Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
13. 5. 2020,
12.04

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

4

Natisni članek

raketa COVID-19 Kitajska vesolje

Sreda, 13. 5. 2020, 12.04

3 leta, 11 mesecev

Kitajci so se v najslabšem možnem času igrali z ognjem

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,88

4

Kitajska si je v času, ko svet pretresa pandemija bolezni covid-19, privoščila tvegan in potencialno zelo nevaren podvig, ki bi morda ostal neopažen, če nanj ne bi opozoril znani ameriški astrofizik. Kitajci so namreč preizkusili nov tip rakete in vesoljsko kapsulo za prevoz astronavtov. Medtem ko je kapsula elegantno pristala s padalom, je 20-tonska raketa nenadzorovano strmoglavila na Zemljo. 

Izstrelitev rakete dolgi pohod 5B. Šlo je za četrti preizkus družine nosilnih raket dolgi pohod 5.  | Foto: Reuters Izstrelitev rakete dolgi pohod 5B. Šlo je za četrti preizkus družine nosilnih raket dolgi pohod 5. Foto: Reuters

Kitajska je v torek, 5. maja, v vesolje izstrelila nosilno raketo z imenom dolgi pohod 5B (Long March 5B) in z njo prototip potniške kapsule, ki za zdaj še nima imena, predstavlja pa novo generacijo plovila za prevoz (kitajskih) astronavtov v Zemljino orbito in kasneje najverjetneje tudi proti Luni.

Preizkus kapsule je bil uspešen, po 67 urah od izstrelitve pa je mehko, s pomočjo sistema treh padal in blažilne zračne blazine, pristala v Notranji Mongoliji. 

Za zdaj še neimenovana nova kitajska kapsula za prevoz astronavtov med pristankom v Notranji Mongoliji, kitajskem ozemlju na meji z Mongolijo.  | Foto: CASC | Foto: Za zdaj še neimenovana nova kitajska kapsula za prevoz astronavtov med pristankom v Notranji Mongoliji, kitajskem ozemlju na meji z Mongolijo. | Foto: CASC

Raketa dolgi pohod 5B je medtem še naprej krožila okrog Zemlje na višini med 260 in 160 kilometri. Ker je bila njena orbita zelo nesimetrična, je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo raketa iztirila in začela spuščati proti površini planeta. To se je zgodilo v ponedeljek

SpaceX, Nasa
Novice V senci epidemije priprave na prelomno vesoljsko misijo

Spust rakete dolgi pohod 5B je bil nenadzorovan, kar pomeni, da CNSAkitajska vesoljska agencija, ni imela vpliva na to, kdaj in kje bo raketa vstopila v Zemljino atmosfero.

To je bila težava, saj je pogonska raketa dolgi pohod 5B v primerjavi s sateliti in drugimi odpadnimi kosi vesoljske tehnike, ki redno padajo na Zemljo oziroma zgorijo v njeni atmosferi, ogromna. 

Dolgi pohod 5B, Long March 5B | Foto: Reuters Foto: Reuters
Razlika med raketo dolgi pohod 5B in večino konvencionalnih nosilnih raket je v tem, da ima samo en pogonski sklop oziroma samo tako imenovano prvo stopnjo.

Če pri drugih raketah po doseženi določeni hitrosti in višini velikanski prvi pogonski sklop odpade in nadaljevanje poti v orbito prevzame druga stopnja, pri raketi dolgi pohod 5B v Zemljini orbiti konča celotna prva stopnja. 

Mirko Tuš
Novice Obljuba Mirka Tuša, o kateri je govorila vsa Slovenija

Največji tak incident po skoraj treh desetletjih

Proti Zemlji je tako v ponedeljek začela padati 30 metrov dolga in kar 20 ton težka prva stopnja rakete dolgi pohod 5B.

Šlo je za najtežji in največji predmet, ki se je iz vesolja nenadzorovano spuščal proti planetu, po 7. februarju 1991, ko je na podoben način strmoglavljala vesoljska postaja Saljut 7. 

Majhni deli sovjetske vesoljske postaje Saljut 7 so februarja 1991 padali po takrat razmeroma neznanem argentinskem mestu Capitán Bermúdez. Fotografija je simbolična, in sicer prikazuje nadzorovan spust evropskega raziskovalnega satelita GOCE. | Foto: Evropska vesoljska agencija (ESA) Majhni deli sovjetske vesoljske postaje Saljut 7 so februarja 1991 padali po takrat razmeroma neznanem argentinskem mestu Capitán Bermúdez. Fotografija je simbolična, in sicer prikazuje nadzorovan spust evropskega raziskovalnega satelita GOCE. Foto: Evropska vesoljska agencija (ESA)

Pot kitajske rakete proti Zemlji je spremljal znani ameriški astrofizik Jonathan McDowell, ki dela v centru za raziskave s področja astrofizike Harvard-Smithsonian, sicer pa je strokovnjak za izstrelitve in sledenje satelitom. 

Kot je opazil McDowell, je kitajska raketa med svojim zadnjim obhodom Zemlje letela neposredno nad ameriškima metropolama Los Angeles in New York:

Dolgi pohod 5B je tako imenovano Kármánovo ločnico, navidezno mejo med Zemljino atmosfero in vesoljem, ki jo ameriška vesoljska agencija Nasa postavlja na višini 80 kilometrov nad Zemljinim površjem, prečkal nad Atlantskim oceanom. 

Če bi v Zemljino atmosfero raketa dolgi pohod 5B vstopila od 15 do 20 minut prej, bi bilo mogoče, da bi do 300-kilogramski deli rakete deževali po New Yorku, so opozorili pri tehnološkem mediju Ars Technica

Kot je na Twitterju še zapisal Jonathan McDowell, so po poročanju tamkajšnjih virov deli kitajske rakete pristali na območjih več držav, ki so na jugozahodni oziroma zahodni obali Afrike:

 

Preberite tudi:

Vesoljski teleskop James Webb
Novice Eden od najdražjih strojev na svetu je končno sestavljen, kmalu bo šlo zares
Luknja, ISS
Novice Še vedno več vprašanj kot odgovorov o luknji, ki je sprožila vesoljski preplah
Sojuz, ISS, raketa
Novice Posneli so enega najredkejših prizorov, ki pa jih bo morda vse več
Ne spreglejte