Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
13. 4. 2013,
13.50

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nvidia telefon tablica

Sobota, 13. 4. 2013, 13.50

4 leta, 10 mesecev

Nvidijin Kepler premika meje grafike na mobilnih napravah

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Igranje polnopravnih nadaljevanj Battlefielda in Crysisa na telefonih in tablicah je le še vprašanje časa, saj je Nvidia za vgradnjo v mobilne naprave uspešno predelala grafično tehnologijo Kepler.

Arhitektura Kepler, poimenovana po slavnem nemškem astronomu in matematiku, namreč predstavlja temelj lanske družine grafičnih kartic za namizne in prenosne računalnike, GeForce 600 Series. Kepler Mobile je Nvidijin grafični procesor prihodnje generacije, ki bo mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom omogočil poganjanje tudi najzahtevnejših iger ta hip. Kako bo to mogoče, ko pa se komponente v prenosnih napravah drenjajo na prostoru, ki je manjši od dlani?

Preprosto – zmanjšati je treba porabo energije. Ker sta razvoj strojne opreme in iger povezana kot rit in srajca, optimizacija zadnjih pa neredko porazna, je jasno, da je treba za igranje naslovov prve kategorije zapreči mogočen mlinček. Prostorska in energetska omejitev sta bili do pred kratkim tudi razlog, da je napredek v mobilni grafiki po revoluciji pametnih telefonov kljub neskončnim možnostim še vedno rasel manj eksponentno kot sočasen v računalniški sferi. Nič več, pravijo pri Nvidii.

Čip Kepler je namreč konkretno manjši od svojih vrstnikov, ustrezna pa je tudi poraba energije – namesto ducatov vatov, ki jih zmorejo iz vtičnice (posredno) izsesati konvencionalne grafične kartice, se poraba Keplerja meri v milivatih – osiromašenje baterije mobilnih naprav bo tako precej manj radikalno. Odprta je tudi možnost, da se bo s Keplerjem Mobile na telefone in tablice preselila tudi multimedijska knjižica DirectX 11, s čimer bi na majhnih zaslonih mogli ne le poganjati naslovov z "velikih" igralnih postaj, temveč bi bili deležni tudi modernih prvin, kot sta napredno senčenje in dinamično osvetljevanje.

Jen-Sun Huang, eden od vodilnih mož Nvidie, je na predstavitvi mobilnega Keplerja dodal še, da želijo "konkurenco znova prehiteti za več let" in da je bila strateška prioritizacija miniaturnega čipa vredna vsakega zapravljenega dolarja. Za nameček se je v zgornjem videoposnetku ponorčeval še iz "najboljše grafike, ki jo trenutno zmore prikazati najboljša tablica na svetu". Obregnil se je seveda ob iPad 4 in grafično demonstracijo Applovega tabličnega računalnika označil za "ubežnika iz leta 1999".

Ne spreglejte