Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
26. 9. 2014,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Apple Google pametni telefoni Matic Tomšič

Petek, 26. 9. 2014, 16.55

8 let

Pri FBI besni, ker pametni telefoni zasebnost uporabnikov varujejo predobro

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podatki na telefonih z operacijskima sistemoma Android in iOS bodo v prihodnje zaščiteni z enkripcijami, ki jih ne bosta mogla streti ne Google ne Apple. To gre v nos obveščevalni agenciji FBI.

Giganta mobilne industrije Google in Apple sta pred dnevi predstavila pomembno novost – vsi uporabniški podatki na napravah, ki poganjajo njuni platformi Android in iOS, bodo v prihodnje zaščiteni z enkripcijami. Vladne službe, kot je NSA, bodo še vedno lahko prisluškovale klicem, onemogočen pa jim bo dostop do informacij, shranjenih na mobilnih telefonih in tablicah.

FBI: Vdiranje v telefone ključno za varnost ameriških otrok Novica je zelo razburila direktorja obveščevalne agencije FBI Jamesa Comeyja, ki je odločitev tehnoloških velikanov za izboljšano varovanje zasebnosti odjemalcev svojih storitev označil za nedopustno, piše Washington Post. Comey namreč meni, da lahko vdiranje v mobilne naprave rešuje življenja – v sporočilu za javnost je izpostavil predvsem teroristične napade in ugrabitve otrok. Pri FBI naj bi tako že vzpostavili stik s predstavniki obeh podjetij in jih po patriotsko poskušali prepričati, naj zaradi varnosti domovine, Združenih držav Amerike, vendarle omilijo napovedane zaščitne ukrepe. Pri Applu in Googlu se na poziv FBI še niso odzvali, poroča USA Today. Težko je namestiti stranska vrata, ki bi jih uporabljali samo "dobri fantje" Direktor Appla Tim Cook je odločitev, da dostopa do podatkov na napravah uporabnikov jabolčniki ne bodo onemogočili le oblastem, temveč tudi sebi, na uradni spletni strani argumentiral s hitro naraščajočim številom kraj in zlorab informacij, ki so posledica vdorov v telefone in tablice.

Pri Googlu so postregli s podobno razlago in dodali, da je zahteva FBI docela nepraktična: "Tudi če bi roki zakona prek posebnih stranskih vrat omogočili dostopanje do podatkov na mobilnih napravah, bi se zagotovo hitro našel heker, ki bi v luknji, namenjeni 'dobrim fantom', našel novo luknjo, prek katere bi si nato prilastil digitalno imetje uporabnika."

Ne spreglejte