Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
5. 1. 2016,
12.44

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

smrt programer Linux Matic Tomšič

Torek, 5. 1. 2016, 12.44

8 mesecev, 1 teden

Skrivnostna smrt računalniškega genija

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prejšnji teden je v nepojasnjenih okoliščinah umrl ameriški programer Ian Murdock, oče operacijskega sistema Debian in pobudnik širjenja brezplačne programske opreme. Še vedno ni znano, zakaj.

42-letnega Iana Murdocka, legendo računalniškega programiranja, ikono v skupnosti uporabnikov na Linuxu temelječih operacijskih sistemov ter velikega zagovornika uporabe in distribucije odprtokodne brezplačne programske opreme, so 28. decembra lani našli mrtvega na njegovem domu v San Franciscu.

Kako in zakaj je umrl, še vedno ni znano, pa čeprav je od smrti minil že več kot teden. Novico o smrti je javnosti izdal Ben Golub, Murdockov sodelavec iz računalniškega podjetja Docker Inc..

Je Murdock v dneh pred smrtjo znorel? Murdock je v dneh pred smrtjo na Twitterju začel objavljati nenavadne zapise (slika spodaj). Med drugim je grozil, da bo storil samomor, iz zapisov je bilo razvidno tudi, da je imel težave z možmi postave. Tvita "Od zdaj naprej pa do konca življenja se bom boril proti policistom … niso vaši prijatelji, zato nikoli ne verjemite v nasprotno." in "Policisti so neizobraženi zlobni sadisti. Ne zaupajte jim!" sta bila celo med bolj normalnimi.

Ameriški programer z nemškimi koreninami je po pisanju več spletnih portalov, ki so povzeli poročilo policije v San Franciscu, nekaj dni pred smrtjo dvakrat vlamljal v sosedovo hišo. Bil je pijan, s policisti je poskusil fizično obračunati. Podatkov o smrti programerja ni nikjer, je bil Murdock umorjen? Je Murdock storil samomor? Tega ne ve nihče, ne policija ne Murdockova družina pa nista izdali podatka o vzroku njegove smrti. Kot piše spletni portal Mirror, Murdockov zadnji pregled psihofizičnega zdravja ni pokazal morebitnih samomorilskih nagnjenj.

Na spletnih forumih skupnosti uporabnikov operacijskega sistema Debian in drugih, ki temeljijo na Linuxu, pa tudi na forumu Reddit, so se medtem že pojavile teorije zarote. Precej uporabnikov se nagiba k teorijam, ki pravijo, da so Murdocka umorili policisti in se s tem zaščitili, saj bi vplivni programer drugače morda začel kampanjo zoper sporne nasilne policijske metode pri aretacijah osumljencev.

Ne spreglejte