Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 5. 2022,
13.15

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,49

30

Volodimir Zelenski Rusija Ukrajina fake news lažne novice

Natisni članek

Sreda, 4. 5. 2022, 13.15

2 leti, 2 meseca

Laž o solzah mladenke, ki jo širijo slovenski podporniki Putina

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,49

30

Jok | Jokajoče dekle je zelo verjetno Rusinja, saj je v videoposnetku, iz katerega so si razpečevalci lažnih novic izposodili njen obraz, za hip razvidna telefonska številka, ki izdaja, da je posnetek najverjetneje nastal v ruskem črnomorskem letoviškem mestu Soči.  | Foto YouTube / Posnetek zaslona

Jokajoče dekle je zelo verjetno Rusinja, saj je v videoposnetku, iz katerega so si razpečevalci lažnih novic izposodili njen obraz, za hip razvidna telefonska številka, ki izdaja, da je posnetek najverjetneje nastal v ruskem črnomorskem letoviškem mestu Soči.

Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Hči ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je pobegnila na Poljsko, od koder med točenjem krokodiljih solz sporoča, da je njen oče nacist in morilec ukrajinskega naroda ter da ga sovraži. To je najnovejši pamflet proruske propagande, ki mu v zadnjih dneh nasedajo in ga širijo tudi Slovenci. 

Fotografijo dekleta v solzah s pripisom, da gre za Aleksandro Zelenski, hči ukrajinskega predsednika, je v zadnjem tednu delilo več slovenskih profilov na Facebooku. Objavo je na spletu mogoče zaslediti v več različnih jezikih, glavni viri, ki jo razpečujejo, pa so bili že v preteklosti povezani s širjenjem lažnih novic, predvsem na temo koronavirusne epidemije. 

Izmišljena hči Volodimirja Zelenskega se nam je danes prikradla tudi v komentarje pod eno od objav na profilu Siol.net Novice na Facebooku. Levo je eden od večjih lokalnih virov zdaj proruskih, v zadnjih dveh letih pa epidemioloških dezinformacij.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Izmišljena hči Volodimirja Zelenskega se nam je danes prikradla tudi v komentarje pod eno od objav na profilu Siol.net Novice na Facebooku. Levo je eden od večjih lokalnih virov zdaj proruskih, v zadnjih dveh letih pa epidemioloških dezinformacij. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Izvor propagandne objave, ki igra na čustva podpornikov Rusije in Volodimirja Zelenskega označuje za "morilca ukrajinskega naroda", je v veliki meri neznan, ji je pa mogoče slediti vsaj do ruskega spletnega portala 9111.ru. Med prvimi so jo širili tudi viri iz Gruzije

Kdo je v resnici dekle na fotografiji?

Gre za posnetek zaslona iz skoraj pet let starega videoposnetka, ki je bil na spletni strani YouTube objavljen 24. avgusta 2017. Opis videoposnetka pojasnjuje, da je dekletu ime Anastazija, joče pa zato, ker ji nekdo, domnevno oseba, ki snema, noče kupiti pametnega telefona iPhone 7. 

Ali je dekle na fotografiji, ki kroži po Facebooku, res Aleksandra Zelenski, je sicer mogoče razmeroma preprosto ugotoviti z obratnim iskanjem fotografij na Googlu ali katerem drugem iskalniku, ki ponuja to možnost.

To pomeni, da namesto s ključno besedo iščemo s fotografijo, ki jo naložimo na iskalnik. Rezultati iskanja s fotografijo iz objave na Facebooku razkrijejo videoposnetek iz leta 2017: 

Video | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Dekle v objavi niti malo ni podobno resnični hčeri Volodimirja Zelenskega

Ali je Aleksandra Zelenski res na Poljskem, kot to trdijo neznani avtorji objave z lažno fotografijo hčerke ukrajinskega predsednika, ni znano. Volodimir Zelenski je v začetku marca, malo po tem, ko je v Ukrajini izbruhnila vojna, oznanil, da bo družina ostala skupaj v domovini.

Kje sta njegova otroka, ob Aleksandri ima Zelenski tudi sina Kirila, in žena zdaj, zaradi njihove varnosti ni znano, so pa verjetno že zapustili Ukrajino. Zelenski je v začetku aprila namreč dejal, da je njegova družina podpirala njegovo odločitev, da ostane v Ukrajini. 

Mimogrede, tako je bila danes skoraj 18-letna Aleksandra Zelenski videti pred tremi leti na svoj 15. rojstni dan (na fotografiji je z mamo Oleno). Zelo očitno je, da ne gre za jokajoče dekle iz videoposnetka:

Preberite tudi:

 

Ne spreglejte