Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
8. 3. 2018,
17.52

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

1

Natisni članek

mobilni telefon pametni telefon HMD Global Nokia

Četrtek, 8. 3. 2018, 17.52

6 let, 1 mesec

HMD Global z ambicioznimi načrti vrača ime Nokia v svet mobilnih telefonov

Nokia: pet novih modelov za vse skupine uporabnikov

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

1

Nokia 8810 4G | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

V treh do petih letih želi družba HMD Global, ki ima pravice za uporabo blagovne znamke Nokia na mobilnih telefonih, na čim več trgih, tudi slovenskem, pristati vsaj med petimi najuspešnejšimi.

Če smo se pred poldrugim letom spraševali, ali je (bila) vrnitev imena Nokia v svet mobilnih telefonov sramežljiva, zdaj teh dvomov vsekakor ni več. Družba HMD Global je začela kot povsem mlado podjetje in vse, kar so sprva imeli, je bilo ime Nokia. Kot kaže po lanskih dosežkih in predvsem letošnjih načrtih, je bilo to dovolj za začetek.

Niti en teden po koncu Mobile World Congressa v Barceloni, kjer so HMD-jevci predstavili pet novih mobilnih telefonov, so novosti na posebnem regijskem dogodku podrobneje predstavili izbranim medijem iz držav srednje in vzhodne Evrope.

Nekaj za vse želje in žepe

Pri družbi HMD Global zatrjujejo, da so svoje letošnje okrepitve v ponudbi zasnovali tako, da bodo pokrili želje, pričakovanja in finančne možnosti vseh skupin uporabnikov.

To nazorno dokazujejo tudi cene petih novincev, ki so se zvrstile med 79 in 749 evrov (priporočene redne maloprodajne cene).

Regijske predstavitve novih mobilnih telefonov Nokia se je udeležil tudi prvi mož družbe HMD Global, ki je zdaj lastnik blagovne znamke Nokia za mobilne telefone - Florian Seiche je na fotografiji prvi z desne. | Foto: Srdjan Cvjetović Regijske predstavitve novih mobilnih telefonov Nokia se je udeležil tudi prvi mož družbe HMD Global, ki je zdaj lastnik blagovne znamke Nokia za mobilne telefone - Florian Seiche je na fotografiji prvi z desne. Foto: Srdjan Cvjetović

Nokia 8110 4G: nezmotljiva oblika nekdanje ikone

Najcenejši med njimi (tudi tokrat) igra na karto nostalgije, saj so po lani obnovljenem (in vmes enkrat nadgrajenem) modelu Nokia 3310 zdaj prišli na trg z značilno  "banano" Nokia 8810. Pripisali so ji pripono 4G, s katero poudarjajo podporo trenutno najsodobnejši generaciji sodobnih komercialnih mobilnih omrežij.

"Sadežni" vzdevek še bolj opravičuje njegova rumena različica, na voljo pa bo tudi v umirjeni (in bistveno manj opazni) črni barvi.

Za nostalgike in za iskalce dodatnega telefona

Nova Nokia 8810 4G je drugi član Nokiine družine Originals in po definiciji ni pametni telefon. Ima svoj operacijski sistem, a je na njem vendarle mogoče izpeljati kar nekaj opravil, ki bi jih sicer pričakovali od pametnega telefona. Zna celo deliti svojo omrežno povezavo kot hotspot za druge naprave.

Nokia 8110 4G zagotovo ni pametni telefon, a je z njim vendarle mogoče opraviti marsikaj, kar ni bilo mogoče na njegovem istoimenskem predhodniku. Med drugim zna celo prevzeti vlogo hotspota in svojo omrežno povezavo deliti z drugimi napravami. | Foto: Philipp Lipiarski Nokia 8110 4G zagotovo ni pametni telefon, a je z njim vendarle mogoče opraviti marsikaj, kar ni bilo mogoče na njegovem istoimenskem predhodniku. Med drugim zna celo prevzeti vlogo hotspota in svojo omrežno povezavo deliti z drugimi napravami. Foto: Philipp Lipiarski

Toda funkcije niti niso glavni poudarek (čeprav upajo, da niso izpustili kakšne, zaradi česar bi bila nova "banana" zastarela) – ciljna skupina za novo Nokio 8810 so tisti, ki so pred dobrima dvema desetletjema vzljubili njeno istoimensko predhodnico in/ali iščejo drugi telefon oziroma telefon za prosti čas, ki bi predvsem zagotavljal dobro vzdržljivost akumulatorja. Obljubljajo namreč kar 25 dni pripravljenosti.

Nokia 8810 prihaja v prodajo predvidoma maja, zanjo bo brez kakšnih dodatnih ugodnosti treba odšteti 79 evrov.

Nokia 1: dober začetek

Le evrskega desetaka dražji (sodeč po priporočeni maloprodajni ceni) bo model Nokia 1, ki si že zasluži uvrstitev med pametne telefone.

Poganjala ga bosta štirijedrni procesor in operacijski sistem Android Oreo (Go Edition), ki je namenjen napravam z enim gigabajtom delovnega pomnilnika ali manj. Ta prirejena različica operacijskega sistema je obenem precej prizanesljiva tudi pri porabi dragocenega shrambnega prostora, kar je pri vstopnih modelih še kako pomembno.

Nokia 1 je zasnovan predvsem za vse, ki se prvič srečujejo s pametnimi telefoni in želijo napravo, s katero bodo za sprejemljivo ceno opravili prve korake. | Foto: Philipp Lipiarski Nokia 1 je zasnovan predvsem za vse, ki se prvič srečujejo s pametnimi telefoni in želijo napravo, s katero bodo za sprejemljivo ceno opravili prve korake. Foto: Philipp Lipiarski

Nokia 1 meri predvsem na prve (mlade) kupce pametnih telefonov. Kot dodatni posladek omogoča poosebljanje z izmenljivimi pokrovi Xpress-on, ki so bili pred slabega četrt stoletja eden od glavnih atributov takratnega srednjega razreda Nokiine ponudbe. Malo nostalgije ne more škoditi niti tu, mar ne?

Na vseh trgih bo Nokia 1 na voljo v topli rdeči in temno modri barvi, na nekaterih trgih bodo še dodatne barve, a za zdaj še ne vemo, katere in kje.

Nokia 6: še več hitrosti kot pri lanskem soimenjaku

Pametni telefon Nokia 6 smo spoznali že lani, a njegova letošnja nadgradnja napoveduje 60 in celo več odstotkov višje hitrosti delovanja v kompaktnejšem in odpornejšem ohišju iz enega kosa aluminija z večjim zaslonskim izkoristkom sprednjega dela.

Pri razpoznavi novih modelov mobilnih telefonov Nokia si pomagajte z "uro", ki jo kažejo. | Foto: Srdjan Cvjetović Pri razpoznavi novih modelov mobilnih telefonov Nokia si pomagajte z "uro", ki jo kažejo. Foto: Srdjan Cvjetović

Akumulator premore tri tisoč miliamperskih ur zmogljivosti, hitro polnjenje prek vmesnika USB-C pa obljublja, da ga je v pol ure mogoče napolniti do polovice. Optiko na obeh kamerah, ki ju je celo mogoče aktivirati hkrati za Bothie, podpisuje nemški Zeiss.

Snovalci nove Nokie 6 še poudarjajo, da je (tudi) na njej nameščen "čisti" Android, brez dodatnih programov in prilagoditev uporabniškega vmesnika (z izjemo ozkega kroga programov znotraj Googlovega programa Android One).

Nova šestica bo na voljo v treh dvobarvnih kombinacijah (črna/baker, belo/železo, modra/zlato) – v začetku aprila v različici s tremi gigabajti delovnega pomnilnika in 32 gigabajti za manj kot 300 evrov, pozneje pa tudi z enim gigabajtom delovnega pomnilnika in 32 gigabajti shrambnega prostora več.

Nokia 7 Plus: visoka pričakovanja brez pretirano visoke cene

Ni najdražji iz hiše HMD Global, a ga vendarle imajo za paradnega konja: Nokia 7 Plus za en evrski kovanec manj kot 400 evrov ponuja, kot pravijo, zaslon, moč, obliko in lastnosti za osupljive vsebine.

Če smo se pred poldrugim letom spraševali, ali je (bila) vrnitev imena Nokia v svet mobilnih telefonov sramežljiva, zdaj teh dvomov vsekakor ni več. | Foto: Philipp Lipiarski Če smo se pred poldrugim letom spraševali, ali je (bila) vrnitev imena Nokia v svet mobilnih telefonov sramežljiva, zdaj teh dvomov vsekakor ni več. Foto: Philipp Lipiarski

Oblika stavi na keramično prevleko čez črno ali belo aluminijasto ohišje in bakrene robove, zaslon Full HD+ pa na svojo šestpalčno (15,2 centimetra) velikost in razmerje 18:9, ki je primernejše za pregledovanje domala vse večpredstavne vsebine. Tudi ta telefon sodeluje v Googlovem programu Android One.

Zahtevnejšim nalogam primeren je tudi akumulator nazivne zmogljivosti 3.800 miliamperskih ur, kar bi po zagotovilih proizvajalca pomenilo dva dneva brez vtičnice celo ob intenzivnejši rabi predstavnostih storitev.

Kameri se odlikujeta s Zeissovo optiko in profesionalnim načinom dela, v katerem je mogoče nastavljati številne parametre in v realnem času predogledati učinke spremenjenih nastavitev.

Na vrhu seznama novih pametnih telefonov Nokia sta Nokia 7 Plus in Nokia 8 Sirocco. | Foto: Srdjan Cvjetović Na vrhu seznama novih pametnih telefonov Nokia sta Nokia 7 Plus in Nokia 8 Sirocco. Foto: Srdjan Cvjetović

Nokia 8 Sirocco: odgovor HMD na zahteve prestiža

Lani smo spoznali pametni telefon Nokia 8, zdaj pa prihaja različica, ki v imenu ima še Sirocco. Njegovi snovalci mu pravijo, da je to njihov najlepši telefon do zdaj, prestižu primerna pa je tudi priporočena maloprodajna cena: 749 evrov.

Premijsko steklo pokriva 95 odstotkov ohišja telefona Nokia 8 Sirocco, razlika pa gre na račun jeklenih obrob, za katere pravijo, da so 2,5-krat močnejše od visokokakovostnega aluminija, ki smo ga srečali pri šestici in sedmici s plusom.

Zaslon pOLED 2K meri 5,5 palca (14 centimetrov), kamera pa se ponaša z vsemi dobrotami, ki jih ima 7 Plus, in še z dvakratno optično povečavo (zoom). K prestižnosti (in tudi ceni) zagotovo pripomorejo tudi procesor Snapdragon 835, šest gigabajtov delovnega pomnilnika in 128 gigabajtov shrambnega prostora.

Tudi osmica, ki bo na prodaj od aprila, sodeluje v Googlovem programu Android One, ima pa tudi izpopolnjen sistem zvoka, ki med drugim vsebuje tri visokozmogljive mikrofone, ki jim, kot pravijo, ne bo ušel niti najtišji šepet.

Leta 2017 je HMD Global na trg poslal kar 11 modelov mobilnih telefonov Nokia (do nas vsi niso niti prišli) , zdaj pa je ponudba bogatejša še za pet novih v cenovnem razponu od 79 do 749 evrov. | Foto: Philipp Lipiarski Leta 2017 je HMD Global na trg poslal kar 11 modelov mobilnih telefonov Nokia (do nas vsi niso niti prišli) , zdaj pa je ponudba bogatejša še za pet novih v cenovnem razponu od 79 do 749 evrov. Foto: Philipp Lipiarski

Pravijo, da je zanje krivulja rasti vedno bolj strma

V zadnjem približno enem letu in pol, ko se je Nokia kot ime proizvajalcev mobilnih telefonov znova zbudila, pri družbi HMD Global gotovo niso sedeli križemrok, čeprav tega pri nas nismo opazneje zaznali.

Po nekaterih neodvisnih meritvah je bila Nokia v lanskem letu najhitreje rastoča znamka mobilnih telefonov. To je sicer krepko lažje, ko se znova začenja skoraj od ničle, a je vendarle spoštovanja vreden dosežek.

Leta 2017 so na trg poslali kar 11 modelov mobilnih telefonov (do nas vsi niso niti prišli) in jih v nekaj več kot 80 držav, v katerih so vzpostavili ali okrepili svojo tržno prisotnost, prodali več kot 70 milijonov naprav.

Upajo, da bodo pametni telefoni čim hitreje prevzeli vodstvo pri prihodkih

Velik preboj so namreč naredili z običajnimi mobilnimi telefoni (feature phones), ki so na nekaterih po številu morebitnih uporabnikov velikih, a po zasičenosti še vedno majhnih trgih (Indija, afriške države) še vedno zelo priljubljeni.

Ti preprostejši in zato tudi bistveno cenejši telefoni za zdaj zanje pomenijo (naj)večji del prihodkov, a vendarle upajo, da se bo razmerje še hitreje začelo obračati v prid njihovim pametnim telefonom.

"V Sloveniji smo s telefoni Nokia zdaj na šestem mestu po tržnem deležu, naš cilj je v prihodnjih treh do petih let na čim več trgih doseči prvih pet ali morda kar prva tri mesta," je povedal vodja trženja družbe HMD Global za srednjo in vzhodno Evropo Tomislav Himbele. | Foto: Philipp Lipiarski "V Sloveniji smo s telefoni Nokia zdaj na šestem mestu po tržnem deležu, naš cilj je v prihodnjih treh do petih let na čim več trgih doseči prvih pet ali morda kar prva tri mesta," je povedal vodja trženja družbe HMD Global za srednjo in vzhodno Evropo Tomislav Himbele. Foto: Philipp Lipiarski

V Sloveniji šesti, ponekod v soseščini že višje

Kot nam je povedal vodja trženja družbe HMD Global za vso regijo srednje in vzhodne Evrope Tomislav Himbele, je Nokia v Sloveniji že zdaj na šestem mestu po tržnem deležu mobilnih telefonov, a v nekaterih državah regije je ta uvrstitev še višja.

"Distribucija v Sloveniji zdaj deluje prek češkega podjetja TCCM, ki je pred časom kupilo nekdanjega distributerja takratne Nokie in je s tem prevzelo vse njegove pogodbe," je še pojasnil Himbele. "TCCM distribuira naše telefone še v nekaterih državah regije."

Dve tretjini kupcev mlajših od 35 let

HMD Global je že lani predstavil nekatere nove pametne telefone Nokia. Eden od njih, Nokia 6, je že v svoji izvirni podobi vendarle prišel tudi do Slovenije in v ponudbo slovenskih mobilnih operaterjev, ki pri nas vendarle prodajo največ mobilnih telefonov, zdaj pa upajo, da bo z letošnjo nadgradnjo še privlačnejši.

Nokia, predstavitev, Dunaj, 7. 3. 2018 | Foto: Philipp Lipiarski Foto: Philipp Lipiarski

Pri HMD Global poudarjajo, da sta dve tretjini kupcev novih telefonov Nokia mlajši od 35 let, kar naj bi potrjevalo pravilnost njihove tržne usmeritve. Himbele je prepričan: "Tudi ko je Nokia prestajala komercialni zaton, je uporabniki niso nikoli nehali povezovati z vsem, kar je veljalo ob njenem vrhuncu: kakovost, zanesljivost, vzdržljivost, všečna znamka. Ta dediščina nam daje dodaten zagon – a tudi odgovornost, ker imajo uporabniki od Nokie še naprej visoka pričakovanja. Zaupam našemu pristopu in strategiji, v naši panogi je največji del uspeha odvisen od kakovostnega izdelka."

Koliko se s tem strinjajo slovenski kupci, bomo videli od sredine spomladi, ko bodo letošnje novince z imenom Nokia postopoma začeli prodajati tudi pri nas.

Ne spreglejte