Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kim Dotcom Nova Zelandija

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 16.18

8 let

Kim Dotcom: ali bo v tretje šlo rado?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Njegove strežnike Megaupload je zaprla policija, za svoj drugi poskus mega.nz pa pravi, da je žrtev sovražnega kitajskega prevzema, zato uporabo odsvetuje.

Kim Dotcom, ki se je rodil kot Kim Schmitz, se na Novi Zelandiji še vedno uspešno izogiba pregonu ameriških oblasti, ki bi mu želele marsikaj povedati na temo varovanja intelektualnih pravic – a daleč od tega, da mu gre na drugem koncu sveta tako, kot si je zamislil. Megaupload je mrtev, rodil se je Mega Zaslovel je kot ustanovitelj spletnega mesta Megaupload, na katerem se je resnično izmenjevalo marsikaj – brez kakršnegakoli oziranja na to, kaj si o tem mislijo lastniki avtorskih pravic. Ko pa so mu leta 2012 med policijskim pregonom ugasnili strežnike, Dotcom ni izgubljal časa – naslednje leto je ob velikem hrupu zagnal naslednjo podobno storitev, sprva imenovano mega.co.nz, ki se je pozneje prelevila v mega.nz. Dotcom, iztisnjen iz družbe, odsvetuje uporabo mega.nz Približno dve leti po ustanovitvi Dotcom nima nič več za opraviti z mega.nz. Še več, javno zagovarja, da storitev kriptirane shrambe v oblaku ni več varna, in javnosti svetuje, naj se je izogibajo. Razlog: podjetje, ki stoji za tem, je prek slamnatih oseb in podjetij sovražno prevzel kitajski vlagatelj, ki ga na Kitajskem iščejo zaradi prevare, je v enem od svojih nastopov pojasnil Dotcom.

Po uradnih podatkih je največji delničar družbe Mega Zhi Min Li iz Pekinga, ki ima v svoji lasti 25,9 odstotka družbe. Četrti največji lastnik, Coatesville Trustee Services Ltd, ima 15,5-odstotni delež, direktor te družbe pa je po uradnih evidencah nekdanja Dotcomova žena Mona, a Dotcom vztraja, da je te delnice "zasegel Hollywood". Podobno, kot je delnice spornega kitajskega lastnika zasegla novozelandska vlada, pravi Dotcom. Ambicije niso le poslovne, temveč tudi politične Toda Dotcom se ne predaja: do konca leta ima konkurenčno prepoved z družbo Mega, nato pa bo, je že napovedal, ustanovil novo storitev shrambe v oblaku. Obljublja, da bo odprtokodna in neprofitna, po modelu Wikipedie, financirali pa bi jo iz prostovoljnih prispevkov.

Dotcom še napoveduje, da bo njegova Internetna stranka na novozelandskih volitvah leta 2017 nastopila samostojno. Prepričan je, da si zaslužijo vstop v parlament in da bodo o tem prepričali tudi volivce. Bomo videli …

Ne spreglejte