Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 4. 2013,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

igra

Nedelja, 7. 4. 2013, 10.20

8 let

Torment: Z začetno brco nabrali milijone in postavili rekord

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za stvaritev igre Torment: Tides of Numenera so navdušenci na spletni strani Kickstarter darovali več kot štiri milijone dolarjev in postavili rekord.

Devetdeseta leta so se z zlatimi črkami zapisala v zgodovino domišljijskega igranja vlog z izometričnim pogledom na dvodimenzionalni svet zakladov in čudes. Igre, kot so Baldur's Gate in PlanescapeTorment, pa tudi tiste s taktičnim pristopom prvih Falloutov, so z globokimi in razvejanimi zgodbami navduševale množice navdušencev nad fantazijskimi in znanstvenofantastičnimi svetovi. V naslednjem desetletju so nanje pozabili predvsem založniki, ki so jim ljubši kupi zelencev, ki jih vedno znova prinašajo preproste, nezahtevne streljačine, kjer v "zgodbo" skočiš povsem lagodno in ti uganke in spletke ne krajšajo noči takrat, ko je računalniški zaslon že zdavnaj zbledel v temo. Kjer pa založniška roka ne seže globoko v žep, svoje dodajo zvesti in, čeprav tega nočejo priznati, že vsaj malce sivi navdušenci, ki jim igre z obsegom tekstov, ki presega knjižne klasike, še po desetletju niso ušle iz spomina. Ena takih je bil Planescape Torment, kjer v fantastično izrojenem svetu oživimo v vlogi neimenovanega junaka, ki to ni, osebo z nešteto preživetimi življenji, ki ne pozna niti svojega imena niti svoje zgodovine.

Studio InXile se je odločil ustvariti naslednika Torment: Tides of Numenera in potrebna sredstva, dobrih 900 tisoč dolarjev, nabrati na Kickstarterju. Uspeh in stvaritev igre sta bila zagotovljena že po sedmih urah, v katerih so navdušenci z vsega sveta velikodušno darovali zastavljeno vsoto, prvi dan pa na kup zgrnili skoraj dva milijona dolarskih cekinov. Včeraj se je velikodušen proces končal z rekordom, s krepko več kot 4.100.000 dolarji, ki jih je priskrbelo skoraj 75 tisoč podpornikov, tako da so pri InXile prehiteli Project Eternity, nekdanjega rekorderja med igrami (in prav tako izometrično igro domišljijskega igranja vlog), ki je nabral le za drobiž manj od štirih milijonov.

Za igro, ki daje poudarek na zgodbo in filozofski razmislek o življenjskih resnicah, je rekord resnično izjemen dosežek, hkrati pa dokaz, da lahko prek Kickstarterja do sredstev pridejo ravno tisti (odlični) projekti, ki sicer zaradi manjšega, a toliko bolj zvestega kroga navdušencev na žalost ne bi nikoli ugledali luči sveta.

Ne spreglejte