Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
12.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

knjige

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 12.44

8 let

Neomejena Amazonova knjižnica polna pomanjkljivosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Amazon je konec prejšnjega tedna javnosti ponudil neomejen dostop do več kot 600 tisoč knjig za mesečno naročnino 9,99 dolarja. Na videz sanjska storitev je za zdaj daleč od idealne.

Zveneči naslovi, veliko lukenj Ob ravno pravem času za poletno branje je Amazon predstavil storitev Kindle Unlimited. V sklopu te uporabniki za mesečno naročnino 9,99 ameriškega dolarja dobijo neomejen dostop do več kot 600 tisoč elektronskih knjig. Brez časovnih ali količinskih omejitev, t. i. bralni "all you can eat". A na videz zelo privlačna storitev, ki za ceno ene pice obljublja dovolj knjig do konca življenja, ni brez pomanjkljivosti.

Samo v ZDA Za zdaj je storitev na voljo zgolj uporabnikom iz ZDA. Brez izjem. Čeprav gre najbrž zgolj za postopno lansiranje ter kupovanje časa za dosledno urejanje avtorskih in drugih pravic za globalno trženje, položaj pušča grenak priokus. Tehnologija namreč ni težava, zamik zaradi "administrativnih" razlogov je zgolj podlaga za nezadovoljstvo evropskih ljubiteljev Amazonove knjižnice.

Brez velikih založb Še bolj moteče je to, da kljub 600 tisoč knjigam, ki naj bi bile na voljo v sklopu nove ponudbe, med temi ni uspešnic največjih založb. Harper Collins, Hachette, Simon & Schuster, Penguin Random House in Macmillan so zveneča imena z literarnega vidika, njihovi izdelki pa vsaj za zdaj niso našli poti do storitve. Spet administrativna ovira, tokrat v obliki neuspešnega dogovora med Amazonom in založbami. To je že posebej moteče, saj se določeni avtorji pojavljajo pod različnimi založbami, kar lahko pripelje do tega, da bo ena knjiga priljubljenega avtorja na voljo, druga pa ne.

Konkurenčni trg Knjige vsaj nekaterih od teh založb – recimo Harper Collins in Simon & Schuster – so na voljo v konkurenčni storitvi Scribd, ki za enako ceno združuje vsebine več kot 900 založnikov. Tudi storitev Oyster sledi enakemu modelu in ima več sto tisoč naslovov "težko" knjižnico. Amazon tako vstopa na že vzpostavljen trg knjižnic z neomejeno uporabo. Gre za komoditizacijo vsebin po vzoru filmske (Netflix) in glasbene (Spotify).

Porodni krči Kljub pomanjkljivostim ima Amazon še vedno globalni primat digitalne knjižne industrije. Prek lastništva podjetja Audible, ki ponuja elektronske knjige v avdioobliki, tako uporabnikom lahko na več napravah ponudi prepleteno bralno ali poslušalsko izkušnjo za več kot 2.000 naslovov, to pa se bo sčasoma le še povečevalo.

Ne spreglejte