Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
11. 10. 2013,
16.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Facebook zasebnost družbena omrežja

Petek, 11. 10. 2013, 16.27

8 let

Konec prikrivanja (in zasebnosti) na Facebooku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Napovedane spremembe politike zasebnosti Facebooka pomenijo, da bo prek iskalne vrstice mogoče najti profil kateregakoli uporabnika.

Družbeno omrežje Facebook ukinja možnost, da uporabnik sam določi, kdo lahko najde njegov profil znotraj tega družbenega omrežja, povzema njihovo včerajšnjo napoved spletno mesto The Register. Za uporabnike, ki so se na ta način varovali pred ne vedno najbolj dobronamernimi neznanci, je to gotovo neprijetno presenečenje, saj se tako ne bodo mogli več izogniti zadetkom iskalne vrstice in tako prikriti svojo omrežno prisotnost.

Facebook je to funkcijo že prej odstranil tistim, ki je niso vklopili do konca lanskega leta, a jo zdaj ukinja tudi tistim, ki so jo izbrali, še poroča The Register. V objavi na svojem blogu Facebook uporabnikom svetuje, da svojo raven zasebnosti na tem družbenem omrežju ohranijo s skrbno izbiro ljudi, s katerimi delijo posamezne podatke in objave. A to ne odpravi dejstva, da zdaj lahko vsakdo najde vsakogar in da iskani uporabnik na to nima nikakršnega vpliva. Profila se ne da več prikriti, prikrijejo se lahko le posamezne objave znotraj njega.

Poteza ne preseneča, saj je Facebook podjetje, ki živi od oglasov. Rast njihovih prihodkov je odvisna od uporabnikov ter njihovega čim večjega deljenja in razširjanja informacij, zato gotovo želijo odstraniti vse ovire, ki se jim pri tem pojavijo na poti – tudi nastavitve zasebnosti. Tudi nedavni zagon orodja Graph Search je uporabnikom skoraj popolnoma onemogočil, da prikrijejo svoja dejanja in prisotnost na Facebooku.

Kot da bi se norčevali iz svojih uporabnikov, jim pri Facebooku v objavi na svojem blogu še svetujejo: "Prosite svoje prijatelje in preostale, naj odstranijo vse vsebine, ki se nanašajo na vas in so jih morda že delili, za katere ne želite, da bi se pojavile na tem spletnem mestu." O tem, kako naj bi zagotovili učinkovitost in odzivnost tega ukrepa, niti besede (če so sploh mislili resno).

Ostaja še vedno temeljno pravilo: na splet (ali komurkoli drugemu, ki bi to lahko dal na splet) nikoli ne dajajte ničesar, kar bi lahko kadarkoli ali kakorkoli obžalovali.

Ne spreglejte