Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
29. 1. 2015,
15.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft Windows 10 Matic Tomšič

Četrtek, 29. 1. 2015, 15.20

6 let, 7 mesecev

Microsoft HoloLens ali kako je osebno računalništvo dobilo nov pomen

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Microsoft je na predstavitvi Oken 10 občinstvo navdušil z vizijo računalništva v hologramu. Tehnologija HoloLens ima ogromen potencial, vprašanje pa je, kako jo bo Microsoft približal uporabnikom.

Prejšnji teden je Microsoft ob razkritju funkcij prihajajočega operacijskega sistema Windows 10 pokazal tudi svojo vizijo računalništva prihodnosti. Ker želijo čim prej odpraviti klasično interakcijo uporabnika s ploskim zaslonom osebnega računalnika, ki v takšni ali drugačni obliki obstaja že dobrih trideset let, so se po pomoč zatekli k hologramom. Nastala so očala za prikazovanje navidezne resničnosti Microsoft HoloLens, ki so pravzaprav osebni računalnik z nameščenim operacijskim sistemom Windows 10. HoloLens v sodelovanju s programsko platformo Windows Holographic, ki bo privzeti del vseh Oken z zaporedno številko 10, uporabniku omogoča brezšivno interakcijo z elementi navideznega namizja s premikanjem glave, kretnjami rok in glasovnimi ukazi. Kako unovčiti brezmejni potencial? HoloLens in Windows Holographic bi lahko evolucijsko vplivala na delovne procese v arhitekturi, strojništvu, avtomobilski in modni industriji, vojaških organizacijah in obveščevalnih agencijah ter seveda na prikazovanje, distribucijo in interakcijo z multimedijskimi vsebinami.

Računalniški strokovnjaki in številni tehnološki veljaki ter novinarji z vsega sveta so prepričani, da bi to lahko bila velika stvar, če bodo izpolnjeni določeni pogoji. Platforma Windows Holographic mora biti dovolj odprta in preprosta, da se bo programiranja aplikacij in vsebin za HoloLens lotilo kar največ talentiranih razvijalcev in uveljavljenih podjetij. Tehnologija prav tako ne sme biti predraga, saj bo bazen uporabnikov v nasprotnem primeru preplitek za morebitno nastajanje skupnosti, ki bi se družile v navidezni resničnosti. Možnosti za "holopolom" je malo, pravijo analitiki Da so možnosti za komercialni uspeh tehnologije HoloLens kar velike, so med drugim prepričani tudi v analitski družbi Forrester. Napovedujejo namreč, da bo mešanje klasičnega in virtualnega računalništva do leta 2020 postalo del vsakdana, pripomočke za prikazovanje navidezne resničnosti pa si bo lastilo na milijone uporabnikov. "Microsoft je na dobri poti, da postavi nov mejnik v razvoju vmesnikov za interakcijo z digitalnim svetom. Podobno kot računalniška miška v 90. letih prejšnjega stoletja in iPhone leta 2007," so zapisali v podjetju Forrester.

Kos navidezne pogače želijo vsi Da prikazovalnik navidezne resničnosti HoloLens ne bo postal novi Tablet PC ali Zune (tablični računalnik z Okni XP in predvajalnik glasbe, ki spadata med največje zablode v zgodovini Microsofta), pravijo tudi trendi v IT-industriji. V navidezno resničnost namreč bogato vlagajo tudi Google, Samsung, Facebook, Sony.

Patent za t. i. interaktivne holograme, na moč podobne Microsoftovim, je pri ameriškem patentnem uradu že pred več kot dvema letoma vložil tudi Apple, ki pa še ni napovedal razvoja kakršnekoli z navidezno resničnostjo povezane tehnologije. Bo najbolj dobičkonosno podjetje v zgodovini zamudilo naslednjo veliko stvar?

Ne spreglejte