Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
19. 3. 2015,
13.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Windows 10 Microsoft Matic Tomšič

Četrtek, 19. 3. 2015, 13.07

8 let

Okna 10 bodo brezplačna tudi za pirate

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pri Microsoftu so sporočili, da bo nadgradnja za njihov prihajajoči operacijski sistem Windows 10 eno leto po izidu brezplačna tudi za tiste, ki uporabljajo piratske različice Oken 7 in 8.

Microsoftova Okna 10, novo poglavje v več kot dve desetletji trajajoči sagi najbolj priljubljenega operacijskega sistema na svetu, bodo ob poletnem izidu brezplačna za vse uporabnike Oken 7 in 8. Vse. To pomeni, da bodo do nadgradnje platforme upravičeni tudi uporabniki, ki so sedmico ali osmico brezplačno dobili na Partisu (ali katerikoli drugi spletni strani, ki gosti piratske vsebine).

Lahko Microsoft z velikodušno gesto spremeni zastonjkarsko miselnost uporabnikov? Vodstvo Microsofta je prepričano, da se bodo uporabniki sčasoma začeli zavedati tako uporabne vrednosti licenčne programske opreme kot moralne zadovoljnosti, ki jo ta prinaša, piše Reuters. Microsoft se proti razpečevanju piratskih kopij svojega operacijskega sistema (razmeroma neuspešno) sicer bori že dolgo. Do zdaj so preizkusili že precej različnih zaščitnih ukrepov, a jih piratom vedno nekako uspe zaobiti. Pri Oknih 10 bo Microsoft najbrž poskusil s pristopom freemium – nadgradnja bo leto dni po izidu brezplačna, prav tako večina funkcij, za naprednejše pa bo treba razvezati mošnjiček.

Okna 10 bližje sedmici kot osmici Operacijski sistem se z različico 10 sicer vrača h koreninam, saj bodo bolj kot na mlačno sprejeto osmico spominjala na sedmico. Za to bo delno poskrbel tudi privzeto vgrajeni gumb Start, eden od zaščitnih znakov Oken. Uporabniku bo delo olajšala integrirana Microftova digitalna pomočnica Cortana, brskalnik Internet Explorer pa bo sčasoma zamenjal novinec, ki trenutno še nosi delovno ime Project Spartan. Izid Oken 10 je napovedan za drugo polovico leta 2015.

Ne spreglejte