Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
14. 10. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Natisni članek

digisvet podjetje kraja zanimivosti nedeljska znanost

Petek, 14. 10. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

So Kitajci ukradli revolucionarno idejo? Je bil vpleten tudi njihov premier? #zgodba

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

2

Pelamis

Britansko podjetje, ki je razvilo inovativno ekološko elektrarno, je januarja 2011 obiskala delegacija kitajske vlade. Nekaj tednov pozneje jim je v pisarno vdrl neznani tat in ukradel nekaj računalnikov, škoda ni bila velika. Podjetje je novembra 2014 bankrotiralo in prenehalo delovati. Kmalu zatem se je na Kitajskem pojavil prototip njihove naprave.

Škotsko tehnološko-energetsko podjetje Pelamis je leta 2004 v električno omrežje Velike Britanije priključilo prvo elektrarno na svetu, ki je elektriko proizvajala z izkoriščanjem energije valovanja morja

Valovna elektrarna elektriko ustvarja tako, da je napoti morskim valovom – vpija energijo, ki jo valovi nosijo med premikanjem. Med valovanjem se v gibljivih zglobih tudi elektrarna sama premika kot morska kača. 

Prvi prototip valovne elektrarne, Pelamis P1, je bil dolg 120 metrov, v premeru pa je meril 3,5 metra. Poznejše izvedenke, Pelamis P2, so dosegle dolžino 180 metrov in štiri metre premera, tehtale pa so več kot 1.300 ton.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Prvi prototip valovne elektrarne, Pelamis P1, je bil dolg 120 metrov, v premeru pa je meril 3,5 metra. Poznejše izvedenke, Pelamis P2, so dosegle dolžino 180 metrov in štiri metre premera, tehtale pa so več kot 1.300 ton.  Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Počaščeni, da jih je kot edini kraj zunaj Londona obiskal kitajski premier

Pelamis je drugo generacijo valovne elektrarne ob škotski obali začel preizkušati na začetku leta 2010. Perspektivnost pionirskega projekta je pritegnila zanimanje številnih držav, tudi vseh svetovnih velesil.

Najbolj so se angažirali Kitajci – Veliko Britanijo je v začetku januarja 2011 obiskala njihova vladna delegacija na čelu z Lijem Kečijangom, ki je bil takrat desna roka kitajskega premierja in eden najvplivnejših politikov na Kitajskem. 

Li Kečijang je leta 2013 napredoval še na vplivnejše delovno mesto – postal je kitajski premier. Na fotografiji Kečijang med obiskom v proizvodnih prostorih podjetja Pelamis. | Foto: Getty Images Li Kečijang je leta 2013 napredoval še na vplivnejše delovno mesto – postal je kitajski premier. Na fotografiji Kečijang med obiskom v proizvodnih prostorih podjetja Pelamis. Foto: Getty Images

Pelamis oziroma Leith, okrožje v Edinburghu na Škotskem, kjer je imelo podjetje svoj sedež, je bil edini kraj zunaj Londona, ki si ga je med uradnim obiskom Velike Britanije še ogledala 60-članska kitajska vladna delegacija.

Kitajskega denarja ni bilo, britanskega je začelo zmanjkovati

Kitajci so bili nad podjetjem in tehnologijo, ki jo je razvijalo, navdušeni, a upi Pelamisa na morebitno kitajsko denarno injekcijo so splavali po vodi.

Pelamis je bil takrat že v razmeroma slabi finančni situaciji, saj so sredstva vlagateljev pojenjala, novih pa ni bilo. Leta 1998 ustanovljeno škotsko podjetje tudi ni bilo več favorit britanskih programov za financiranje razvoja obnovljivih virov energije. 

Novembra 2014 je Pelamis razglasil bankrot in zaprl vrata. Tole je sicer prizor iz notranjosti ene od njihovih valovnih elektrarn. | Foto: Getty Images Novembra 2014 je Pelamis razglasil bankrot in zaprl vrata. Tole je sicer prizor iz notranjosti ene od njihovih valovnih elektrarn. Foto: Getty Images

A vrnimo se še nekaj let v preteklost …

Nedolžen rop. Je bil res nedolžen?

21. marca 2011, približno deset tednov po obisku kitajske delegacije, je nekdo vlomil v pisarne, kjer je Pelamis načrtoval svoje valovne elektrarne, in ukradel nekaj prenosnih računalnikov. Škoda je znašala nekaj tisoč evrov. 

Takrat ni nihče pri Pelamisu posumil, da bi bila kraja prenosnikov lahko kaj drugega kot preprosta tatvina. Podjetje Pelamis je imelo sedež v pristaniškem predelu Edinburgha, kjer so vlomi razmeroma pogosti.

Nihče se tudi ni preveč obremenjeval z vprašanjem, zakaj so tatovi preskočili pisarne precej bolj znanega tehnološkega in energetskega velikana Siemensa, ki so v prvem nadstropju poslovne zgradbe, in se napotili naravnost proti Pelamisovim v drugem.

Zanimivost - kako je Pelamis videti v akciji:

Na Kitajskem so naredili isto elektrarno. Naključje?

Približno v času razpustitve podjetja Pelamis so se na spletu pojavile fotografije valovne elektrarne Hailong 1, ki so jo razvili Kitajci. Elektrarna je na las podobna elektrarni Pelamisa. Ima podobne dimenzije, enake premikajoče se komponente, isti mehanizem za montiranje in odstranitev elektrarne iz morja. 

O Hailongu 1 ni znano veliko. Elektrarno naj bi razvila kitajska ladjarska industrija, do zdaj pa so z njo opravili dva preizkusa, poroča britanski medij The Guardian. | Foto: YouTube O Hailongu 1 ni znano veliko. Elektrarno naj bi razvila kitajska ladjarska industrija, do zdaj pa so z njo opravili dva preizkusa, poroča britanski medij The Guardian. Foto: YouTube

Velika podobnost škotske in kitajske valovne elektrarne je že botrovala teorijam o tem, kako je to mogoče. Morda so britanski in kitajski znanstveniki razvijali isto tehnologijo, pa tega niso vedeli. Morda so se Kitajci oprli na fotografije Pelamisa, ki so bile ves čas trajanja projekta prosto dostopne na spletu.

Morda pa so po agresivnih taktikah industrijskega in poslovnega vohunjenja znani Kitajci zagnali operacijo pridobitve načrtov za izdelavo lastne valovne elektrarne, ki je vključevala krajo dokumentov iz pisarn podjetja Pelamis.

Kot piše britanski medij Guardian, za zdaj sicer ni nobenega dokaza, da bi bil kitajski vladni obisk Pelamisa januarja 2011 kakor koli povezan z vlomom v prostore nekdanjega škotskega podjetja. Britanska vlada prav tako ne bo sprožila postopka proti Kitajski zaradi domnevnega kršenja patenta, saj "se tam nanje požvižgajo". Mimogrede, tole je kitajska valovna elektrarna, ... | Foto: Kot piše britanski medij Guardian, za zdaj sicer ni nobenega dokaza, da bi bil kitajski vladni obisk Pelamisa januarja 2011 kakor koli povezan z vlomom v prostore nekdanjega škotskega podjetja. Britanska vlada prav tako ne bo sprožila postopka proti Kitajski zaradi domnevnega kršenja patenta, saj "se tam nanje požvižgajo". Mimogrede, tole je kitajska valovna elektrarna, ...

... tole pa del britanske. Podobnost je očitna.  | Foto: ... tole pa del britanske. Podobnost je očitna. 

Ne spreglejte