Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
26. 11. 2012,
9.14

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

internet

Ponedeljek, 26. 11. 2012, 9.14

8 let, 2 meseca

Spletni pirati se vesele: do filma v eni sekundi!

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Britanski telekomunikacijski gigant BT je uspešno končal prvi cikel testiranja širokopasovnega omrežja, ki bo po obstoječih optičnih kanalih podatke poganjalo s hitrostjo do deset gigabitov.

Prvi preizkus nove tehnologije, ki ji pravijo Na desetine gigabitov in je zasnovana na uporabi pasivnega optičnega omrežja, je sicer potekal v britanskem mestu Cornwall, ki ima po zaslugi British Telecoma (BT) zelo dobro razvito optično širokopasovno infrastrukturo. Razvoj pasivnega optičnega omrežja ali XGPON-a, kot ga ljubkovalno kličejo snovalci BT in kitajski ZTE, je sicer ključen za doseganje neverjetnega spektra hitrosti, s katerimi potujejo podatkovni paketki na že vzpostavljenih optičnih omrežjih. Kako hitro je pravzaprav deset gigabitov? V jeziku, ki ga razumejo uporabniki odjemalcev torrentov, to pomeni prenos datotek s hitrostjo približno 1,25 gigabajta na sekundo. Še bolj navduši dejstvo, da je turbointernet v cornwallski veji podjetja Arcol UK Ltd, ki je sicer eden vodilnih otoških proizvajalcev energetskih upornikov, poskrbel za volumen pretoka podatkov, večji od vseh medijskih komunikacij z nedavnih olimpijskih iger v Londonu. Desetgigabitna testna linija v Arcolu sicer uporablja enako omrežje kot njihova lastna in precej inferiorna privzeta 330-megabitna. Po poročanju Telegrapha je nad "pogruntavščino" izredno navdušen Ranulf Scarbrough, programski direktor cornwallske skupine, ki nad projektom superhitrega interneta bdi že od vsega začetka: "Najbolj razburljiva je zagotovo potrditev, da lahko že obstoječa infrastruktura prenese veliko več, kot smo mislili. Optičnih vlaken se namreč nismo niti dotaknili, temveč se le na obeh straneh (beri: pri pošiljatelju in sprejemniku podatkov) poigrali z elektroniko. Že zdaj lahko sicer zagotovim, da se ne bomo ustavili pri desetih gigabitih – rekorde bomo podirali še vsaj naslednjih dvajset let."

Bo 10 Gbps kmalu premalo? Uporabo bliskovitega omrežja v gospodinjstvih trenutno sicer omejujejo strojna oprema, saj tudi najbolj nabrite matične plošče premorejo zgolj gigabitne ethernet priključke, in bojazljivi ter napredku se izogibajoči uporabniki interneta, ki se zmrdujejo, da "takšne hitrosti ne bodo potrebovali nikoli." Bomo videli. Tudi Bill Gates je nekoč dejal, da bo 640 kilobajtov pomnilnika dovolj za vse večne čase.

Ne spreglejte