Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2014,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

WhatsApp aplikacija

Četrtek, 20. 2. 2014, 14.51

8 let

Katere so alternative za WhatsApp?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zaradi Facebookove napovedi nakupa WhatsAppa se številni uporabniki WhatsAppa bojijo, da bo največje družabno omrežje uničilo njihovo priljubljeno storitev.

Facebook je sicer napovedal, da bo WhatsApp ohranil kot posebno omrežje. V njegovo delovanje se tako menda ne bo vtikal, a številni uporabniki WhatsAppa – mesečno aktivnih je kar 450 milijonov – se bojijo, da obljube ne bo držal, zato že iščejo alternativne aplikacije, ki ponujajo podobne storitve kot WhatsApp.

Med najbolj priljubljene alternative spadajo: Viber, ki je pred kratkim padel v roke japonskega Rakutena za "samo" 900 milijonov evrov, ponuja pošiljanje brezplačnih (poleg plačljivih prek Viber Out) sporočil in opravljanje brezplačnih klicev. Ima več kot 200 milijonov uporabnikov, na voljo pa je uporabnikom z operacijskim sistemom iOS, Android, Windows Phone 8 in napravami BlackBerry.

Aplikacija Kik, ki je na BlackBerryju zaživela leta 2009, ponuja brezplačno pošiljanje sporočil več kot 100 milijonom uporabnikom. A v nasprotju z WhatsAppom in podobnimi storitami Kik od svojih uporabnikov ne zahteva telefonske številke. Kanadsko podjetje je pred kratkim predstavilo še različico aplikacije z iOS in Androidom.

Storitev WeChat, ki je bila na začetku izključno storitev za pošiljanje sporočil, se je pozneje preobrazila v skorajda pravo družbeno omrežje. WeChat, ki ga njegovi prvi uporabniki poznajo pod imenom Weixin (mikrosporočilo, op. a), ponuja različne oblike povezovanja in deljenja med uporabniki, poleg pošiljanja sporočil, deljenja fotografij, skupinskega pogovora tudi (video)klice, deljenje lokacije in iskanje prijateljev. Projekt, ki se je začel oktobra 2010, je do konca leta 2011 pritegnil že več kot 50 milijonov uporabnikov. WeChat je imel marca 2012 že več kot 100 milijonov uporabnikov, septembra istega leta več kot 200 milijonov. Največ uporabnikov prihaja iz jugovzhodne Azije.

Aprila 2013 so se pojavile špekulacije, da naj bi WeChat postal plačljiva storitev, a so se pozneje njeni ustvarjalci premislili. Menda zaradi raziskave, ki je pokazala, da je kar 90 odstotkov anketirancev nasprotovalo takšnemu koraku. WeChat ostaja brezplačna storitev.

Še ena brezplačna alternativa je tudi aplikacija Tango, ki podobno kot WeChat vse bolj spominja na družabno omrežje. Marca lani je Tango dosegel prvi pomembnejši mejnik – 100 milijonov uporabnikov. Še novembra 2012 je imel 75 milijonov uporabnikov. Na voljo je v 212 državah sveta in v 39 jezikih.

Novembra 2013 je japonski Line presegel 300 milijonov registriranih uporabnikov in tako v samo sedmih mesecih podvojil svojo bazo. Takrat so mnogi mediji pisali, da gre za zavajajoče podatke, saj je podjetje, namesto da bi sporočilo število aktivnih uporabnikov, sporočilo le, koliko se jih je registriralo. Storitev, ki je zaživela leta 2011, je sicer izjemno priljubljena v svoji domovini, vse večjo prepoznavnost in s tem tudi uporabnike pa pridobiva tudi v Indiji, Turčiji in Zahodni Evropi.

Alternativ za WhatsApp je veliko, mi smo izpostavili le nekaj aplikacij.

Ne spreglejte