Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
17. 6. 2015,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZPS

Sreda, 17. 6. 2015, 16.21

8 let

S fotografiranjem energijske nalepke do manjše porabe električne energije

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Se ob nakupu gospodinjskih aparatov ne morete odločiti, kateri je najvarčnejši? Bi radi izvedeli kako prihraniti električno energijo? Vse to lahko preverite v brezplačni mobilni aplikaciji ecoGator.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je letošnji evropski teden trajnostne energije obeležilo tudi z informacijsko stojnico pred Hišo Evropske unije v Ljubljani, kjer so potrošniki lahko izvedeli načine za dosego višje energijske učinkovitosti v svojem gospodinjstvu z uporabo brezplačne mobilne aplikacije ecoGator.

Ime je izpeljanka iz angleške besede alligator (aligator), ki "zagrabi" energijsko varčne izdelke, hkrati pa potrošnike usmerja pri izbiri. "Glavno vodilo pri razvoju aplikacije je bilo potrošniku pomagati izbrati energijsko učinkovit izdelek," je povedala koordinatorica evropskega projekta za energijsko učinkovitost Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

S fotografiranjem do letne porabe energije EcoGator je prva mobilna aplikacija, ki uporabnikom omogoča, da s kamero, ki je vgrajena v mobilni telefon fotografirajo energijsko nalepko. Vnos podatkov je sicer možen tudi ročno. S tem na enostaven način dobijo informacije o energijski učinkovitosti izdelka, izračunajo letno porabo energije, izdelek pa lahko dodajo v svoj nakupovalni seznam. Primerjajo lahko tudi dva izbrana izdelka med seboj, dodane pa so še novice in kvizi.

Brezplačno aplikacijo si je naložilo več kot tisoč slovenskih lastnikov pametnih telefonov z operacijskim sistemom android in iOS. V EU jo koristi 15 tisoč uporabnikov.

Najbolj prijazna rešitev potrošnikom na področju energijske učinkovitosti V aplikaciji so pred naloženi podatki o energijsko najbolj varčnih pralnih strojih, pomivalnih strojih, sušilnikih, hladilnikih, zamrzovalnikih in kombiniranih aparatih, televizorjih ter energijsko varčnih in LED sijalkah. V prihodnje bodo dodali tudi pečice, za katere energijska nalepka do pred kratkim še ni bila obvezna. Na podlagi teh podatkov lahko uporabniki izračunajo letno porabo energije za vsak aparat, podlaga za izračun stroškov električne energije pa je povprečna cena elektrike, kot jo je izračunal statistični urad.

Aplikacija je bila sinoči v Bruslju izbrana kot potrošnikom najbolj prijazna rešitev na področju energijske učinkovitosti.

Na voljo je v desetih evropskih jezikih, tudi v slovenskem, in je uporabna tudi takrat, ko njeni uporabniki ne načrtujejo nakupov. V njej najdejo izzive in nasvete za varčnejšo porabo energije, ki so razdeljeni v šest kategorij: hrana in kuhanje, pranje in čiščenje, domača pisarna in zabava, svetila in ogrevanje, kopalnica in sprostitev ter na prostem.

Ne spreglejte