Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
28. 11. 2019,
21.10

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

Natisni članek

krava živinoreja navidezna resničnost virtualna resničnost stres mleko

Četrtek, 28. 11. 2019, 21.10

4 leta, 5 mesecev

Ali bi koristilo tudi ljudem, ki delajo na za oči in dušo neprijaznih lokacijah?

Prijetna navidezna resničnost zmanjšuje stres – potrdile ruske krave!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

2

krava, VR, Rusija | Očala navidezne resničnosti so bila skrbno prilagojena ciljnim uporabnicam. | Foto mosreg.ru

Očala navidezne resničnosti so bila skrbno prilagojena ciljnim uporabnicam.

Foto: mosreg.ru

Ministrstvo za kmetijstvo in hrano moskovske pokrajine v Rusiji preizkuša učinke navidezne resničnosti pri izboljšanju čustvenega stanja krav molznic, kar naj bi pripeljalo, seveda, do večjih količin mleka.

Ko se je pred nekaj leti komaj začelo govoriti o navidezni resničnosti, so jo mnogi povezovali izključno z novo dimenzijo računalniških iger. Toda navidezna resničnost je vse pogosteje del številnih opravil in dejavnosti, kjer odpira nove poglede, pristope in možnosti.

Tudi tam, kjer se na prvi pogled morda (še) ne zdi izvedljivo – na primer pri pridelavi mleka. Iz Ruske federacije prihaja projekt, ki je, milo rečeno, videti nenavaden, a kot zatrjujejo njegovi izvajalci, obenem tudi uspešen.

Živinorejci, veterinarji in strokovnjaki navidezne resničnosti so že pred tem s skupnimi močmi ustvarili navidezno okolje, za katero so prepričani, da je kravam všeč. Že prvi rezultati potrjujejo, da so bili pri tem uspešni. | Foto: mosreg.ru Živinorejci, veterinarji in strokovnjaki navidezne resničnosti so že pred tem s skupnimi močmi ustvarili navidezno okolje, za katero so prepričani, da je kravam všeč. Že prvi rezultati potrjujejo, da so bili pri tem uspešni. Foto: mosreg.ru

Realnost moskovskega podeželja nadomestili z idiličnimi navideznimi prizori

Namen projekta je ugotoviti, ali je s prikazovanjem nekih lepših prizorov od tistih, ki jih vidijo v resnici, kravam mogoče zmanjšati stres in okrepiti njihovo sproščenost, s tem pa izboljšati njihovo splošno počutje ter povečati kakovost in količino mleka, ki ga proizvajajo.

V ta namen so na farmi RusMoloko (rusko mleko) v okrožju Ramenski na jugovzhodnem obrobju Moskve kravam namestili naglavna očala za navidezno resničnost (VR, Virtual Reality), ki so jih oblikovno prilagodili anatomiji ciljnih uporabnic in njihovim posebnim značilnostim, kot je dioptrija (ne poročajo, kako so jo izmerili). Posledično so za naše razmere ta očala videti predimenzionirana, a za krave so ravno pravšnja.

Živinorejci, veterinarji in strokovnjaki navidezne resničnosti so že pred tem s skupnimi močmi ustvarili navidezno okolje, za katero so prepričani, da je kravam všeč. Krave tako namesto moskovskega podeželja uživajo v razgledu, seveda navideznem in s pomočjo naglavnih očal, na širna zelena polja v poletnem času.

Že prvi rezultati obetajo

Prve ugotovitve nakazujejo, da so živinorejci in računalničarji pravilno opredelili, kaj je všeč ruskim kravam. Lastniki molznih krav, ki imajo priložnost uživati v prijetne(jše)m delovnem okolju, ugotavljajo, da se je čustveno stanje njihovih štirinožnih prijateljic izboljšalo, ravno tako pa njihovo obnašanje.

O tem, ali bi tudi slovenskim kravam ugajal jazz ali bi se raje odločile za, ehm, govejo glasbo kot tiste iz okolice Garmisch-Partenkirchna na Bavarskem, v spodnjem videu.

Na krilih spodbudnih prvih ugotovitev se raziskava ruskega ministrstva za kmetijstvo in hrano nadaljuje. V naslednji fazi bodo poskušali ugotoviti, ali tehnološko podprto izboljšanje počutja in čustvenega stanja krav prinaša tudi več kakovostnejšega mleka.

Z dobrim počutjem do boljših rezultatov

To sicer ni prvi poskus pridelovalcev, da bi z napredno tehnologijo vplivali na boljše počutje krav. Na poskuse z ambientalno glasbo in prirejeno ambientalno svetlobo v različnih delih sveta smo se že navadili, zdaj prihaja čas, da na kmetije pridejo še naprednejše tehnologije. Vse za dobro počutje krav, ki so ravno tako kot mi čuteča bitja.

"Raziskovalci niso več pozorni samo na telesne potrebe živali, temveč namenjajo več pozornosti tudi njihovim čustvenim potrebam," so med drugim zapisali na spletni strani moskovske pokrajinske vlade.

Ni kaj, srečne krave so bolj produktivne. To najbrž ne velja samo za krave, kajne?

Ne spreglejte