Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
7. 10. 2024,
11.54

Osveženo pred

1 ura, 20 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Natisni članek

hekerski napad goljufija prevara

Ponedeljek, 7. 10. 2024, 11.54

1 ura, 20 minut

Napad na Lego: kako so ogrozili kupce legokock?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,98
Lego | Danski Lego je glede na prihodke največji proizvajalec igrač na svetu.  | Foto Unsplash / Ryan Wallace

Danski Lego je glede na prihodke največji proizvajalec igrač na svetu.

Foto: Unsplash / Ryan Wallace

Za zdaj še neznani hekerji so napadli in začasno prevzeli nadzor nad delom uradne spletne strani družbe Lego, največjega proizvajalca igrač na svetu. Na spletno stran so objavili lažno obvestilo, da je Lego izdal lastno kriptovaluto, in obiskovalce pozvali k nakupu.

Hekerski napad na Lego.com se je zgodil v noči na soboto. Oglas za kriptovaluto LEGO Coin se je več ur prikazoval na vrhu začetne strani spletne strani lego.com in je bil prva stvar, ki so jo videli obiskovalci.

Oglas, ki so ga videli obiskovalci spletne strani Lego.  | Foto: Posnetek  zaslona Oglas, ki so ga videli obiskovalci spletne strani Lego. Foto: Posnetek zaslona

Oglasni pasici, ustvarjeni z umetnointeligenčnim orodjem za generiranje slik, je bil priložen gumb z napisom "Kupi zdaj", pod katerim se je skrivala spletna povezava, ki je vodila do sicer legitimne spletne tržnice za nakup kriptožetonov Uniswap. Edina možnost za plačilo za kriptožetone "Lego Tokens" je bila kriptovaluta ether.

Evri, evro, bankovec, 100 evrov
Novice Grožnja tisočim Slovencem: Plačajte takoj ali pa boste izgubili ves svoj denar

Lego: Podatki uporabnikov niso bili ogroženi

Kdo je izvedel hekerski vdor, ni znano, so pa v ozadju najverjetneje goljufi, ki svoje žrtve poskušajo pretentati z lažnimi kriptovalutami, ki jih ustvarjajo v imenu svetovno znanih podjetij. Podjetje Lego lastnega kriptožetona namreč ni izdalo.

Lego.com je po podatkih analitične spletne strani SimilarWeb na seznamu najpogosteje obiskanih spletnih strani (globalno) na 1.427 mestu.  | Foto: Shutterstock Lego.com je po podatkih analitične spletne strani SimilarWeb na seznamu najpogosteje obiskanih spletnih strani (globalno) na 1.427 mestu. Foto: Shutterstock

Kot so po napadu na spletno stran sporočili iz danske družbe Lego, vdor ni ogrozil podatkov registriranih uporabnikov. Lego.com ima po vsem svetu namreč na milijone članov, ki prek spletne strani nakupujejo legokocke ter dostopajo do različnih (zabavnih) vsebin.

Preberite tudi:

Telekom Slovenije, Kibernetska varnost
Novice Telekom Slovenije opozarja: Stanje je veliko hujše kot leta 2023
Prevarant Covid-19, hitri test, lamborghini
Novice Milijoni na računih in v garaži: "covid-19 dobičkar" priznal, kaj je storil

 

Ne spreglejte