Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
30. 6. 2021,
14.29

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

utopitev bitcoin kriptovaluta

Sreda, 30. 6. 2021, 14.29

2 leti, 10 mesecev

Nesreča v morskem raju: utonil je znani kriptobogataš

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Mircea Popescu | Skrivnostni Mircea Popescu naj bi bil lastnik okrog 30 tisoč bitcoinov, kar pomeni, da je vrednost njegovega premoženja v bitcoinih v času njegove smrti znašala skoraj milijardo evrov.  | Foto Trilema.com

Skrivnostni Mircea Popescu naj bi bil lastnik okrog 30 tisoč bitcoinov, kar pomeni, da je vrednost njegovega premoženja v bitcoinih v času njegove smrti znašala skoraj milijardo evrov.

Foto: Trilema.com

Ob znameniti kostariški plaži Jacó Beach se je pred tednom dni utopil eden najbolj kontroverznih in glede na špekulacije poznavalcev tudi eden najbogatejših posameznikov iz sveta kriptovalut. Enainštiridesetletni Mircea Popescu, veliki zagovornik bitcoina in decentralizacije finančnega sistema, naj bi imel v kriptovaluti bitcoin premoženje v vrednosti skoraj ene milijarde evrov.

Pištola, orožje, grožnja
Novice Kdo je pral denar za prodajalce orožja nesojenemu strelcu iz Gorenjske

Enainštiridestletni Romun Mircea Popescu je po poročanju lokalnih medijev, ki so ga sprva sicer nepravilno označili za Poljaka, 23. junija zjutraj utonil med plavanjem v morju, kjer je plavanje sicer odsvetovano. Odnesel ga je močan morski tok.

Da je bil utopljenec res Popescu, ki je sicer veljal za enigmatičnega posameznika, je v zadnjih dneh potrdilo več virov

Štiri kilometre dolga plaža Jacó Beach, ki je znana po črni mivki, je zaradi visokih valov precej bolj kot med plavalci priljubljena med deskarji na vodi. | Foto: dconvertini / Flickr (CC by 2.0) Štiri kilometre dolga plaža Jacó Beach, ki je znana po črni mivki, je zaradi visokih valov precej bolj kot med plavalci priljubljena med deskarji na vodi. Foto: dconvertini / Flickr (CC by 2.0)

Kdo je bil Mircea Popescu?

Mircea Popescu je veljal za enega najglasnejših podpornikov kriptovalute bitcoin in zagovornikov reforme globalnega finančnega sistema, ki bi ga moral po njegovem prepričanju nadomestiti bitcoin (oziroma kriptovalute).

Bil je tako imenovani "early adopter", kar pomeni, da je v svet bitcoina vstopil med prvimi. Že leta 2012 je ustanovil kriptomenjalnico Mpex, ki jo je kasneje zaradi ponujanja iger na srečo preiskovala ameriška komisija za trg vrednostnih papirjev in borzo (SEC).

Damian Merlak
Novice Merlak: Odločitev je padla, ko je kolega kupil dva lamborghinija

Trdil je, da ima milijon bitcoinov in grozil, da lahko vse skupaj zruši

Popescu si je kot eden od kriptopionirjev zgodaj nabral večje število bitcoinov. Sam je svojčas trdil, da jih ima več kot en milijon.

Kot zagrizeni bitcoin tradicionalist je nekoč grozil, da bo v primeru spreminjanja bitcoinove izvorne kode z namenom povečanja velikosti blokov svoj milijon bitcoinov prodal. S tem bi povsem preplavil trg in skoraj zagotovo povzročil izreden padec cene bitcoina. 

Trenutno ni znano, ali je Mircea Popescu razmišljal o varovalki, ki bi poskrbela, da bo v primeru njegove smrti lahko kdo dostopal do njegovih bitcoinov. Če tega ni storil, bodo najverjetneje izgubljeni za vedno.  | Foto: Trilema.com Trenutno ni znano, ali je Mircea Popescu razmišljal o varovalki, ki bi poskrbela, da bo v primeru njegove smrti lahko kdo dostopal do njegovih bitcoinov. Če tega ni storil, bodo najverjetneje izgubljeni za vedno. Foto: Trilema.com

Grožnje Popescu ni uresničil, saj najverjetneje nikoli ni imel toliko bitcoinov. Poznavalci so pred časom ocenili, da ima Popescu okrog 30 tisoč bitcoinov.

To bi ga danes uvrščalo med največje posamične lastnike bitcoinov na svetu, pomenilo pa bi tudi, da je bil Popescu praktično milijarder. Trideset tisoč bitcoinov je danes skupaj vrednih okrog 900 milijonov evrov, pred dvema mesecema, ko je bila cena bitcoina na vrhuncu, pa bi Popescu za svoje bitcoine dobil skoraj dve milijardi evrov. 

Bitcoin je aprila, ko je njegova cena skočila najvišje v zgodovini obstoja te kriptovalute, na večini borz konkretno presegel mejo 50 tisoč evrov. Nato je sledil hud, več kot 50-odstotni padec cene, ki se je 22. junija spustila celo pod 25 tisoč evrov. Za en bitcoin je trenutno treba odšteti okrog 29 tisoč evrov.  | Foto: Unsplash Bitcoin je aprila, ko je njegova cena skočila najvišje v zgodovini obstoja te kriptovalute, na večini borz konkretno presegel mejo 50 tisoč evrov. Nato je sledil hud, več kot 50-odstotni padec cene, ki se je 22. junija spustila celo pod 25 tisoč evrov. Za en bitcoin je trenutno treba odšteti okrog 29 tisoč evrov. Foto: Unsplash

Popescu je bil tudi velik zagovornik in neke vrste mecen odprtokodnih tehnologij in programske opreme. Z 20 tisoč ameriškimi dolarji je na primer leta 2014 podprl razvoj odprtokodnega operacijskega sistema OpenBSD.

Elon Musk, Tesla
Novice Bogataš ljudi pahnil v brezup, nato pa: "Rad se malo pošalim"

"Oče bitcoin toksičnosti"

Tovrstno dobrohotnost Romuna so sicer večkrat zasenčila njegova aroganca in kontroverzna stališča, ki jih je izražal na svojem samooklicanem filozofskem blogu Trilema.com (v Sloveniji je domena blokirana).

Popescu velja za tako imenovanega očeta "bitcoin toksičnosti", saj je na svojem blogu pogosto kritiziral, napadal in žalil kogarkoli, ki si je "drznil" podvomiti v njegova lastna prepričanja o bitcoinu, ki ga je Popescu častil skoraj po božje.

Na blogu Trilema je Popescu sicer večkrat objavljal tudi seksistične in rasistične zapise, neredko pa jim je priložil tudi fotografije golih deklet. Datum zadnje objave je 23. junij, dan, ko je Popescu utonil. 

Preberite tudi:

Parcela Merlak
Novice Slovenski bogataš oživil zaraščeno parcelo v Portorožu
otrok bazen
Novice Kopalci, previdno! Voda skriva številne pasti, pomoč utapljajočemu je lahko pogubna za oba.
Onecoin
Novice Skrivnost nabirk v ljubljanskih hotelih: kam je šel denar na tisoče Slovencev
Ne spreglejte