Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Samsung Apple

Petek, 17. 5. 2013, 15.48

8 let

Kolikšno ceno bo Samsung plačal za zmago nad Applom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vojna za prevlado na trgu pametnih telefonov je Samsungovo notranjo dobavno verigo prignala na rob zmogljivosti. Južnokorejski velikan se zato ozira za dobavitelji največjega konkurenta Appla.

Apple in Samsung se po vrsti dragih sodnih bitk za patente zdaj borita še za najboljšo in najugodnejšo dobavo delov. In vložek je visok, saj sta tehnološka velikana skupaj ustvarila vseh 100 odstotkov dobička, ki ga je med januarjem in marcem letos pridelala 197 milijard vredna industrija pametnih mobilnikov. Samsungova ogromna notranja veriga, ki izdeluje vse od zaslonov in procesorjev pa do spominskih čipov in baterij, je bila zadnja leta največja prednost južnokorejskega podjetja pred tekmeci. A zaradi širjenja ponudbe in vedno obsežnejše proizvodnje mobilnikov je ta veriga že tako obremenjena, da mora Samsung najti zunanje dobavitelje. Pogovore je začel tudi z nekaterimi družbami, ki dele dobavljajo konkurenčnemu Applu. Če bi Samsungu uspelo, da si zagotovi del teh proizvodnih zmogljivosti, bi bil lahko ameriški gigant v resnih težavah, saj lahko pričakuje višje cene delov in celo občasne prekinitve dobave, ki bi lahko pripeljale do zamud pri predstavitvah novih izdelkov. Tudi Apple namreč pripravlja nekaj novosti, med katerimi je najtežje pričakovan nov cenejši iPhone, ustvarjen predvsem za trge v razvoju. Vojna za Sharp, Qualcomm, Sony in Corning Samsung se zanima predvsem za dva Applova dobavitelja, Sharp, ki izdeluje zaslone, in SK Hynix, ki za "jabolka" dela čipe. Iz Sharpa, v katerem je Samsung letos kupil 3-odstotni delež v vrednosti 85,5 milijona evrov, so tako že sporočili, da bodo v kratkem razširili sodelovanje z južnokorejskim gigantom. V najnovejših mobilnikih Galaxy S4 pa se skrivajo čipi iz Qualcomma, še enega od dolgoletnih Applovih partnerjev. Tako Samsung kot Apple kupujeta tudi Toshibine spominske čipe, Sonyjeve slikovne senzorje in Corningov Gorilla Glass, nepogrešljivo steklo, ki ščiti občutljive zaslone. V napad pa je prešel tudi Apple, kateremu sta v oko padla Samsungova dobavitelja senzorjev za pritisk STMicroelectronics in Bosch.

Že manjše prekrivanje ima lahko ogromne posledice Večino sestavnih delov za mobilnike Samsung za zdaj še izdela sam, saj gre več kot 80 odstotkov dobička od Galaxyja S4 Samsungu in njegovim enotam. Prekrivanje z Applom je tako majhno, a vseeno je lahko škodljivo, saj pametni telefoni zahtevajo stalen razvoj novih in pametnejših delov. Že manjše zamude v dobavi delov lahko tako prestavijo predstavitev in dobavo novih izdelkov.

Nekateri poznavalci sicer opozarjajo, da bo Samsung z naročanjem delov zunanjih proizvajalcev izgubil diferenciacijo na področju strojne opreme – eno največjih prednosti serije Galaxy – in izdeloval le še generične telefone. Poleg tega je podjetje deležno tudi kritik na račun počasnega razvoja programske opreme.

Kljub temu pa se novi južnokorejski paradni konj Galaxy S4 prodaja dobro, kar Samsung spodbuja predvsem z agresivnim oglaševanjem. Lani je namreč oglaševanju namenil več sredstev kot raziskavam in razvoju ter tako izkoristil čas, v katerem Apple ni predstavil nobenih novosti. Po napovedih analitikov družbe J. P. Morgan naj bi Samsung v tem četrtletju zato prvič po več letih zabeležil višji dobiček kot Apple.

Ne spreglejte