Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
17. 3. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Natisni članek

digizgodbe rak

Petek, 17. 3. 2017, 4.04

6 let, 7 mesecev

Podjetje ga je nagnalo, ker je imel umirajočo ženo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,20

1

Brezup | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Računalniškega strokovnjaka Dona Davisa so prvi dan v novi službi odpustili. V podjetju namreč niso bili zadovoljni z informacijo, da ne bo mogel delati tudi v prostem času, saj je moral skrbeti za ženo, ki je umirala zaradi redke oblike raka. Žena je umrla, Davis pa zdaj toži korporacijo.

Dona Davisa, strokovnjaka za informacijsko varnost, je pred dvema letoma zaradi njegovih tridesetletnih izkušenj na tem področju v pisarnah v ameriškem mestu Boston zaposlilo mednarodno podjetje BAE Systems, ki proizvaja vojaško opremo in tehnologijo.

Davis se je prvi dan na novem delovnem mestu srečal s šefom Chrisom Bryantom in pojasnil, da ima umirajočo ženo. Zdravniki so ji napovedali le še nekaj tednov življenja. Davis je moral skrbeti zanjo in še za hčerko, ki ima prav tako redko bolezen, zato podjetju ni mogel biti na voljo 24 ur na dan vse dni v tednu. Bryant je Davisa potolažil, da bodo že nekako uredili.

Podjetje BAE Systems ima sedež v Veliki Britaniji, podružnice pa po vsem svetu. | Foto: Reuters Podjetje BAE Systems ima sedež v Veliki Britaniji, podružnice pa po vsem svetu. Foto: Reuters

V novi službi je bil štiri ure

Zapletlo se je v kadrovski službi, piše ameriški medij Boston Globe. Davis pravi, da se je glavna kadrovnica nanj jezila in vztrajala, da zdravje njegove žene ni najpomembnejše, na prvem mestu bi moralo biti podjetje. Iz kadrovske službe je informacija o Davisovem položaju pripotovala do podpredsednika podjetja, ta je Davisa odpustil. V novi službi je bil vsega štiri ure.

Davisu in njegovi družini bi zaposlitev v uglednem tehnološkem podjetju zagotovila tudi zdravstveno varstvo, kar bi Davisu zelo pomagalo, saj je stroške ženinega zdravljenja in oskrbe na domu sicer plačeval sam. 
 | Foto: Thinkstock Davisu in njegovi družini bi zaposlitev v uglednem tehnološkem podjetju zagotovila tudi zdravstveno varstvo, kar bi Davisu zelo pomagalo, saj je stroške ženinega zdravljenja in oskrbe na domu sicer plačeval sam. Foto: Thinkstock

Njegova žena je umrla dva meseca pozneje, v svojih zadnjih dneh pa se je večkrat krivila za to, da je njen mož izgubil službo.

"Ljudem moram odpustiti, korporaciji pa ne"

Don Davis družbo BAE Systems zdaj toži za odškodnino. Kot je pojasnil za medij Boston Globe, ne želi napasti posameznikov, temveč korporativno brezsrčnost.

"Ker sem kristjan, moram odpustiti ljudem, ni pa mi treba odpustiti korporacijam," pravi Davis.

Pri BAE Systems so po tem, ko je Davis zoper podjetje vložil tožbo, izdali izjavo za javnost, v kateri pojasnjujejo, da "imajo v podjetju nično toleranco do diskriminacije, pri določanju delovnega časa pa so zelo prilagodljivi, da imajo lahko njihovi zaposleni tudi kakovostno zasebno življenje".

Preberite še zgodbo o ženski z rakom, ki ji je svetovni splet rešil življenje.

Ne spreglejte