Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

vsebino omogoča Huawei

Natisni članek

Huawei advertorial pametni telefon

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 8.30

2 meseca, 3 tedne

Ste zaljubljeni v svojega partnerja ali v svoj telefon?

vsebino omogoča Huawei

Telefoni so se povsem zlepili z našim življenjem, postali so naš nepogrešljivi pripomoček, že skoraj del našega telesa. Z njimi se zbujamo, kratkočasimo, kupujemo in se z njihovo pomočjo tudi zaljubljamo. Huawei s spletnimi vprašalniki analizira podatke o uporabi pametnih telefonov in razlikah med generacijami.

Ljubezen na dotik

Huawei P Smart | Foto:

Pametni telefoni so se prikradli tudi v naše spalnice. Spreminjajo ali pa vsaj vplivajo na najbolj intimne odnose med nami.

Ali vas misel na ljubljeno osebo prijetno pogreje in se začnete veseliti trenutka, ko jo boste spet videli? Ali pa vam misel najprej uide k telefonu, kjer se vedno veliko dogaja, tudi na ljubezenskem področju? Kliknite na anonimno ANKETO #SmartLove in odgovorite na nekaj vprašanj.

Huawei, ki bo ob prazniku zaljubljencev predstavil nov telefon P smart, tako poskuša raziskati naše navade pri uporabi telefona in kako telefon spreminja naše medosebne odnose.

Rezultati anonimne ankete #SmartLove, ki jih bodo objavili še pred valentinovim, nam bodo namreč razkrili, v kakšni meri so pametni telefoni pomembni za uspeh, vzdrževanje in krepitev medosebnih odnosov.

Tehnološki razkorak med "babyboomerji" in generacijo Z

Huawei P Smart | Foto:

Huawei redno spremlja in analizira podatke in trende o uporabi pametnih telefonov. Tokrat se analiza opira na podatke o uporabi pametnih telefonov, ki jih Valicon kontinuirano zbira v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si.

Več kot 3200 anketirancev je od julija 2018 do konca januarja 2019 odgovarjalo na vprašanja o funkcijah, priložnostih in namenu uporabe pametnega telefona. Anketirance so starostno segmentirali po štirih generacijah:

- generacija "babyboomerjev": rojeni pred letom 1960,

- generacija X: rojeni med leti 1960 in 1979,

- generacija Y: rojeni med leti 1980 in 1995 in

- generacija Z: rojeni po letu 1995.

Izpolnite anonimno anketo o medosebnih odnosih.

Dve primarni funkciji telefona, ki ju najmlajši kar opuščajo

Čeprav je telefon postal pripomoček z najrazličnejšimi funkcijami, je klicanje še vedno njegova primarna funkcija. A se posamezne generacije pri tem razlikujemo.

Generacija Z funkcijo klicanja pri telefonih počasi opušča, saj kar več kot pet odstotkov predstavnikov generacije Z telefona ne uporablja ne za klice ne za SMS-sporočila. Sta pa ti dve funkciji med vsemi 27 telefonskimi funkcijami pri generaciji Z vseeno najbolj priljubljeni.

Med najbolj pogosto uporabljenimi funkcijami uporabe pametnega telefona je dostopanje do interneta (79 % vseh uporabnikov) ter pošiljanje MMS-sporočil (74 %). Za dostopanje do interneta pametni telefon uporablja le nekaj več kot 60 % "babyboomerjev" ter tri četrtine generacije X in skoraj 90 % generacije Y oziroma malenkost več v generaciji Z.

Prvi znak generacijskega razkoraka

Huawei P Smart | Foto:

Zelo popularne aplikacije so tudi družbeni mediji (62 %), navigacija (58 %) ter klepeti in videoklici (58 %). Pri teh uporaba pada z naraščajočo starostjo – vsako od navedenih funkcij uporablja več kot 80 % generacije Z, več kot 70 % generacije Y, okoli polovica generacije X ter okoli 40 % generacije "babyboomerjev". Te tri funkcije so prvi očitni indikator generacijskega razkoraka.

Glede na pogostost uporabe zelo izstopa kanal YouTube, ki ga na pametnem telefonu spremlja polovica vseh uporabnikov, a razkorak med generacijami tu še bolj zeva. YouTube uporablja petina "babyboomerjev" in do čez 90 % uporabnikov v generaciji Z.

Manj kot polovica uporabnikov telefon uporablja za igranje iger (38 %), mobilno banko (35 %) in lokacijsko-mobilnostne storitve (30 %).

Vadbo za svoje sprejeli tudi starejši

Nižji medgeneracijski prepad pa je med aplikacijami za vadbo, gledanje mobilne televizije ter za načrtovanje počitnic in izvedbo rezervacij. Te aplikacije uporablja vsak peti uporabnik pametnega telefona. Dobra šestina uporabnikov uporablja mobilno plačevanje (17 %), slaba šestina pa poslušanje pretočnih glasbenih vsebin (15 %) – pri slednji je medgeneracijska razlika po pričakovanju spet zelo visoka, v razmerju 1 : 8 med najstarejšo in najmlajšo generacijo.

Povsod in vedno, ko imamo čas

Huawei P Smart | Foto:

Pametni telefon uporabljamo tako rekoč ob vsaki priložnosti, najpogosteje med čakanjem. Z njim se kratkočasimo v postelji, kar bi lahko bilo skrb vzbujajoče z vidika kakovosti spanca.

Med drugimi so priložnosti uporabe telefona med vožnjo (kot sopotniki ali v javnem potniškem prometu), med gledanjem televizije, med vsakim prostim trenutkom, v službi, med obedovanjem, ko z družbo sedimo v lokalu in med nakupovanjem.

Zabava in sprostitev prva naloga telefona

Zabava in sprostitev ter iskanje najrazličnejših informacij so najpogostejši nameni uporabe pametnega telefona, ki ju navajajo skoraj tri četrtine vseh uporabnikov. Med generacijo Z je takšnih že skoraj 90 %, a tudi pri najstarejših jih je skoraj 60 %. Družabna omrežja na pametnih telefonih uporabljata skoraj dve tretjini vseh uporabnikov, poslovno uporabo pa navaja blizu 60 %. Igranje iger "priznava" skoraj polovica uporabnikov, za nakupovanje pa ga uporablja 43 % vseh uporabnikov. Zadnja dva namena sta edina, pri katerih je medgeneracijska razlika nekoliko višja, v prid najmlajšima generacijama.

Facebook in Instagram na prvem mestu

Največ uporabnikov v Sloveniji med družabnimi omrežji uporablja Facebook, v zadnjih dveh letih sledi tudi Instagram, medtem ko Twitter stagnira. Pri vseh omrežjih prednjačita generaciji Z in Y, izjema je seveda LinkedIn, kjer generacije Z (še?) ni. Medgeneracijski razkorak je najmanjši pri omrežju Facebook, največji pa pri Instagramu in Tinderju.

Izpolnite anonimno anketo o medosebnih odnosih.

 

Telefon P smart: nov Huaweiev paradni konj

Huawei P Smart | Foto:

Novi Huawei P smart 2019 bo do valentinovega že na voljo pri vseh slovenskih operaterjih.

Vsestranski telefon cilja predvsem na uporabnike, ki želijo zelo dober telefon po dosotopni ceni. Dopolnjujeta ga napredni AI-kameri na sprednji in zadnji strani. Posebej pa velja izpostaviti tudi 64 GB notranjega pomnilnika in baterijo z zmogljivostjo 3400 mAh.

Huawei P smart 2019 je opremljen z velikim premijskim zaslonom FullView Dewdrop ter novim in bolj zmogljivim procesorjem Kirin 710.

Sprednja kamera ima senzor ločljivosti 8 MP in zaslonko f/2.0. Podpira nove AI in AR zmožnosti ter napredno upravljanje prek potez. Zna prepoznati osem različnih kategorij ozadij in temu primerno samodejno optimizirati nastavitve.

Portretni način uporabnikom omogoča enostavno uporabo učinkov polepšanja fotografije, tako da lahko ustvarijo resnično popoln selfi za objavo na družabnih omrežjih.

Dvojna AI-kamera vsebuje glavni senzor ločljivosti 13 MP in zaslonko f/1.8 (ta omogoča nastavljanje virtualne razprtosti od f/0.95 do f/16) ter sekundarni senzor ločljivosti 2 MP, ki skrbi za segmentacijo globine na fotografiji in s tem prikaz avtentičnega učinka zameglitve ozadja (t. i. bokeh). Popolna kombinacija za vrhunski portret.

V ozadju deluje tehnologija umetne inteligence, ki omogoča prepoznavo 500 različnih scenarijev in samodejno optimizacijo nastavitev v realnem času. Tako lahko tudi popoln fotografski začetnik zajame odlične fotografije.

Po zaslugi posebnega sistema AI-stabilizacije pa lahko uporabnik zajame svetlo in podrobno sliko tudi ponoči, in sicer brez stojala.

Ne spreglejte