Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
18. 7. 2015,
13.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zdravje zanimivosti Matic Tomšič

Sobota, 18. 7. 2015, 13.06

8 let

Nenavadne zdravstvene težave, ki jih povzročajo videoigre

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na spletni strani The New England Journal of Medicine smo našli nekaj nenavadnih zdravstvenih tegob, s katerimi se soočajo ljubitelji videoiger.

Nintendov palec Zdravstvena publikacija The New England Journal of Medicine Nintendov palec uvršča v kategorijo poškodb, ki jih povzroča ponavljajoče se početje. Nintendov palec namreč povzroča igranje na konzolah, katerih ploščki za nadzor imajo na levi strani gumbe razporejene v obliko križca (slika zgoraj).

Ob dolgotrajnem pritiskanju križca se na levih palcih nekaterih igralcev začnejo pojavljati hude odrgnine in žulji, marsikateri izkusi tudi mravljinčenje in otopelost. Poškodbe se načeloma celijo več tednov, ob ponovnem igranju pa se rade ponovijo.

Nintendov palec je ime sicer dobil v 80. letih prejšnjega stoletja, ko je izšla zelo uspešna in zelo priljubljena igralna konzola Nintendo Entertainment System ali NES. Zdravstvena tegoba sicer ni omejena izključno na Nintendove konzole, saj lahko doleti tudi igralce na Playstationu (prijel se je tudi izraz Playstationov palec in Xboxu.

Wiiitis Številni lastniki Nintendove igralne konzole Wii tožijo o bolečinah v sklepih, udarninah in celo zlomih, piše The New England Journal of Medicine. Mnoge igre za Wii, ki ga je Nintendo izdal leta 2005, so namreč zasnovane tako, da prepoznajo kretnje igralca, ki v rokah drži posebna nadzorna ploščka.

Kaj se pri tem dogaja? Mahanje po zraku v športni igri Wii Sports, lovljenje ravnotežja na igralnem dodatku Wii Balance Board in podobno dinamično poskakovanje pred televizorjem je lahko recept za katastrofo. Igralci se, sploh v tesnih prostorih, pogosto udarijo (ali udarijo soigralca), prevrnejo, padejo, spotaknejo ali naredijo gib, ob katerih sklep reče "škrc". Po podatkih The New England Journal of Medicine Nintendo Wii povzroča predvsem poškodbe ramenskega obroča, kolkov in kolen.

Učinek Tetrisa Zdravstveni sindrom, ki je domena uma, ne telesa. Imenuje se po klasični videoigri Tetris, v katerem z zgornjega dela zaslona padajo različne oblike, igralec pa se jih trudi razporediti tako, da nikdar ne naredijo stolpa do vrha zaslona. Če se to zgodi, je igre konec.

Nekateri igralci so s Tetrisom postali tako obsedeni, da so si kot padajoče skupke štirih kock začeli predstavljati vsakodnevne predmete - stvari na policah, avtomobile na ulici, celo mestne zgradbe - in razmišljati o tem, kako bi jih najbolje razporedili v smiselno celoto.

The New England Journal of Medicine med simptome učinka Tetrisa prišteva tudi halucinacije, v katerih se pojavljajo padajoče oblike, in neprestano sanjanje o njih. Učinek Tetrisa se sicer ne pojavlja le pri igralcih Tetrisa, temveč tudi pri posameznikih, ki so obsedeni s sestavljankami, Rubikovo kocko ali celo računalniškim programiranjem.

Ne spreglejte