Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 9. 2012,
7.08

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Četrtek, 20. 9. 2012, 7.08

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Android 4.1, Jelly Bean

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V najnovejši različici operacijskega sistema Android so nam obljubljali hitrejše in bolj tekoče delovanje ter množico bombončkov oziroma želatinastih fižolčkov. Ocenili smo, kako sladek okus imajo.

Jelly Bean smo preizkušali na starem znancu iz Samsungove konjenice, ki jo je zajahal Google. Galaxy Nexus se je na začetku leta uvrščal med najboljše mobilnike na trgu, k čemur je pripomogla tudi četrta generacija Androida. Ice Cream Sandwich je tedaj predstavljal konkreten preskok na bolje, nadgradnja na različico 4.1 pa je Nexusu dodala še več sladkorja.

Jelly Bean je bil sicer uradno napovedan že junija in prvi so fižolček spoznali uporabniki Googlovih mobilnikov, uporabniki Galaxyja S3 komaj čakajo drugo polovico oktobra, lastniki starejšega S2 pa bodo posodobitev dobili novembra. Šepeta se, da se bosta še dva Samsunga kitila z Jelly Beanom. Mobilnika Galaxy Ace 2 in Galaxy S Advance, ki imata že zastarelo različici Androida 2.3 Gingerbread, bosta preskočila vmesno različico 4.0 Ice Cream Sandwich in se raje posodobila na Jelly Bean.

Hitrost in odzivnost Jelly Bean pospeši uporabniški vmesnik in zagotavlja bolj konstantno število sličic na sekundo (tako imenovani frame rate), kar doseže z izboljšano vertikalno sinhronizacijo, ki poteka s frekvenco 16 milisekund. Ob vsakem dotiku zaslona se prav tako poviša frekvenca delovanja procesorja, kar pomeni, da mobilnik zdaj lahko predvideva vaš naslednji ukaz, kar prinaša večjo odzivnost in hitrost.

Prehodi med domačim zaslonom in aplikacijami so tako vidno hitrejši, skrb zaradi morebitne večje potratnosti baterije pa je odveč, saj se frekvenca procesorja aktivno spreminja in prilagaja potrebam. Omeniti moramo tudi nove grafične prehode med programi in animacije ob uporabi. Te ob obremenjenosti procesorja aktivirajo tudi grafični del, katerega funkcija je, da uporabnika kratkočasi, pa čeprav le za drobec sekunde, vse skupaj pa zaradi tega daje videz še hitrejšega delovanja.

Izboljšave uporabniškega vmesnika Uporabniški vmesnik je nekoliko prenovljen in ima lepši, še sodobnejši videz, kar pa je resnici na ljubo povsem subjektivna ocena. Sprememba, ki je še kako dobrodošla, je, da so zdaj obvestila večja in bolj bogata, saj lahko s pritiskom razkrijemo dodatne informacije, prikazovala pa so tudi fotografije. Lahko jim določimo prioriteto in neposredno iz obvestil izberemo največ tri dejanja, ki se prikazujejo pod obvestilom. Pokličemo ali pošljemo sporočilo osebi, katere klic smo zgrešili, pošljemo povratno elektronsko sporočilo …

Domači zaslon je bilo precej lažje prilagoditi svojim zahtevam, saj se ikone končno samodejno umikajo novim, ki jih želite dodati na zaslon. Na videz nezahtevno delo je mnogim paralo živce. Ikone se samodejno prilagajajo velikosti prostora, ki ga imajo na zaslonu, njihovo velikost pa lahko seveda prilagajate tudi sami, aplikacije pa ob tem preuredijo prikaz podatkov.

Še lažje fotografiranje Mobilniki počasi nadomeščajo kompaktne fotoaparate in čeprav operacijski sistem nima neposrednega vpliva na kakovost fotografij, še kako vpliva na uporabniško izkušnjo pri njihovem nastajanju. Jelly Bean ni pospešil samega postopka fotografiranja, je pa poskrbel, da je ogledovanje in hvalisanje pred prijatelji kar najhitrejše. Poteg iz kamere oziroma fotoaparata na "filmski trak" hitro prikaže fotografije in olajša tudi njihovo pošiljanje ter objavljanje na družabnih omrežjih. Olajšano je tudi brisanje fotografij, saj je bilo na starejši različici treba pritisniti tipko za dodatne možnosti, zdaj pa imamo na zaslonu vedno možnost zmazke poslati neposredno v koš.

Googlovo (glasovno) iskanje Googlovo iskanje ima zdaj novo podobo, kar je pomembneje, pa je, da podatkovno bazo povezuje z uporabnikovimi navadami in "grafom znanja". Podatki, ki jih dobimo na zaslon, so natančni, izčrpni, z dodano vrednostjo fotografij, odgovore dobimo hitro in jih lahko tudi poglobljeno raziščemo.

Zelo atraktivno je glasovno iskanje, kjer na izgovorjeno vprašanje dobimo primeren glasovni odgovor in podatke, a se uporaba v Sloveniji ne izkaže pretirano. V večjih oziroma pomembnejših državah bi prek iskanja pridobili prometne informacije in novice ter obvestila o rezultatih najljubših ekip, pa s tem ne bi odkrili spodnjega dela ledene gore. V Sloveniji bo Googlova Siri sicer razumela našo slovansko angleščino, če je izgovarjava vsaj približno pravilna, o glasovnem začetku klica slovenskih imen pa ne razmišljajte. Težavo iskalniku povzroča pomanjkanje znanja o državi, iskanje določenih krajev, restavracij in nastanitev bo večinoma treba opraviti drugače.

Google Now Še ena zadevica, ki v Sloveniji deluje bolj ubogo, a mora biti sicer sila uporabna, je Google Now, ki ti pred začetkom dneva pokaže vreme, napove gostoto prometa in zastoje, prihod naslednjega avtobusa … Povsem samodejno, a na žalost ne na tako majhnem trgu, kot je Slovenija. Predvideva tvoje načrte in glede na njih sporoča informacije, podatke pa pomni in povezuje glede na lokacijo. Izkazal se je pri iskanju poti na delo, za kar pa sem tako ali tako uporabljal kolo, čez dan pa je prikazoval predloge in opozarjal na dogovore, ki so bili shranjeni v koledarju ali pa na elektronski pošti, vse povsem samodejno.

Hitra igrača za preprosto uporabo Priznati je treba, da bi po uporabniški izkušnji, ki jo predstavlja Android 4.1, težko presedlali nazaj na starejše različice operacijskega sistema. Gre za najhitrejšo različico, ki z večjimi in manjšimi posegi ponuja večjo preprostost upravljanja, ob čakanju pa nas animacije zamotijo ravno toliko, da izgube časa več ne opazimo. Ravno odzivnost je tista, ki nas je najbolj prepričala, vse skupaj pa je lično zapakirano v novejši uporabniški vmesnik. Popolne prilagojenosti majhnemu trgu, kot je Slovenija, tako ali tako očitno ne moremo pričakovati.

Splošna ocena: 9

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte