Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 12. 2013,
12.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

telekomunikacije Samsung Apple Nokia HTC

Sreda, 25. 12. 2013, 12.31

6 let, 7 mesecev

Lahko sploh kdo premaga Samsung in Apple?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letošnje leto so na področju telekomunikacij poleg vrste novih naprav zaznamovali predvsem boji med proizvajalci, pestro poslovno dogajanje in spremembe pravil glede elektronike na letalih.

V letu, ko je minilo okroglih 40 let od prvega mobilnega klica, telekomunikacijskih novosti doma in po svetu ni manjkalo.

Uporabniki pametnih telefonov smo se kot leto poprej v grobem znova razdelili na dva pola, iOSovega in Androidovega, v njuni senci pa je tudi letos, čeprav morda malo manj očitno, pristal operacijski sistem Windows Phone, ki ga po mlačno sprejetih HTCjevih rešitvah še vedno pretežno uspešno zastopa le Nokia. Lumie finskega podjetja, ki se mu je vendarle uspelo pobrati, so namreč dosegle rekordno prodajo - najbrž je pomagalo, da je Nokia pošteno razširila portfolio pametnih telefonov in predstavila tudi lastno vizijo pametnega računalnika.

Ker je Apple z napovedjo novega člana družine iPhone odlašal skoraj do konca poletja, so mnogi trdili, da bo Cupertino med odjemalce brezbrižno vrgel samo posodobitev iOSa (no ja, navsezadnje so imeli prav), pa vendar je bil vonj denarja preveč vabljiv - tako zelo, da je Apple predstavil in v prodajo poslal kar dva iPhona, prestižnega 5S in plastičnega 5C.

Odprtokodni OS ohranja primat Na Androidni fronti je bilo precej bolj pestro - zahodni trg so si pričakovano znova razdelili južnokorejska Samsung in LG, tajvanski HTC ter japonski Sony, medtem ko vzhodu vladata kitajska Huawei in ZTE. Prvo polletje je pripadlo Tajvancem in njihovemu HTC One, ki je bil na Svetovnem mobilnem kongresu v Barceloni izglasovan za telefon leta; kasneje je dobil še večjega bratca, One Max.

Norenje ob HTCjih se je umirilo, ko je proizvodnjo zagnal ljubljenec občinstva Samsung in konec aprila po svetu razposlal škatlice s telefonom Galaxy S4, težko pričakovanim naslednikom izjemnih komercialnih uspešnic S2 in S3 (drugemu je Samsung s kritičnimi posodobitvami marca življenje podaljšal še za eno leto). Južnokorejska multinacionalka je na septembrskem sejmu potrošniške elektronike IFA 2013 v Berlinu na prireditvi Unpacked 2 predstavila tudi novo generacijo svojega "phableta", Galaxy Note 3, in pametno uro Galaxy Gear.

Sony je z Xperio Z napadel zgodaj spomladi in z zadevo uspel prepričati dovolj kupcev, da je bila naložba v izboljšan model, Z1 vendarle dovolj smiselna, LG pa je največ pozornosti pritegnil s škatlastim Optimus G, njegovo naprednejšo različico G Pro in nedavno lansiranim G2, ki smo ga iz rok izpustili pred vsega nekaj dnevi. LG je imel prste vmes tudi pri oblikovanju Googlovega telefona Nexus 5, ki za polovično ceno ponuja performans najboljših konkurentov, kot sta Galaxy S4 in HTC One, z njim pa je premiero doživel operacijski sistem Android 4.4 Kitkat.

Samsung in Apple proti svetu Rivalstvo med največjima proizvajalcema mobilnih naprav, ki se vleče že nekaj let in je svoje mesto našlo v sodnih dvoranah po vsem svetu, se je nadaljevalo tudi letos. V ospredju so bile predvsem patentne bitke ter boj za dobavitelje in kupce.

Južnokorejsko podjetje je letos doseglo rekordne številke, še povečalo svoj tržni delež med napravami, ki jih poganja najbolj priljubljen mobilni operacijski sistem Android, in Apple prehitelo celo na domačem ameriškem trgu. Na drugi strani pa so se morali pri Applu spopasti s kritikami na račun pomanjkanja inovacij in vizije za prihodnost. Najboljša novica za ameriškega velikana je sicer prišla čisto ob koncu leta, sklenili so namreč težko pričakovan dogovor z največjim svetovnim mobilnim operaterjem China Mobile in si tako odprli pot do več kot 760 milijonov morebitnih kupcev. Razlog za veselje so imeli letos tudi pri japonskem Sonyju, saj so prvič po petih letih spet zabeležili dobiček.

Primat Samsunga in Appla je leta 2013 sprožil tudi precej vprašanj glede konkurenčnosti, predvsem kaj duopol, ki se počasi oblikuje, pomeni za druge proizvajalce, dobavitelje in kupce. Slika na trgu mobilnih operacijskih sistemov je sicer nekoliko drugačna, saj tam brez resne konkurence vodi Android, počasi pa mu sledita Applov iOS in Windows Phone.

Nokia k Microsoftu, BlackBerry ostaja doma V iztekajočem letu je bilo zanimivo tudi na poslovnem parketu, kjer so najbolj odmevala ugibanja o prodaji BlackBerryja, iz katere na koncu ni bilo nič. V javnost je sicer pred kratkim prišla novica o strateški povezavi s tajvanskim izdelovalcem elektronike Foxconn, ki bo za BlackBerry razvijal in izdeloval nove naprave, predvsem za razvijajoče se trge, kanadsko podjetje pa se bo usmerilo v poslovne storitve in programsko opremo za sporočanje.

Precej več uspeha pri nakupovanju je imel ameriški tehnološki velikan Microsoft, ki si je konec poletja pripojil ves oddelek mobilne telefonije nekdaj zelo uspešne finske družbe Nokia. Za posel, vreden 5,44 milijarde evrov, so se odločili po tem, ko so imeli zadnja leta velike težave na trgu pametnih mobilnikov.

Med žrtvami neusmiljenega trga mobilnih naprav sta bili letos tudi družbi Lenovo in NEC, ki sta se pogajali o sodelovanju in načrtovali preboj na trgu, a so nato iz podjetja NEC poleti sporočili, da se umikajo iz sveta pametnih telefonov. To pomeni, da bodo nehali razvijati pametne mobilne telefone blagovne znamke Casio in se usmerili izključno na običajne mobilnike. Skupno pot sta leta 2013 končali tudi družbi Beats in HTC, saj so bila pričakovanja tajvanskega proizvajalca mobilnikov, ki se je znašel v precejšnjih finančnih težavah, očitno prevelika.

Kmalu bo piskalo in zvonilo tudi na letalih Leta 2013 je bilo veliko govora o pravilih glede elektronskih naprav na letalih. Prvi so se za omilitev prepovedi uporabe elektronike odločili Američani, sledila pa jim je tudi Evropska agencija za letalsko varnost. Iz slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways so sicer pred kratkim sporočili, da pravila na njihovih letalih za zdaj ostajajo nespremenjena, saj še proučujejo nove smernice.

Dobili smo omrežje LTE/4G in zmagovalce drugega TSstartupa Dogajanje na domačih tleh je letos zaznamovala predvsem vzpostavitev mobilnega omrežja četrte generacije, ki ga je naš največji operater Telekom Slovenije komercialno zagnal 20. marca. Prvi dan je bil na voljo v 27 slovenskih mestih, danes pa pokriva že več kot 80 mest po vsej državi in dosega več kot polovico Slovencev. Primerjave s prejšnjimi leti sicer kažejo, da se količina podatkov, prenesenih prek mobilnega interneta, vsako leto poveča za okoli 66 odstotkov. Medtem ko si četrta generacija šele utira pot v svet, pa so iz Samsunga spomladi sporočili, da preizkušajo že omrežje pete generacije, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo en gigabajt na sekundo.

Leta 2013 smo Slovenci dobili tudi zmagovalce druge generacije podjetniškega pospeševalnika Telekoma Slovenije TSstartup. Prijavilo se je 41 ekip in posameznikov, tudi iz tujine, v prostore TSstartupa se jih je nato vselilo najboljših 11, žirijo pa so na koncu prepričali člani ekip Confidly, ki je osvojila prvo mesto, in Tee.LT, ki je zasedla drugo.

Ne spreglejte