odtisov je na Galaxyju S10e navaden in vgrajen v gumb za vklop. Foto: Peter Susič

Tudi S10e si, tako kot S10 brez plusa, na sprednji strani lasti (samo) eno kamero. Njegov zaslon ima malce več črnih robov kot pri večjih bratih in po videzu bolj spominja na iPhone Xr, ki mu je gotovo eden od najbolj neposrednih tekmecev.

Na zadnji strani je S10e prikrajšan za telefoto kamero, kar nas pravzaprav ni preveč zmotilo, saj ima še vedno ultra široko kamero, ki se nam, če bi morali izbirati, zdi veliko uporabnejša od telefoto kamere. Dve kameri na zadnji strani S10e pa se po kakovosti ne razlikujeta od njunih dvojčic na zmogljivejših družinskih članih.

Zaslon je tudi pri S10e še vedno SUPER AMOLED, njegova ločljivost pa malce nad FullHD, kar pomeni, da je glede na svojo kompaktnost ekran še vedno dovolj oster. Manjka mu tudi ultrasonični bralnik prstnih odtisov na zaslonu, zato pa ima navaden senzor prstnih odtisov na stranskem gumbu za vklop, ki je bliskovito hiter.

Fotogalerija
1 / 3

Ta odstavek bi lahko povzeli z oceno, da ima, praktično gledano, Samsung Galaxy S10e najboljše razmerje med ceno in kakovostjo v trojčku desetk in ga zato kljub tistemu, česar nima, prav tako lahko priporočimo. Preostala dva res imata več, a je zanju treba odšteti (občutno) več.

Samsung Galaxy S10, začetek prodaje
Novice Na prvega kupca so čakali le nekaj minut

Sklepna misel

Pričakovanja, da bo Samsung letos predstavil odlične telefone, so bila visoka, a jih je tudi, vsaj do zdaj, izpolnil (z veliko zanimanja seveda pričakujemo tudi Galaxy Fold in poletni Note 10). Oblika tokratnih Samsungovih desetk je dovolj osvežena, da jo je mogoče takoj prepoznati. Pri komponentah niso skoparili, cene pa so tudi v mejah normale glede na to, kaj vsak od njih ponuja.

Skratka: odlična izdelava, vrhunski zaslon, akumulator (baterija), ki (razen ob res ekstremni rabi) z lahkoto premore dva dneva, dobra kamera z ogromnim dinamičnim razponom, gladko delujoč uporabniški vmesnik, nove tehnologije (WiFi 6, hitrejši LTE) in zvrhana vreča funkcij, za katere v tem trenutku morda še niti ne vemo, da nam kdaj pridejo prav.

Fotogalerija
1 / 3
Kako se razlikuje delo s tremi (zadnjimi) kamerami pametnega telefona Samsung Galaxy S10+ (običajna, telefoto, ultraširoka).

Vse tri desetke so, vsaka na svoj način, celovite, a to ne pomeni, da koga ne bo kaj zmotilo. Nekaterim mogoče ne bo všeč luknja v zaslonu oziroma njena umestitev ali višina gumba za vklop. Zaslon je na S10+ tako velik, da je treba že vnaprej požreti občasne neželene zaslonske dotike. Nočne fotografije so pri nekaterih tekmecih videti malce boljše. Ampak vse to so v resnici male stvari na sicer vrhunskih mobilnih napravah.

Cena je resda visoka, ampak glede na vse kvadratke, ki jih serija Galaxy S10 obkljuka, lahko brez težav rečemo, da je več kot razumna, in da smo s celotno serijo Samsung Galaxy S10 dobili vrhunsko pridobitev na trgu najzmogljivejših pametnih telefonov.

Kaj nam je bilo všeč:
- dovršena oblika,
- zaslon, kot vedno pri Galaxy S, ki se nam tokrat zdi še bolj živahno barvit,
- vrhunski zvok,
- odzivnost vmesnika One UI.
Kaj nam ni bilo všeč:
- tipko za vklop bi raje videli malo nižje,
- poln izkoristek zaslona na sprednji strani lahko med držanjem telefona v dlani pripelje do zaznave dotikov, tudi ko tega ne želimo oziroma ko ne upravljamo telefona.

 

Ne spreglejte